Eurooppalainen ympärileikkausaloite herättää huolta Israelissa

 

Israelin presidentti Shimon Peres toivoo

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous hyväksyi 1. päivänä lokakuuta päätöslauselmaehdotuksen lasten oikeudesta kehonsa loukkaamattomuuteen. Asiakirja suosittelee neuvoston jäsenmaille lainsäädännöllisiä ja muita toimia, jotka koskevat muun muassa tyttöjen sukuelinten silpomista, juutalais- ja muslimipoikien ympärileikkausta, intersukupuolisten lasten sukuelinkirurgiaa, alaikäisten kauneusleikkauksia, ihon lävistyksiä ja tatuointeja sekä verensiirtoja jehovantodistajien lapsille. Päätöslauselmasta päättää myöhemmin ministerineuvosto, joka koostuu jäsenmaiden ulkoministereistä.

Euroopan neuvosto ei ole Euroopan Unionin toimielin, vaan valtioiden yhteinen ihmisoikeusjärjestö. Siihen kuuluu 47 maata eli kaikki Euroopan maat paitsi Valko-Venäjä. Lisäksi neuvostolla on kuusi tarkkailijajäsentä, joista yksi on Israel.

Huipputason kirjeenvaihtoa

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Israelin presidentti Shimon Peres pyysi lokakuun 6. päivänä kirjeellä Euroopan neuvoston norjalaista pääsihteeriä Thorbjørn Jaglandia tekemään kaikkensa päätöslauselmaehdotuksen pysäyttämiseksi, niin ettei juutalaisten ja muslimien ikiaikaiseen tapaan ympärileikata poikansa puututtaisi. Ehdotus ei suoranaisesti kiellä poikien ympärileikkauksia, mutta suosittelee vaikeita muutoksia. Ympärileikkauksia tekisivät vain lääkärit steriileissä tiloissa pojille, jotka ovat tarpeeksi vanhoja päättämään asiasta itse, ja toimenpiteestä aiheutuva kipu minimoitaisiin nukutuksella.

Jagland vastasi Peresille heti seuraavana päivänä rauhoittavaan sävyyn. ”Korostan, että parlamentaarinen yleiskokous on neuvoa-antava elin, joka ei edusta koko Euroopan neuvoston kantaa”, Jagland kirjoittaa. Hän mainitsee, että samalla kun Euroopan neuvosto pitää hyvin tärkeänä lasten oikeutta kehonsa loukkaamattomuuteen, mikään sen perusperiaatteissa ei ohjaisi sitä suhtautumaan poikien uskonnolliseen ympärileikkaukseen samalla tavoin kuin tyttöjen sukuelinten silpomiseen, joka on Euroopan neuvoston sopimuksessa naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisystä kielletty. Jagland vakuuttaa kirjeessään, että neuvosto on edelleen sitoutunut
uskonnonvapauteen Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaisesti.

Suomessa laki ei säätele ympärileikkauksia

Suomessa ei ole voimassa poikien ympärileikkauksen sallivaa eikä kieltävää lakia. Sellaisen säätäminen ei myöskään ole nykyisen hallituksen ohjelmassa. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on kuitenkin toivonut säädöksiin selvyyttä: – Laillisuusperiaatteen tausta-arvojen, erityisesti ennalta-arvattavuuden, kannalta olisi perusteltua säätää poikien ympärileikkauksesta lailla. Toinen vaihtoehto voisi olla, että sosiaali- ja terveysministeriö laatisi ohjeet siitä, kuka on oikeutettu suorittamaan toimenpiteen ja millaisissa oloissa. Sääntelyn keskeisimpänä tavoitteena tulee olla pojan eduista huolehtiminen, jolla turvataan se, että ympärileikkaus tehdään asianmukaisesti ja turvallisissa oloissa, oikeusministeri Henriksson sanoi Kotimaa24:lle huhtikuussa 2012.