Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kuinka kallis yksi lähetystyöntekijä on järjestölle?

 
Vaaleanpunaisella taustalla lennokin muotoon taiteltu seteli.

Paljonko yksi lähetystyöntekijä maksaa järjestölle kuukaudessa, kun mukaan lasketaan kaikki kulut? Lähetysjärjestöt korostivat vastauksissaan, että yhden lähetystyöntekijän kuukausikulut vaihtelevat suuresti. KUVA: ISTOCK

Neljä lähetysjärjestöä kertoo, paljonko yksi lähetystyöntekijä maksaa järjestölle kuukaudessa.

Oletko lähettäjä? Tuetko yksittäisiä lähettejä tai lähetysjärjestöjä säännöllisesti lahjoituksin? Oletko koskaan miettinyt, mihin rahat käytetään ja paljonko lähetystyö maksaa?

Uusi Tie kysyi neljältä lähetysjärjestöltä, paljonko yhden lähetystyöntekijän kulut ovat keskimäärin kuukaudessa. Järjestöt ovat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virallisia lähetysjärjestöjä, joilla oli vuoden 2022 Suomen lähetysneuvoston laatiman tilaston mukaan yli kymmenen lähetystyöntekijää.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Kuluihin pyysimme laskemaan sekä välittömät että välilliset kulut. Välittömiin kuluihin kuuluvat työntekijän palkka-, asumis- ja matkakulut, kielikoulu, vakuutukset ja lasten koulumaksut. Välillisiin kuluihin puolestaan kuuluvat työnjohto, viestintä ja hallinto.

Kulut 5 200–7 000 euroa kuukaudessa

Suomen Lähetysseura ilmoitti keskimääräiseksi lähetystyöntekijän kuluksi kuukaudessa noin 7 000 euroa, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley) noin 5 200 euroa, Lähetysyhdistys Kylväjä noin 6 100 euroa ja Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys noin 6 500 euroa.

Sleyn kulut jäävät muita järjestöjä selvästi alhaisimmiksi. Kun kysyin asiaa Sleyn talouspäällikkö Anna-Liisa Markkulalta, hän viestitti, että kulut eivät sisällä kotimaassa toimivan tuki- ja kenttähallinnon henkilöstökuluja, kenttäavustuksia eikä vyörytyksiä kotimaan hallinnolle.

Sen sijaan Kylväjä ja Kansanlähetys kertoivat laskeneensa kuluihin mukaan työnjohdosta, kotimaan kumppanuuksien ja verkostojen ylläpidosta, viestinnästä sekä hallinnosta aiheutuvat kustannukset. Lähetysseura ei tarkentanut, mitä se oli laskenut välillisiin kuluihin mukaan.

***

Kansanlähetyksen hallintojohtaja Samuli Virtanen kertoo tarkemmin lähetystyön kuluista ja maakohtaisista eroista kulujen välillä. Lue juttu Uuden Tien verkkolehdessä.

Artikkelin lukeminen edellyttää Uusi Tie -lehden tilausta.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet