Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

”Sarjan tekeminen löi minut ällikällä” – Tuomas Enbuske määrittelee hyvän tekemisen Jeesuksen antamaksi tehtäväksi

 
Tuomas Enbuske seisoo alttaritaulun edessä Tampereen tuomiokirkossa. Kuva: Kai Kortelainen

Kirkko on Tuomas Enbusken mielestä uniikki paikka, sillä minnekään muualle ei voi kuka tahansa mennä. Enbusken mukaan Suomessa ei ole ketään, joka ei saisi kävellä kirkkoon ja pääsisi juttelemaan papin kanssa. Kuva: Kai Kortelainen

”Syrjiikö kirkko riparilaisia” kysyy toimittaja Tuomas Enbuske uuden Jeesuksen duunarit -podcastinsa avausjaksossa. Dei Plussassa julkaistavassa podcast-sarjassa Enbusken lähtökohtana on tavata ihmisiä, jotka tekevät työkseen hyvää.

Tuomas Enbusken uudessa, asiaa ja viihdettä sekoittavassa Enbuske ja Jeesuksen duunarit -podcastissa kurkistetaan yllättävien kirkon työntekijöiden elämään – ja heidän sielunmaisemiinsa: millainen on ihminen, joka on päättänyt tehdä työkseen hyvää?

Seitsemän jaksoa sisältävässä podcastissa kuullaan muun muassa Helsingin seurakuntayhtymässä työskentelevää entistä vankia, ruoka-avun jakajaa, ongelmiensa kanssa kamppailevia nuoria auttavaa pappia sekä parisuhteiden kriisejä ratkovaa perheneuvojaa.

KRS Krito 10.-23.6.

– Sarjan tekeminen on lyönyt minut ällikällä. Aikaisemmin kuulin ihmisiltä fraaseja, että ”kuulun kirkkoon, koska kirkko tekee hyvää”. Mielessäsi ajattelin, että eihän se kikko nyt niin paljon hyvää tee.”

”Olen nähnyt, miten paljon kirkko auttaa päihdesairaita, perheitä ja monia muita. Liikutun, kun mietin sitä.”

Puhetyön moniottelija kertoo, ettei ole mitään aiempia haastatteluja tehdessään joutunut tarkistamaan omia skeptisiä ennakkokäsityksiään yhtä paljon kuin Jeesuksen duunareita työstäessään.

– Nyt olen nähnyt, miten paljon kirkko auttaa päihdesairaita, perheitä ja monia muita. Liikutun, kun mietin sitä.

– Sehän ei ole todiste Jumalan olemassaolosta, että kirkko tekee hyvää. Mutta on se todiste siitä, että armon viesti on mennyt läpi ihmisissä. Ihmiset ikään kuin jatkavat Jeesuksen ajatusta, vaikka he itse eivät itse ole Jeesus.

Entä mikä Enbsken mielestä on uskon rooli hyvän tekemisessä?

– Usko saa ihmiset tekemään hyvää. Se on meille asetetun työn jatkamista.

Ensimmäisessä Jeesuksen duunarit -sarjan jaksossa Tuomas Enbuske kohtaa nepsynuorille rippikouluja järjestävän Demian Seesjärven.

Nepsy on lyhenne neuropsykiatrisista haasteista, jotka johtuvat aivotoiminnan rakenteellisesta ja toiminnallisesta poikkeavuudesta.

Enbuske kertoo kokevansa läheistä yhteyttä Seesjärveen, sillä he molemmat ovat neuroepätyypillisiä. Valtavirrasta poikkeaminen on synnyttänyt heissä molemmissa vahvan toiseuden kokemuksen, ulkopuolelle jäämisen tunteen.

– Kirkon pitää ottaa huomioon myös ne ihmiset, joita kukaan muu ei ota. Ne pahnanpohjimmaiset.

Seitsenosaisen Enbuske & Jeesuksen -duunarit sarjan uusi jakso julkaistaan Dei Plussassa aina sunnuntaisin sekä lähetetään Radio Deissä keskiviikkoisin kello 22.

Sarjan tuotannosta vastaa Helsingin luterilaisten seurakuntien Yhteinen seurakunta.

Millainen on ollut Tuomas Enbusken Pyhän hengen kokemus? Miksi juutalais-kristilliset uskonnot ovat hänen sydäntään lähellä? Kuuntele Kai Kortelaisen haastattelu Dei Plus -palvelusta [Herätyksen aamuvieras 20.5.2024].

Dei Plussasta voit katsoa myös Tuomas Enbusken ja Jari Jolkkosen keskustelun Kirkon juhlilla.

Juttua päivitetty 12.6. klo 15.12 lisäämällä tieto Radio Dein FM-lähetysajasta keskiviikkoisin ja korjaamalla sarjan tuottajan nimi viralliseen muotoon: Helsingin luterilaisten seurakuntien Yhteinen seurakunta. Aiemmin sarjan tuottajasta käytetiin nimeä ”Kirkko Helsingissä”. 

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)