Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Köyhistä köyhimpien puolesta

 

Ayentu Degu ei olisi voinut hankkia vuohia ilman kehityshanketta. KUVA: MATTI KORHONEN

Darimun maakunnassa Lounais-Etiopiassa on menossa kehityshanke, jossa pyritään parantamaan hyvin köyhissä oloissa elävien naisten elinolosuhteita.

– Etiopiassa naisten toiminta on perinteisesti rajoittunut kotitalouden töihin. Kehitystoiminnan myötä he voivat saada lisää tuloja ja auttaa perheitään. Lasten lähettäminen kouluun ja lääkkeiden hankkiminen tulevat mahdollisiksi. Siksi haluamme voimaannuttaa naisia, projektin johtaja Tadesse Jima kertoo.

Projektin rahoitus tulee Suomen Ulkoministeriöltä ja Suomen evankelisluterilaiselta Kansanlähetykseltä. Käytännössä hanketta toteuttavat paikalliset kyläyhteisöt Mekane Yesus -kirkon kehitysosaston projektitiimin ohjauksessa. Aki Tuppurainen Kansanlähetyksestä toimii projektin teknisenä neuvonantajana.

Kehitystoiminnassa on kaksi osa-aluetta: eläinhanke ja rahansäästöhanke. Yhteensä kuuden kyläyhteisön piirissä välittömiä edunsaajia on yli 200.

Eläinhankkeeseen valituille naisille annetaan lainaksi lammas tai vuohi. Vajaan vuoden kuluttua hänen tulee maksaa laina takaisin yhtenä karitsana.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Ayentu Degu Bendon kylästä sai vuohen neljä kuukautta sitten. Se on jo poikinut kaksoset ja uudet kaksoset ovat tuloillaan.

– Hyödyn vuohesta monella tapaa. Jos haluan, voin myydä karitsat. Tulevaisuudessa vuohi voi jälleen poikia ja lukumäärä voi lisääntyä. Sitten voin vaihtaa ne lehmään tai johonkin muuhun, Ayentu Degu kertoo.

– Ilman tätä projektia minulla ei olisi ollut mitään mahdollisuutta hankkia vuohta. Minulla ei ole myöskään miestä eikä ketään, joka elättäisi minua, hän jatkaa.

Bendon kylässä vuohen tai lampaan on saanut 38 naista. Näistä kahdella vuohi ehti kuolla ennen poikimista, ja heidän tilanteensa on kesken. Muissa tapauksissa työ on jo tuottanut tavoiteltavaa hyötyä.

”Nyt voimme käydä kauppaa”

Myös rahansäästöhankkeeseen on valittu kylien köyhistä köyhimpiä naisia. He muodostavat osuuskuntia, joihin jäsenet säästävät tietyn summan rahaa. Kun osuuskunnassa on riittävästi rahaa, naiset voivat ottaa lainoja, joita he käyttävät liiketoimintaan.

– Nyt voimme käydä kauppaa markkinapäivänä. Haemme torilta vaikkapa suolaa ja tuomme sitä tänne kylälle ja myymme eteenpäin. Me vasta harjoittelemme kodin ulkopuolella työskentelemistä, mutta tiedämme, että se on meille hyväksi, Bendon osuuskunnan johtaja Worknesh Arega sanoo.

Projektin sosiaalityöntekijä Tessema Etafa on käynyt osuuskunnissa opettamassa säästämistä ja rahan käsittelemistä.

– Ennen he eivät osanneet säästää tai käsitellä rahaa, mutta nyt säästämiskulttuuri on jo hiukan muuttunut. Monelle heistä kaupankäynti on aivan uutta, Tessema toteaa.

Naisten kehityshanke on osa laajempaa Ulkoministeriön ja Kansanlähetyksen rahoittamaa Darimun maaseudun elinolosuhteiden kehittämishanketta. Se alkoi vuoden 2012 alussa ja jatkuu vuoden 2014 loppuun.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie