Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

 

Sam Childers on parhaillaan vierailulla Suomessa. KUVA: Johanna Reinikainen

Amerikkalainen, nykyään Ugandassa asuva Sam Childers oli nuorena yksi alueensa kovimpia huumekauppiaita ja kuului kovamaineiseen moottoripyöräjengiin. Nyt hän rakentaa Afrikassa orpokoteja ja taistelee pelastaakseen Sudanin lapsisotilaita.

− Minulta on monta kertaa kysytty, mitä saarnaaja tekee konekiväärillä tai pyssyllä. Kun sain tuon kutsumanimen Jumalalta, hän sanoi, että nimi Machine Gun Preacher, konekiväärisaarnaaja on markkinointia varten. Ja se toimii. Kun kuljen ympäri maailmaa, yksi kolmasosa minua katsomaan tulevista ihmisistä ei ole uskovaisia.

− Minun tehtäväni ei ole viihdyttää uskovaisia. Tehtäväni on kertoa, mitä Jeesus Kristus on tehnyt elämässäni, Sam Childers sanoo Radio Dein Ex-Criminals-ohjelmassa, jossa hän on Lauri ”Late” Johanssonin ja Ali Niemelän vieraana. Ohjelma lähetetään 7.5. tiistai-iltana klo 22.05.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Childers on parhaillaan vierailulla Suomessa. Hän kiertää eri paikkakunnilla kertomassa omaa elämäntarinaansa, johon kuuluu polku rikollisesta kristityksi ja lopulta leskien ja orpojen auttajaksi.

Sam Childersin erikoisesta ja ainutlaatuisesta elämäntarinasta on tehty myös Hollywood-elokuva The Machine Gun Preacher, joka perustuu Childersin kirjaan Another Man’s War. Elokuva ja kirja ovat tuoneet Childersin tutuksi kymmenille tuhansille ihmisille ympäri maailmaa.

Pojasta ei tullutkaan saarnaajaa

Monet ajattelevat Sam Childersin elämäntarinan kuultuaan, että hänen vanhempansa ovat olleet ”hirveitä ihmisiä”. Mutta niin ei hänen mukaansa ollut. Koti oli kristitty ja vanhemmat olivat ”hengellä täyttyneitä”.

Ali Niemelä, Sam Childers ja Lauri Johansson Radio Dein studiolla.
Moottoripyöräjengeissä ja huumekauppiaana nuoruutensa viettänyt Sam Childers (keskellä) auttaa nyt lapsia Afrikassa. Häntä haastattelivat Radio Deissä Ali Niemelä ja Late Johansson.

Kun ohjelman nimi on Ex-Criminals, kiinnostaa haastattelijoita tietenkin, miten Childersistä, uskovaisen kodin lapsesta, tuli kriminaali.

− Jos olisit kysynyt minulta kymmenvuotiaana, mikä minusta tulee isona, olisin sanonut, että minusta tulee pastori tai saarnaaja. Mutta 11-vuotiaana aloin katsomaan, mitä vanhemmat lapset tekivät koulussa. Huomasin, että hehän ovat cool, hienoja tyyppejä. Jotta pääsisin heidän joukkoonsa, aloin tekemään, mitä he tekevät eli aloin polttaa tupakkaa ja marihuanaa.

Childers ryhtyi juomaan ja käyttämään pillereitä sekä siirtyi yhä kovempiin aineisiin – ja myös myymään niitä. 18-vuotiaana hän olikin jo alueensa kovimpia huumekauppiaita. Hän siirtyi USA:n kaupungeista yhä suurempiin ja huomasi, että huumeista tulee hyvin rahaa.

Sam Childers kuului moottoripyöräjengiin nuoresta lähtien. Hän korostaa haastattelussa klubien hyvää henkeä ja sanoo jopa, että niissä ollaan kristitympiä kuin joissakin kirkoissa. Kun Ali Niemelä kysyy, onko moottoripyöräkerhosta vaikea lähteä, jos tulee uskoon, Childers kysyy, miksi se edes pitäisi jättää. Hänen mielestään jäämällä jäseneksi voi olla evankelioimassa muita kerhon jäseniä.

Kriminaalista tuli lasten auttaja

Childers kertoo ohjelmassa, että rikollisen ja väkivallan täyttämän elämän aikana hän ajatteli usein Jumalaa ja Jeesusta, mutta ei elänyt Jumalan tahdon mukaan. Kun Childers melkein kuoli tappelussa, hän päätti lopulta kääntää elämänsä suunnan Jumalan puoleen.

Vuodesta 1998 lähtien Childers on kirjaimellisesti taistellut – myös asein – orjuutettujen lasten vapauttamiseksi Etelä-Sudanissa ja Pohjois-Ugandassa. Hän on myös tiimeineen rakentanut yhden Etelä-Sudanin suurimmista orpokodeista, jossa asuu yli tuhat lasta.

Parhaillaan Childersin tiimi jakaa noin 12 000 ateriaa joka päivä Itä-Afrikassa sekä majoittaa satoja orpoja ja kodittomia, joista suurin osa on järkyttävien julmuuksien uhreja. Sam Childers on ryhmineen myös porannut kymmeniä kaivoja ja rakentanut monia kouluja.

Childers asuu nykyään Ugandassa. Hänellä on turvallisuusalan yritys, joka toimii monessa maassa. Hänen yrityksissään työskentelee 700 ihmistä.

Kuuntele Sam Childersin Ex-Criminals -haastattelu Radio Deistä tiistaina 7.5. klo 22.05 ja uusintana lauantaina 11.5. klo 24.00 tai sunnuntaina 12.5. klo 16.05. Kaikki jaksot löytyvät myöhemmin Dei Plussasta. Ohjelmassa tulkkina toimii lähetyssaarnaaja Pertti Söderlund.

Sam Childers vieraili myös Radio Dein Herätys!-ohjelmassa maanantaina 6.5.  Kuuntele ohjelma Dei Plussasta (kohdasta 1:56).

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)