Hanna Räsänen ja Panu Pitkänen: Alfa-kurssi on turvallinen paikka pohtia suuria kysymyksiä

 

Hanna Räsänen ja Panu Pitkänen vievät Suomen Alfa-työtä eteenpäin.

Alfatyö kokoaa yhteen ihmisiä, jotka haluavat oppia lisää kristinuskosta. Osa Alfa-kurssille osallistuvista lähtee seuraamaan Jeesusta – osalla se herättää uinuvan uskon uudelleen henkiin.

– Alfa on toivottavasti alkupiste mahdollisimman monelle Jeesuksen tuntemisessa, sanoo Alfa Suomen operatiivinen johtaja Hanna Räsänen.

Alfatyössä keskeistä on uusien ihmisten mukaan kutsuminen ja näiden kanssa vierellä kulkeminen.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Se on sarja kokoontumisia sekä kolme A:lla alkavaa asiaa: ateria, alustus ja avoin keskustelu. Eli turvallinen paikka pohtia elämän suuria kysymyksiä ja ehkä Jeesuksen merkitystä ja kristinuskon sanomaa, Alfa Suomen toiminnanjohtaja Panu Pitkänen sanoo.

Seurakuntalaisen päätoimittaja Sari Savela haastatteli Pitkästä ja Räsästä Viikon seurakuntalainen -podcastissa Radio Deissä.

Rakkaudellinen vastaanotto

Pitkäsen mukaan yhdessä ateriointi on hyvin keskeinen rakkauden ja vieraanvaraisuuden välittämisen keino Raamatussa ja siksi se on myös luonteva osa Alfatyötä.

– Kun lukee evankeliumien tekstiä huomaa, että Jeesus on todella usein syömässä. Ruoka on hirveän universaali asia. Kun olet syömässä muiden kanssa, raja-aidat aika lailla kaatuvat ja tunnelma kevenee. Ihminen tulee jollain tavalla lähemmäksi pelkästään jo sillä, että syödään yhdessä, Pitkänen sanoo.

Räsänen kertoo olevansa itse tällä hetkellä käymässä ensimmäistä Alfa-kurssiaan tutustuakseen toimintaan lähemmin, sillä hän on vastikään aloittanut työt Alfa-Suomessa.

– On ollut valtavan hienoa nähdä, että kun astun kirkon eteiseen, paikassa tuoksuu ruoka. Alfa-kurssia vetävät vapaaehtoiset ovat usein kattaneet pöydät. Olen siellä itse ihan kurssilaisena, kukaan ei tiedä kuka olen virkani puolesta, Räsänen kuvailee.

Ensimmäisenä siirrytään pöytiin, syödään ja jutellaan viikon kuulumiset.

– Tämän kurssin myötä sellainen rakkaudellinen vastaanotetuksi tulemisen kokemus on päässyt yllättämään tällaisen konkarinkin, hän sanoo.

Vähän kuin jatkoripari

Kurssilla pidetyissä alustuksissa käsitellään laajasti aiheita kristinuskon eri osa-alueilta: Kuka Jeesus oli? Miksi hän kuoli? Toimiiko rukous? Vieläkö Jumala parantaa?

– Joku on sanonut, että Alfa on yhdellä tapaa sellainen akuisiän jatkoripari. Toki sitä voi käydä nuorenakin. Siihen on ihan oma erityinen Alfa-materiaalinsa, mutta monissa seurakunnissa käytetään Alfaa jopa ihan aikuisrippikoulumateriaalina, Pitkänen kertoo.

Jokaisella Alfalla joku löytää Jeesuksen tai Jeesus löytää jonkun.

– Jokaisessa illassa on oma aiheensa ja sen pohjalta puhutaan.

Kurssilla käytävät aiheet ovat ennalta määriteltyjä ja kurssimateriaalin on tuottanut Alfa-kurssin taustaorganisaatio Alfa International. Materiaalissa keskeisessä osassa ovat erilaiset videot. Materiaalia uudistetaan tasaisin väliajoin, jotta se pysyy tuoreena. Samaa materiaalia käytetään eri puolilla maailmaa ja se on käännetty yli sadalle eri kielelle. Alfa-kurssi on levinnyt jo suurimpaan osaan maailman maista.

– Konseptointi on ikään kuin takuu. Jos menet Alfa-kurssille, niin sinua ei painosteta tai yritetä pakottaa johonkin muottiin vaan saat vapaasti pohtia elämää tiettyjen teemojen pohjalta, Pitkänen kertoo.

Alfan käyneet palaavat palvelutehtäviin

Pitkäsen mukaan Alfa-kurssi tavoittaa myös kristinuskosta vieraantuneita.

