Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Pohjois-Korean poliittisten vankileirien olot järkyttävät ihmisoikeusjärjestöjä

 

Pohjois-Korean vankiloissa arvioidaan viruvan yli 200 000 poliittista vankia. Kuva: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/COURTESY OF DIGITALGLOBE

Nälkä, pakkotyö ja kiduttaminen ovat todellisuutta Pohjois-Korean vankileireillä. Maassa on ainakin kuusi vankileiriä, joihin on suljettu arviolta 200 000 henkilöä.

Ihmisoikeusjärjestö Open Doorsin mukaan maan vankileireillä ja vankiloissa on 50 000 – 70 000 kristittyä ja jo raamattujen hallussapidosta tai osallistumisesta uskonnollisiin tilaisuuksiin seuraa lähetys vankileirille.

Amnesty Internationalin hallussa olevat satelliittikuvat todistavat, että poliittisia vankileirejä on laajennettu verrattuna kymmenen vuotta sitten otettuihin kuviin. Amnesty Internationalin kansainvälisen sihteeristön tutkija, tohtori Rajiv Narayan, toteaa, että silminnäkijöiden kertomukset leireiltä ovat shokeeranneet järjestöä, joka juhlii tänä vuonna 50-vuotistaivaltaan maailman suurimpana ihmisoikeusjärjestönä.

– Vankeja teloitetaan, kiduttaminen on yleistä ja vangit työskentelevät orjuutta muistuttavissa olosuhteissa jopa 18 tuntia päivässä, Narayan kertoo.
Vangeilla ei ole mahdollisuutta oikeudenkäyntiin ja suuri osa heistä ei edes tiedä minkä takia he ovat joutuneet vankileireille. Tohtori Narayanin mukaan kaikki vankileireillä olleet ovat nähneet julkisia teloituksia.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Ruuan puute vankileirien suurimpia ongelmia

Arvioiden mukaan jopa 3 miljoonaa pohjois-korealaista menehtyi nälänhätään 1990-luvun lopulla ja yksi vankileirien suurimmista ongelmista on edelleen ruoan puute. Pohjois-Koreasta paennut taiteilija Kim Hye Sook kertoo, että vankileireillä vallitsi varsinainen ”nopeat syövät hitaat” -kulttuuri.

– Söimme mitä tahansa vain löysimme. Ruohoa ja lehtiä, monet söivät myös rottia ja sammakoita. Vankileirin ruokavalio koostui vain maissipuurosta, kertoo 28 vuotta vankileirillä viettänyt Kim Hyek Soon haastattelussa Lontoossa.

Huolimatta heikosta ruokaturvasta asiantuntijat ovat arvostelleet ruoka-apua Pohjois-Koreaan, silla avustukset eivat useinkaan päädy niitä tarvitseville.

 

TEKSTI: Sini Heikkilä

Lue koko artikkeli ensiviikon Uusi Tie -lehdestä nro. 31

 
artikkelibanneri Uusi Tie