Keskusteluavulle on suuri tarve Ukrainassa − tuhansia yhteydenottoja kuukausittain

 
Näkymä ukrainalaiselta hautausmaalta.

Näkymä hautausmaalta läntisessä Ukrainassa. Jokainen lippu merkitsee kaatunutta sotilasta. Kuva: TWR.

Ukrainassa toimiva kristillinen Radio M saa joka kuukausi tuhansia soittoja ja viestejä puhelin- ja nettipalveluunsa. Yhteydenotot ovat lisääntyneet sodan aikana huomattavasti.

Medialähetys Sanansaattajien 40 000 euron avustuksella Radio M on muun muassa saanut palkattua ruuhkautuneeseen netti- ja puhelinpalveluun lisätyövoimaa. Radioasema on tarjonnut myös lisäkoulutusta työntekijöille, jotka keskustelevat traumoista kärsivien ja hengellisiäkin kysymyksiä pohtivien ukrainalaisten kanssa.

Ohessa esimerkkejä viimeaikaisista keskusteluista.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

”Olen tulossa hulluksi”

Rintamalta palannut sotilas soitti puhelinpalveluun:

− Luulen, että olen tulossa hulluksi. En voi puhua asiasta kenenkään sukulaisen kanssa. Viime aikoina olen juonut melkein joka päivä, kun en ole työssä.

Hän kertoi tunteistaan, myös syyllisyydestä. Työntekijä kuunteli ja tuki häntä. He puhuivat myös hengellisistä asioista. Mies sanoi:

− Otin ristin kaulastani enkä käyttänyt sitä enää, koska jos Jumala olisi olemassa, hän ei sallisi tätä kaikkea. Miksi hän sallii kaikki nämä kuolemat? Häntä ei siis ole. Pyysin Jumalaa antamaan ystäväni elää, mutta tämä kuoli käsivarsilleni.

Mies puhui tunteistaan. Työntekijä osoitti myötätuntoa ja koetti vastata Jumalaa koskeviin kysymyksiin. Jossain vaiheessa mies sanoi:

− Ehkä Jumala on todella olemassa ja hän pelasti henkeni.

Mies muisti tilanteen, jossa hänen henkensä säästyi ihmeellisesti, vaikka hänen olisi pitänyt kuolla. Työntekijä kertoi miehelle Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen merkityksestä ja mies tunnusti syntinsä rukoillen. Työntekijä rukoili myös miehen puolesta. Sen jälkeen mies sanoi, että hän haluaa mennä kirkkoon. Lopuksi mies sanoi:

− Olen puhunut kanssanne ja rauhoittunut. Se ei ole ollut helppoa minulle pitkään aikaan. En ymmärrä, mitä on tapahtunut, mutta tiedän vain, että tilanne tuntuu helpommalta.

Sodassa vuodesta 2014

Eräs puhelinpalveluun soittanut mies oli ollut sotilaana Venäjän ja Ukrainan välisessä sodassa vuodesta 2014 ja saanut vammoja. Hän on nyt telttakylässä haavoittuneiden ja vammautuneiden joukossa. Hän kertoi esimerkiksi vaikeudesta hallita tunteitaan.

Ollessaan 14-vuotias hänen isänsä hirttäytyi. Hänellä on useita entisiä vaimoja ja lapsia, mutta he jättivät hänet, koska eivät kestäneet sodan vaikutusta mieheen. Hän on hyvin vähän tekemisissä äitinsä kanssa, ja sukulaiset pyytävät vain rahaa.

Mies puhui paljon elämästään. Hänellä oli tarve puhua, koska hänellä ei ollut enää ketään. Työntekijä tuki häntä ja kysyi, mitä mies ajatteli Jumalasta. Mies kertoi, kuinka rintamalla kranaattien lentäessä häntä kohti hän rukoili kaikkia jumalia ja se pelasti hänet. Hän ei tiennyt, mihin jumalaan hän uskoi. Kerran synnintunnustuksen aikana ortodoksinen pappi kieltäytyi antamasta miehelle syntejä anteeksi, koska tämä ei osannut tiettyjä rukouksia.

Työntekijä selitti, että katumukseen ei tarvita pappia, vain vilpitön rukous, keskustelu Jumalan kanssa ja katumus. Mies sanoi, ettei enää tiennyt, kehen uskoa. Työntekijä muistutti miestä siitä, miten monta kertaa Jumala oli pelastanut tämän eri tilanteissa. Työntekijä kehotti häntä myös lukemaan evankeliumeja ja psalmeja.

Mies sanoi, että ennen tätä keskustelua hän oli lähes romahduksen partaalla, mutta jälkeenpäin hänen olonsa parani. Hän oli hyvin kiitollinen.

Äidin tuska pojastaan

Kotiseudultaan lähtemään joutunut kahden pojan äiti soitti. Nyt hän on ollut lähes kaksi vuotta turvallisessa paikassa. Toinen pojista on sopeutunut tilanteeseen ja löytänyt keinoja selviytyä stressistä mutta nuorempi poika ei ole. Aluksi kaikki oli hyvin, mutta sitten poika sulkeutui. Nainen ei tiedä, kuinka palauttaa luottamuksellinen suhde poikaansa.

Puhelinpalvelun työntekijä kuunteli äidin tuskaa, tuki hänen aikomustaan olla luovuttamatta ja aloittaa itsestään, koska lapselle on tärkeä nähdä äitinsä onnellisena. Työntekijä suositteli tilanteeseen sopivia tietolähteitä, kuten kirjasta lasten ja nuorten traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Nainen suostui myös rukoilemaan yhdessä. Hän sanoi, ettei ollut koskaan ennen tehnyt niin. Hän kiitti avusta.

Radio M on Sansan kumppanin, kansainvälisen medialähetysjärjestö FEBC:n Ukrainassa toimiva radioasemaverkosto, jolla on neljä studiota ja kahdeksan paikallisasemaa eri puolilla maata. Sodan vuoksi osa studioista on siirretty väliaikaisesti Länsi-Ukrainaan.

Lähde: Radio M

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa