Arkkipiispa herkistyi kyyneliin suorassa lähetyksessä

 
arkkipiispa Tapio Luoma herkistyneenä Radio Dein studiossa.

– Luulen, että kynttilämeri Viertolan koulun pihalla kertoo omalla tavallaan siitä, että emme ole täysin kovettuneita, vaikka tämä aika on kova ja vaativa ja, vaikka me usein varsinkin sosiaalisen median palstoilla käytämme kovaa kieltä toisistamme. Mutta sitten kun tulee tällainen täysin käsittämätön vastaan, niin kykenemme empatiaan. KUVA: Kuvakaapaus Dei Plussan tallenteesta.

Radio Dein Piispan kyselytunnilla sattui yllättävä käänne, kun kirkon korkein viranhaltija, arkkipiispa Tapio Luoma herkistyi kyyneliin suorassa lähetyksessä.

Vantaan kouluampuminen traagisine seurauksineen herkisti kokeneena esiintyjänä tunnetun arkkipiispa Tapio Luoman ennennäkemättömällä tavalla Radio Dein studiossa tänään keskiviikkona.

– Tämä tapaus on järkyttävä. Se saa maailman tuntumaan aivan kummalliselta. Ajatukset väistämättä askartelevat niiden ihmisten parissa, jotka on kokeneet kaikkein suurimman menetyksen, sanoitti Luoma tuntojaan toimittajien ympäröimänä.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

”Ajattelen menehtynyttä lasta.”

Arkkipiispa painotti Suomessa tapahtuneen sellaista, mitä ei koskaan olisi pitänyt tapahtua.

– Ajattelen menehtynyttä lasta, hänen haavoittuneita tovereitaan, hänen luokkatovereitaan ja kaikkien heidän vanhempiaan, kaikkien koululaisten perheitä ja heitä itseään, opettajia, henkilökuntaa…

Luoma kertoo haluavansa uskoa siihen, että nyt löydetään keinoja, joilla vastaavat tapahtumat voidaan jatkossa estää.

– Mutta nyt on tärkeää, että lapset saavat tarvitsemansa tuen, ja että vanhemmilla säilyy luottamus siihen, että lasten eteen kannattaa tehdä kaikki voitava.

Tapio Luoma muistutti, että ”olisi tärkeää muistaa uskonnollisen ulottuvuuden merkitys ei vain aikuisten, vaan myös lasten kasvussa”.

Toteamuksen jälkeen kyynel pakottautui arkkipiispan silmäkulmaan.

– Muistan itse, miten turvallinen olo tuli pienenä lapsena monenlaisten pelkojen keskellä, kun sai iltarukouksen lukea. Ajattelen, että se on sellainen pääoma ja elämän ulottuvuus, joka parhaimmillaan tukee erinomaisesti pienen lapsen kasvua, Luoma lausui ääni värähdellen.

– Silloin voi luottaa siihen, että minusta pidetään huolta, vaikka nyt tuntuu äärimmäisen pahalta.

”Jos ei olisi Jumalaa, kaikki olisi vieläkin mielettömämpää.”

Piispan kyselytunnilla arkkipiispa sai vastattavakseen perustavanlaatuisen klassisen kysymyksen: Jos jumala on kaikkivoipa ja hyvä, miksi hän antoi tämän tapahtua?

– Miten Jumala sallii tällaisen, on ilman muuta kysymys, joka tulee kaikkien huulille. Muistan elävästi Kauhajoen kouluampumiset ollessani Seinäjoen kirkkoherrana vajaa 15 vuotta sitten, ja silloinhan tätä asiaa myöskin kovasti kyseltiin.

– Eihän minulla siihen ole vastausta, mutta henkilökohtaisesti ajattelen, että jos ei olisi Jumalaa, kaikki olisi vieläkin mielettömämpää. Vieläkin hullumpaa ja vieläkin toivottomampaa. Nyt on sentään joku, jolle voi huutaa hätäänsä ja tuskaansa.

Piispan kyselytunnilla arkkipiispalle kysymyksiä esittivät Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomista, Alec Neihum MTV Uutisista, Freija Özcan Kotimaasta ja Kai Kortelainen Radio Deistä.

Katso Piispan kyselytunti Dei Plussasta.

Kuuntele Piispan kyselytunti Dei Plussasta.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)