Sudan: Kirkon johtajat ”varovaisen optimistisia” joululahjoista

 

Sudan pysyy kristittyjen vainon osalta kymmenen vaarallisimman maan joukossa. Se on vuoden 2020 World Watch listalla tasolla ”erittäin korkea”. Silti Sudanin kristityt saivat hyviä uutisia jouluksi.

Ensimmäistä kertaa vuosiin hallitus julisti joulupäivän juhlapäiväksi. Kristittyjen annettiin järjestää perinteinen Jeesus-marssi. Se oli epätavallinen näky: pieni kulkue etenee pääkaupunki Khartoumin kaduilla ja pitää yllään “Rakastan Jeesusta” t-paitoja ja laulaa kristillisiä lauluja.

Seurakunnan johtajat kertoivat Open Doorsille olevansa varovaisen optimistisia. He olivat valinneet ”katso ja odota” -lähestymistavan arvioidakseen, johtaako kehitys lopulta käytännön uskonnonvapauteen.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

Viime vuoden huhtikuussa syrjäytettiin Omar al-Bashirin hallinto. Sen aikana kristittyjen uskontokuntien omaisuus takavarikoitiin ja kirkkorakennukset tuhottiin. Myös uskonnolliset johtajat pidätettiin ja saatettiin oikeuden eteen. Seurakunnat kohtaavat johtajiensa mukaan edelleen oikeudellisia haasteita. Niille, joiden omaisuus takavarikoitiin, ei ole maksettu korvausta. Turvallisuusjoukot miehittävät vieläkin seurakuntien kiinteistöjä.

Uskonnollisten asioiden ministeri Nasr al-Din Mufreh antoi kristilliselle yhteisölle jouluviestin. Siinä hän pyysi anteeksi ruumiillista sortoa ja vahinkoa, temppeleiden tuhoamista, omaisuuden ryöstämistä ja perusteetonta pidättämistä sekä seurakunnan palvelijoiden ja uskonnollisten johtajien viemistä oikeuden eteen [Sudan Tribune]. Hän kehotti eri uskontokuntia toimimaan yhdessä. Niiden tulee perustaa ’seurakunnista koostuva yhteisö’ ja ajaa yhteisön etua yhteistyössä hallituksen kanssa.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeriö tarjosi Sudanille joululahjan. Ulkoministeriö poisti Sudanin 20 vuoden jälkeen vakavimpien uskonnonvapauden rikkojien luettelosta ja siirsi maan erityiseen tarkkailuluetteloon. Se koskee edellisen hallinnon tekemien uskonnonvapauden loukkaamisten torjumista”.

Paikallisten kristittyjen mukaan siirto oli ennenaikainen. Sudan ei ole riittävästi osoittanut suojelevansa uskonnollisia vähemmistöjä eikä antavansa niille virallista tunnustusta.

Darfurissa meneillään oleva konflikti vaatii edelleen huomiota. Uusi kansainvälinen ihmisoikeusliitto, Afrikan oikeuden ja rauhan tutkimuskeskus ja Sudanin ihmisoikeusvalvoja ovat julkaisseet raportin. Se osoittaa, että poliittinen muutos ei ole vielä saavuttanut Darfuria. Siellä miliisi edelleen tekee rankaisematta jätettäviä rikoksia.

 

Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta.

 

WWM-uutisen lähde:
https://www.christianitytoday.com/news/2019/december/sudan-christians-march-for-jesus-christmas-khartoum-cpc.html

 
Open Doors neliömainos artikkelin jälkeen