Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Professori Tapio Puolimatka: Avioliiton uudelleen määrittely haitallista lapsille

 

Tapio Puolimatka puolustaa avioliittokäsityksen säilyttämistä nykyisellään ja vetoaa suureen joukkoon tutkimuksia.

Kasvatustieteen professorin mielestä sukupuolineutraali avioliittolaki siirtää lapsen oikeuden elää biologisten vanhempiensa kanssa marginaaliin ja painottaa sen sijaan aikuisen oikeutta elää intiimissä suhteessa haluamansa kumppanin kanssa.

Tapio Puolimatka on tänään jättänyt asiantuntijalausuntonsa sukupuolineutraalista avioliittolaista eduskunnan lakivaliokunnalle.

Sukupuolineutraali avioliittolaki loukkaisi lapsen oikeuksia, Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen professori Tapio Puolimatka kirjoittaa eduskunnan lakivaliokunnalle antamassaan asiantuntijalausunnossa.

YK:n lasten oikeuksien sopimuksen (1989) 7. artiklan mukaan lapsella on syntymästään lähtien oikeus tuntea vanhempansa ja olla heidän hoidettavanaan, mikäli mahdollista.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Sukupuolineutraali avioliittolaki lähtökohtaisesti poistaa lapselta oikeuden molempiin vanhempiinsa, Puolimatka kirjoittaa.

Entä avioerolapset? Heilläkään ei ole ydinperheen suomaa mahdollisuutta jatkuvaan yhteyteen molempien biologisten vanhempiensa kanssa.

– Avioero loukkaa tietysti myös tätä lapsen perusoikeutta, mutta se ei tee sitä samanlaisella periaatteellisella tasolla kuin sukupuolineutraali avioliittolaki. Avioerossa on kyse epäonnistumisesta normin täyttämisessä, ei normin uudelleen määrittelystä.

”Pitäisi odottaa tutkimustietoa”

”Normin uudelleen määrittely” eli avioliiton merkityksen muuttaminen muokkaa Puolimatkan mukaan yhteiskunnan arvomaailmaa ja sitä kautta heikentää kaikkien lasten asemaa.

– Suomen olisi mielekästä odottaa yksityiskohtaisempaa ja luotettavampaa tutkimustietoa kyseisen yhteiskuntakokeilun seurauksista niissä maissa, joissa sukupuolineutraali avioliitto on jo hyväksytty, professori sanoo.

Puolimatka vetoaa lausunnossaan suureen joukkoon tutkimuksia, jotka osoittavat lasten voivan parhaiten eheissä biologisten vanhempiensa perheissä. Lisäksi hän nostaa esiin tutkimukset, jotka todistavat sen puolesta, että äidillä ja isällä on erilaiset vahvuudet vanhemmuudessa.

– Äidit ja isät tukevat – ja poissa ollessaan haittaavat – lapsen kehitystä eri tavoilla. Kaikki tähän asti korkeatasoisissa tutkimuksissa tutkitut vaihtoehdot avioliitossa eläville biologisille vanhemmille ovat johdonmukaisesti osoittautuneet vähemmän onnistuneiksi: tämä pätee yksinhuoltajaperheisiin, uusperheisiin ja avoperheisiin. Tämän tosiasia-aineiston valossa on perusteltua, että avioliittolainsäädännön ensisijaisena tavoitteena tulisi olla tukea sellaisia normeja, jotka pitävät biologiset vanhemmat yhdessä.

Avioliiton rajaamisesta ongelma

Lapsen oikeuksien lisäksi Puolimatka käsittelee lausunnossaan hetero- ja homoseksuaalisten suhteiden eroja, joihin vaikuttaa suuresti se, että heterosuhteesta on mahdollista syntyä lapsi. Professorin mielestä kahdelle erilaiselle suhteelle on mielekästä ylläpitää kahta erilaista juridista instituutiota, joiden puitteissa molemmat voivat kehittyä myönteisellä tavalla.

Sukupuolineutraalia avioliittolakia on perusteltu sillä, että se vähentäisi homoseksuaalisten parien syrjintää ja nostaisi homosuhteiden arvostusta. Puolimatka näkee tällaisessa argumentaatiossa kaksi ongelmaa: sukupuolineutraali avioliittolaki ei tekisi avioliittolaista tasa-arvoista vaan muuttaisi avioliiton merkitystä, eikä ole tietoa siitä, mikä tulee olemaan uuden avioliittoinstituution yhteiskunnallinen arvostus.

Avioitumismahdollisuus ei myöskään automaattisesti paranna parisuhteessa syntyneiden lasten hyvinvointia.

– Avioliitto suojelee lapsia sikäli, että se tekee todennäköisemmäksi, että he kasvavat perheessä oman biologisen isänsä ja äitinsä kanssa, Puolimatka palaa ensimmäiseen argumenttiinsa lapsen oikeudesta isään ja äitiin sekä sen perusteena käyttämiinsä tutkimuksiin.

Viidentenä kysymyksenä Puolimatka ottaa kantaa siihen, johtaako sukupuolineutraali avioliittolaki epätasa-arvoon ja avioliiton merkityksen trivialisoitumiseen. Kasvatustieteen professoria huolestuttaa se, että lakimuutoksessa avioliiton keskukseen halutaan nostaa kahden aikuisen välinen intiimi suhde, ei enää seksuaalisuhde, josta voi syntyä lapsia.

– Aikuisten välisiä intiimejä suhteita voi olla hyvin monenlaisia ja -tasoisia. Joudumme avioliiton rajaamisessa juridisen ongelman eteen, Puolimatka kirjoittaa.

Lue Tapio Puolimatkan asiantuntijalausunto sukupuolineutraaliin avioliittolakiin kokonaisuudessaan täältä.