Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Suomi karkottaa kristityn miehen – kuolema odottaa Egyptissä

 

Timo Keskitalo on vakuuttunut kääntymisestä

Ylen A-studio raportoi 15.7. egyptiläisestä turvapaikanhakija Markista, joka Maahanmuuttoviraston ja Helsingin hallinto-oikeuden päätöksellä käännytetään kotimaahansa. Yli kolme vuotta Suomessa asuneella Markilla on alle kuukausi aikaa poistua maasta. Markille karkotus tarkoittaa valmistautumista vankeuteen, kidutukseen ja kuolemaan. Hänellä on Egyptin oikeuslaitoksen dokumentti, jonka mukaan hänet on vuonna 2011 tuomittu 15 vuodeksi kuritushuoneeseen.

– Koska olen kristitty, minut tapetaan varmasti. Minut pidätetään heti lentokentällä, koska minut on tuomittu Egyptissä, Mark sanoi A-studiossa.

Kääntyminen ja tuomio kiistettiin

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Mark on entinen muslimi, jota on jo aiemmin Egyptissä pidetty ja kidutettu vankilassa. Hänen isänsä kuului Muslimiveljeskuntaan, joka pyrki hallintojärjestelmän kaatamiseen. Viime vuonna Mark kuitenkin kääntyi kristityksi. Suomen International Evangelical Churchin (IEC) pastori Timo Keskitalo kastoi hänet joulukuussa.

Kastetta edelsi koko syksyn ajan jatkunut opetus kristinuskon perusteista. Siitä huolimatta Maahanmuuttovirasto ja hallinto-oikeus eivät usko, että Mark on aidosti kristitty, joten hän ei saa turvapaikkaa uskonnollisiin syihin vedoten. Ne myös kiistävät Egyptissä annetun tuomion aitouden.

Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakijat muuttavat uskontoaan usein, mutta yleensä siitä on viitteitä jo varhain. Markin tapauksessa kastetodistus saapui virastoon vasta kielteisen päätöksen jälkeen.

Hallinto-oikeus kommentoi Markin kristillisyyttä 28.6 seuraavasti: ”Mark on oleskellut pitkään Suomessa ennen kääntymistään kristinuskoon. Hänen aviovaimonsa on aikaisemmin kääntynyt muslimiksi. Ei ole uskottavaa, että aviomies tällaisessa tilanteessa kääntyy kristinuskoon.”

Timo Keskitalo protestoi A-studiossa hallinto-oikeuden perustelua.

– Jos uskotaan, että vaimo on voinut kääntyä muslimiksi, millä perusteella sitten uskotaan, että mies ei voi kääntyä kristityksi. Jos uskotaan toinen, täytyy uskoa myös toinen.

Markin venäläinen vaimo ja kuusi vuotta täyttävä poika käännytettiin jo tammikuussa Venäjälle. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden perheenjäsenten käännyttäminen eri maihin on yleistä.

– Sydämeni on särkynyt, koska rakastan poikaani, Mark kertoi A-studiossa.

Mark ei saanut todistaa uskoaan

Timo Keskitalo on täysin vakuuttunut siitä, että Mark on todella uskossa. Hän on tavannut Markin vuoden ajan useamman kerran viikossa.

–  Hän on ollut koko ajan vapaaehtoinen vastuunkantaja. Hän on esimerkiksi pitänyt usein puheenvuoroja seurakunnassa, Keskitalo kertoo.

–  Markin kääntymisestä todistavat lukuisat keskustelut, rukousyhteys – hän on rukoillut usein vapaasti ääneen –  ja osallistuminen kotiraamattupiiriin viikoittain. Hän on myös asunut Vivamon raamattukylässä. Se on intensiivinen asumisen muoto, jossa on vaikea olla jotain muuta kuin mitä on.

Keskitalo voisi lisäksi helposti kerätä 50 uskovalta lausunnot siitä, että Mark on kristitty.

Mark ei itse ajatellut, että kääntyminen parantaisi hänen mahdollisuuksiaan saada turvapaikka.

– Halusin kääntyä, koska halusin löytää itseni ja saada apua henkisiin ongelmiin, joista olen kärsinyt vuosikausia, hän perusteli A-studiossa.  

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosaluejohtajan Juha Similän mukaan, jos kielteisen päätöksen jälkeen tulee uusi peruste harkita turvapaikan antamista, hakija saatetaan kutsua uuteen haastatteluun. Markin tapauksessa haastatteluun ei suostuttu eikä myöskään Keskitaloa kutsuttu todistamaan.

Similä luettelee yleisiä syitä siihen, miksi kääntyminen kyseenalaistetaan. Niitä ovat kristinuskon heikko tuntemus, seurakuntaan osallistumisen puute ja aiemman uskonnon harjoittamisen jatkaminen. Markia eivät kosketa nämä syyt, mutta Suomen oikeusjärjestelmä ei ole siitä tietoinen, koska se on tehnyt päätöksensä ilman todistusaineistoa.

Markin saaman tuomion oikeudellisuuteen ei uskota, koska se ei täsmää Maahanmuuttoviraston saamaan maatietoon Egyptistä. Antero Leitzinger vastaa sen hankinnasta. A-studiossa hän sanoi, että enää vuonna 2011 ei ole voitu tällaista tuomiota langettaa. Asia olisi mahdollista selvittää Egyptin tuomioistuimelta, mutta siihen ei ole resursseja. Vaikka tuomio olisikin todellinen, Leitzingerilla riittää luottamusta maan armeijaan.

– Armeijalla on kädet täynnä töitä ja vankilat täynnä. En usko että ne ovat kovin innokkaita vanhoja asioita selvittämään.

Juha Similä ei halua kommentoida tätä Leitzingerin näkemystä Egyptin tämän hetken oikeusjärjestelyistä.

”Pitää olla yhteydessä päättäjiin”

Timo Keskitalo ei usko, että Markista enää kuullaan, jos hän palaa Egyptiin. Hän rohkaisee uskovia rukoilemaan ja kritisoimaan Suomen oikeusjärjestelmää.

– Pitää olla yhteydessä päättäjiin asiasta. Tässä on tapahtunut kolme ihmisoikeusrikkomusta. Mark on pyytänyt suojelua, mutta oikeus ei ole tutkinut hänen esittämiään todisteita, Suomen viranomaiset ovat hajottaneet hänen perheensä ja uskonnonvapautta on rikottu. Markilla ei ole Egyptissä oikeutta olla kristitty.

 Mark Radio Dein haastateltavana torstaiaamuna 1.8. klo 9-10. Uusinta klo 13-14 ja yöllä klo 01-02.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie