Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Vanhustyöntekijöiden omatunto koetuksella

 

Vanhusten hoito on vaarassa muuttua vain toimenpiteiksi

Tuoreen tutkimuksen mukaan viidennes vanhustyön lähi- ja sairaanhoitajista ilmoittaa joutuvansa työnantajan vaatimusten takia toimimaan omaatuntoaan vastaan päivittäin tai ainakin kerran viikossa.

Tämä käy ilmi Työsuojelurahaston tuella toteutetussa tutkimushankkeessa, johon liittyi 253 vanhustyöntekijälle tehty kysely.

Omaatuntoa hiertävät asiat vaihtelevat työntekijäryhmittäin. Lähihoitajaa kiusaa, kun joutuu syöttämään huonokuntoista vanhusta liian nopeasti. Sairaanhoitajien ja lääkäreiden mielestä huonokuntoisten vanhusten elämää ylläpitävää hoitoa jatketaan liian pitkään.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Kun vanhustyöntekijä ei pysty toimimaan ikäihmisen parhaaksi, se johtuu lähi- ja sairaanhoitajien mukaan yleensä resurssien puutteesta tai omaisten vaatimuksesta. Lääkärit mainitsivat hoitajia useammin syyksi vanhuksen oman tahdon.

Myös voimakastahtoinen työtoveri tai työyhteisön toimintatavat vaikuttavat.

Hankkeen aikana sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri, psykologi Gustaf Molander työskenteli lähihoitajien apuna terveyskeskusten vuodeosastoilla, vanhainkodeissa ja yksityisissä palvelutaloissa eri puolilla Suomea.

– Pahimmassa tapauksessa työntekijä voi joutua työssä jaksaakseen vaientamaan omantuntonsa äänen, jottei olisi jatkuvasti ristiriidassa itsensä kanssa. Samalla hän kieltää olennaisen osan itsestään. Se puolestaan vaikuttaa minäkuvaan ja altistaa loppuunpalamiselle.

Molanderin mielestä huono omatunto voi saada hyvääkin aikaan, jos se on esimerkiksi lähtölaukaus muutoksen käynnistävään etiikkakeskusteluun.

Lue koko juttu tämän viikon Sana-lehdestä