Jumalalta saatu sydänlanka

 
Jaana Pöllänen

”Jumala haluaa katsoa meitä jokaista rakastavasti ja sanoa, että sinä olet tärkeä”, Jaana Pöllänen toteaa. KUVA: Anneli Kärki

Jaana Pölläsen 30-vuotisjuhlakiertueella tango taipuu hengellisiksi kappaleiksi. Tangoprinsessaksikin kruunattu laulaja julkaisee Sydänlanka-levyn Seinäjoen tangomarkkinoilla.

Rakastettu laulaja-evankelista Jaana Pöllänen juhlii tänä vuonna 30-vuo tista taiteilijauraansa.

− Olen rohkeasti 48-vuotias. Tämän ikäisenä jo tietää, mikä on ja mikä ei ole. Nuoruuden epävarmuus ja kilpailu on jo ohi, Pöllänen kertoilee.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Taitelijan laulajanura alkoi heti lukion jälkeen.

− Aika syvään päätyyn hyppäsin, nauraa Pöllänen muistellessaan nuoruuttaan.

− Esitin monenlaista musiikkia. Kun ikäiseni fanittivat Dingoa ja Eppuja, minä kuuntelin Frank Sinatraa ja Lasse Mårtensonia.

Haave tangomarkkinoille osallistumisesta kyti mielessä, ja niin Pöllänen kruunattiin 25-vuotiaana tangoprinsessaksi.

− Sillä lailla se elämä sitten meni, naurahtaa laulaja.

 

”Jokainen sydämenlyönti ja askel on Jumalan armoa.”

Pöllänen kertoo kasvaneensa luterilaisessa kodissa, jossa uskon asiat ovat olleet aina olemassa.

− Minun ei ole tarvinnut ikinä kyseenalaistaa Jumalaa. Pienet kädet ovat aina menneet rukouksessa yhteen. Jumala on ihmeellisellä tavalla ohjannut minua.

Kolme vuosikymmentä laulajana on hieno ura.

− Ihmettelen itsekin, että olen saanut laulaa 30 vuotta. Olen siitä kiitollinen Jumalalle. Samalla totean, että miten elämä on ihmeellistä ja jokainen sydämen lyönti ja askel on Jumalan armoa.

Yhteistyötä Lasse Heikkilän kanssa

− Humppakeikkoja ei olla aviomieheni kanssa tehty varmaan kymmeneen vuoteen. Rukoilin, että leipä voisi tulla muualtakin kuin viihdemusiikista, ja Jumala on antanut kalenteriin töitä, Pöllänen kertoo kiitollisena.

Hengellinen tango on kulkenut laulajan matkassa Jeesus tuntee -kappaleessa.

− Soitin joskus Lasse Heikkilälle, joka lähetti kyseisen kappaleen. Tango on siis kulkenut mukana hengellisillä keikoilla ja ihmiset ovat tykänneet siitä.

Kokonainen hengellinen tangolevy Sydänlanka julkaistaan Tangomarkkinoilla 11.7. Laulaja esiintyy tällöin yhdessä Lasse Heikkilän tango-orkesterin kanssa, ja konsertti käynnistää hänen 30-vuotisjuhlakiertueensa.

− Lasse lähetti kuutisenkymmentä tekstiä, ja kutsui minut tekemään yhdessä niistä kokonaisuuden. Olen saanut ideoida ja valita mukavalta tuntuvia sanoituksia.

Miten valitsit kappaleet levylle?

− Se on jännää, miten Pyhä Henki vaikutti niin, että joku teksti alkoi heti soimaan ja tuntumaan omalta.

Kiertueen lisäksi Pöllänen esiintyy miehensä Ville Uusitalon kanssa Sydänlanka-duona Kristityt Yhdessä ry:n ja Radio Dein järjestämässä konsertissa Espoonlahden kirkossa 2. lokakuuta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.


Saan olla toivon lähettiläs

Jaana Pöllänen on saanut rohkaisijan lahjan.

− Puhun avoimesti elämästäni. Avoimuus lisääntyi noin 15 vuotta sitten. Silloin koin muun muassa kaksospoikiemme menettämisen pelkoa, ja Jumala auttoi pääsemään siitä yli. Aloin keikoilla kertomaan laulujen välissä, mitä Jumala on tehnyt elämässäni ja miten Hän on rohkaissut. Saan olla toivon lähettiläs.

Pöllänen kokee tärkeäksi, että arjen keskellä sanoisimme toisillemme jotain kaunista ja rohkaisevaa.

− Aina meidän ei tarvitse edes sanoa mitään, vaan katsottaisiin ihminen näkyväksi. Minut on koulukiusattuna ohitettu ja ylenkatsottu. Tiedän, miltä ikävät katseet tuntuvat. Jumala haluaa katsoa meitä jokaista rakastavasti ja sanoa, että sinä olet tärkeä.

Teksti: Hanna Valkonen, Satu Panulan haastattelun pohjalta

Jaana Pölläsen haastattelu on julkaistu alun perin Radio Dein Aalloilla-lehdessä 2/2024. Voit tilata lehdestä näytenumeron.

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)