– Jokaisella Alfalla joku löytää Jeesuksen tai Jeesus löytää jonkun – joku tulee uskoon tai lähtee seuraamaan Jeesusta. Monella Alfalla on ollut useampikin. Sitten on niitä, jotka ovat jääneet etäälle uskonsa kanssa eivätkä ole yhteydessä seurakuntaan, mutta jotka löytävät ikään kuin takaisin tai usko elävöityy uudella tavalla.

Räsänen uskoo, että Alfan suosio liittyy jotenkin sen luomaan perheyhteyteen. Monet Alfa-kurssin käyneet haluavat palata kurssille palvelemaan seuraavia kurssilaisia vaikkapa aterioita valmistaen tai pienryhmän apuvetäjänä toimien.

– Siihen muodostuu jatkumo. Itse koen, että siinä on sellaista Kristuksen ruumiin rakentumista – jotain Jumalan valtakunnan orgaanista DNA:ta, Räsänen selittää.

– Keskeistä on ulospäin suuntautuminen. Kun osallistujana kokee saaneensa omalle kohdalle jotain hyvää, niin ikään kuin luontaisesti alkaa miettiä kuka olisi sellainen ystävä, sukulainen tai työtoveri, jolle haluaisin jotain samaa. Ja näin Alfan käyneet on niitä, jotka kutsuvat seuraavia ja näin sen varmaan kuuluukin olla.

Luottamus Pyhän Hengen työhön

Pitkänen pitää keskeisenä myös sitä, että ihmisille annetaan tilaa. Alfa-kurssia pitävien asenne ei voi olla sellainen, että ylhäältä päin kerrotaan ja opetetaan, miten ihmisten tulisi uskoa. Tärkeää olisi luottaa Pyhän Hengen työhön.

– Luotetaan radikaalisti siihen, että Jumala tekee työtä ihmisten sydämissä. Me olemme ikään kuin vain luomassa tilan ja paikan Jumalan hengen työlle ihmisten elämässä. Eikä luoteta omaan erinomaisuuteemme tai viisauteemme, Pitkänen sanoo.

Hän kertoo esimerkin siitä, miten ihmiset ovat kokeneet tulleensa Jumalan koskettamiksi. Alfa-kurssin loppupuolelle sisältyy Alfa-viikonloppu tai -päivä, jolloin erityisesti rukoillaan ihmisten puolesta.

– Muistan erään henkilön, jolla oli pitkä vankilatausta, rikoskierteitä ja vaikka mitä. Olin rukoustilanteessa ja simppelisti rukoilin ”Tule Pyhä Henki ja kohtaa tätä ystävää”. Olimme ihan vain hiljaa. Yhtäkkiä hän rupesi kysymään, mitä täällä tapahtuu. Hän sanoi jokseenkin näin: ”Olen käyttänyt kaikki huumeet ja aineet elämässä, mutta tämä on jotain muuta.” Kukaan ei kohkannut, ei mitenkään hengellisesti hypettänyt tai luonut tunnelmaa vaan Jumalan Henki tuli ja kohtasi.

– Nyt kymmenen vuotta myöhemmin tämä ystävä seuraa Jeesusta – kulkee hänen kanssaan. Kaikki alkoi Alfasta. Alfa on alkupiste ja matka, Pitkänen toteaa.

Alfatyötä eri tunnustuskunnissa

Alfatyö ei ole tarkoitettu vain jollekin tietylle kirkkokunnalle. Alun perin toiminta lähti liikkeelle anglikaanikirkosta, mutta nykyään Alfatyötä tehdään luterilaisen kirkon lisäksi useissa tunnustuskunnissa kuten ortodoksien, katolisten, anglikaanien, metodistien, vapaiden suuntien sekä itsenäisten seurakuntien parissa.

Alfa-kurssin opetus ei perustu suoraan minkään kirkkokunnan opetukseen, vaan se keskittyy uskon yhteisiin piirteisiin.

– Kurssilla jätetään tietyt kristittyjä jakavat kysymykset käsittelemättä, Pitkänen kertoo.

Parin vuoden päästä Alfatyölle tulee Suomessa neljäkymmentä vuotta täyteen. Toiminta on Pitkäsen mukaan kasvusuunnassa useiden kirkkojen piirissä ja Alfa Internationalilla onkin suuret tulevaisuuden tavoitteet.

– Heillä on iso näky, sillä vuonna 2033 tulee laskennallisesti noin kaksituhatta vuotta Jeesuksen ylösnousemuksesta ja ensimmäisestä pääsiäisestä. Mekin Suomessa olemme antaneet itsellemme tavoitteeksi, että siihen vuoteen mennessä 200 000 suomalaista olisi osallistunut Alfa-kurssille.