Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Z-sukupolvi kaipaa seurakunnalta Jumalan kohtaamista ja merkityksellisiä suhteita

 

Järvenpään Arkissa järjestettiin Z-sukupolvitapahtuma, jossa Tulisielukoulun opiskelijat ja tiimi pääsivät avaamaan oman sukupolvensa näkökulmia pastoreille. Kuva: Tommi Koivunen

”Haluan tuntea aitoa Jumalan läsnäoloa — sehän on seurakunnan idea. Hienot ohjelmat on sitten plussaa.” Näin kuvaa yksi z-sukupolven edustaja toiveitaan seurakuntaa kohtaan, eikä hän ole yksin!

David Kinnaman on amerikkalainen nuorisotutkija, jonka havainnot uudesta sukupolvesta käyvät yksiin myös suomalaisten nuorten kokemusten kanssa. Yhdessä Mark Matlockin kanssa hän esittelee kirjassa Faith for Exiles(Baker Books 2019) viisi asiaa, joita Z-sukupolvi kaipaa seurakunnalta. Nämä ovat vapaasti suomennettuina:

  1. Aito Jumalan kohtaaminen, läheinen suhde Jeesukseen.
  2. Raamatunopetus, joka auttaa elämään uskollisesti maallistuneessa yhteiskunnassa.
  3. Merkitykselliset suhteet omaan ikäluokkaan ja yhteys sukupolvien yli.
  4. Mahdollisuus käyttää omia lahjojaan ja elämäänsä Jumalan kunniaksi kaikissa ammateissa.
  5. Mahdollisuus olla mukana Jumalan missiossa.

 

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Yhtenä alustajana Järvenpään Arkilla järjestetyssä Z-sukupolvitapahtumassa toiminut Vapaakirkon nuorisotyönjohtaja Tommi Koivunen avasi Kinnamanin tutkimustuloksia. Niiden todettiin olevan hyvin linjassa niiden toiveiden kanssa, joita suomalaisilla nuorilla on seurakunnan suhteen.

Värivalojen ja suurten tuotantojen sijaan tämän päivän nuoret kaipaavat aitoa hengellisyyttä, sydänten yhteyttä ja juurevaa opetusta. He ovat myös valmiita ottamaan vastaan ohjausta ja vanhemmuutta edellisiltä sukupolvilta. Monissa puheenvuoroissa kuului kaipaus, että sukupolvet avaisivat sydämensä toisilleen.

Muita alustuksia tapahtumassa pitivät Tulisielukoulun johtaja Henna Saarinen: Mitä olen oppinut Z-sukupolvelta? ja Juha Lehtonen: Vieläkö nuoret lähtevät? Lisäksi tulisielukoululaiset avasivat ikkunaa Suomessa tällä hetkellä oleviin nuorten aikuisten hengellisiin liikehdintöihin.

 

Yhteys syntyy luonnostaan

Parasta tapahtumassa oli varmasti sukupolvien välillä koettu vahva toive syvemmästä yhteydestä. Pastoreille tarjottiin myös avoin mahdollisuus kysyä nuorilta näkemyksiä. Esiin nousi niin teemoja sitoutumisesta ja sosiaalisen median vaikutuksesta kuin vilpitöntä keskustelua, miten käytännössä yhteyttä voisi rakentaa sukupolvien välille. Tarve tulla kohdatuksi ja kuulla toinen toisensa tarinat ovat kaikilla sukupolvilla yhteisiä.

– Yhteyden rakentaminen ei ole monimutkaista tai vaadi työmuotoa. Kutsukaa joku nuori kahvilaan ja pyytäkää, että hän kertoo elämäntarinaansa. Me haluamme kuulla ja kertoa omamme, haastoi Tulisielukoulun tiimiläinen Sofi Kärki. ­

– Ja jakakaa meille, mikä teidän sydämessänne palaa Jeesukselle, pyysi tiimiläinen Liisa Koskela.

Kahvikupin äärellä syntyikin paljon vapaita keskusteluja — eli merkityksellisiä suhteita.

Yhteyden rakentaminen ei ole monimutkaista tai vaadi työmuotoa.

Työntekijäverkosto syntyi aikanaan Antero ”Mooses” Laukkasen aloitteesta, ja sen näkynä on rakentaa yhteyttä, joka mahdollistaa lähetyskäskyn toteutumista. Verkostoa koordinoi tällä hetkellä Mika Jantunen.*

Z-sukupolvi-aiheen äärellä oltiin Järvenpään Arkilla järjestetyssä työntekijäverkoston tapaamisessa 11. huhtikuuta 2024, ja sitä emännöi Tulisielukoulu. Paikalla oli ilahduttava määrä seurakuntien ja järjestöjen työntekijöitä, joille avautui tapahtumassa mahdollisuus vuorovaikutukseen Jeesusta rakastavien nuorten aikuisten, tässä tapauksessa Tulisielukoulun opiskelijoiden ja tiimiläisten kanssa.

Z-sukupolveen kuuluvat yhden yleisen määritelmän mukaan noin 1997 vuoden jälkeen ja vuoteen 2010 mennessä syntyneet.

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024