Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Kirkkokansan Raamattupäivä: Järjestöjohtajat muistuttivat Raamatun opetuksen ja yhteyden tärkeydestä vaikeiden aikojen koittaessa

 

”Järjestöjohtajat avasivat Kirkkokansan Raamattupäivän Finlandia-talossa” Kuva: Ilkka Kontturi

Kirkkokansan Raamattupäivä alkoi Finlandia-talossa viidesläisten herätysliikkeiden johtajien terveisillä ja rukouksella. Finlandia-taloon kokoontunut kirkkokansa kuunteli hievahvamatta järjestöjohtajien terveisiä.

Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen sanoi, että viidesläiset herätysliikkeet haluavat olla kirkkokansaa ja toimia Suomen ev.lut. kirkon hyväksi. ”Parhaiten se tapahtuu opettamalla Jumalan sanaa. Joskus se tarkoittaa olemista muuallakin kuin kirkkosalissa, tällä kertaa juhlavassa Finlandia-talossa.”

Kylväjän lähetysjohtaja Pekka Mäkipää totesi, että on ilo juhlia yhteisiä juuria. ”Mieltä kuitenkin painaa. Yhteiskuntaa ja kirkkoa revitään voimallisesti irti juuriltaan. Monenko sukupolven ajaksi maasta tulee viljelykelvotonta? Millainen on se peltotilkku, jonka jätämme jälkipolville? Tehokkain tapa tuhota kansakuntia on katkaista niiden tietoisuus historiastaan.” Pekka Mäkipää kehotti etsimään Jumalan Sanaa, rukoilemaan ja lukemaan Raamattua. Niin kuin Lutherkin teki.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen muistutti kristittyjen yhteydestä: ”Kristittyjen täytyy pysyä yhdessä, puolustaa kaveria eikä olla hiljaa.”

OPKOn pääsihteeri Jussi Miettinen katsoi eteenpäin: ”Pelkään, että olemme menossa vaikeita aikoja kohti. Liikkeinä se tarkoittaa meille uudenlaista sopeutumista, ehkä jopa leirin ulkopuolelle menemistä. Ei kuitenkaan ole syytä olla huolissaan vain siitä, mitä ulkopuolella tapahtuu, vaan olla huolissamme myös itsestämme. Olisiko tämä Jumalalta kutsu meille palata ensi ajan rakkauteen? Kun me keskitymme Jeesukseen, meille käy todella hyvin.”

Finlandia-talon salin täyttänyt kirkkokansa yhtyi järjestöjohtajien rukoukseen herätyksen, Suomen kirkon ja koko kansan puolesta sekä nuorten ja maahamme tulleiden pakolaisten puolesta.

Rovasti Raimo Mäkelä johdatti kuulijat paikan päällä ja radioiden ääressä uskonpuhdistuksesta Jeesuksen kohtaamiseen. Hän muistutti siitä, että Luther turvautui kokonaan hänen ulkopuolellaan olevaan, hänestä riippumattomaan Jumalan sanaan. ”Koko kirkon suurin kaksoisvaara on, että vaatimuksesta tulee lahja ja lahjasta tulee vaatimus. Usko ei perustu kokemukseen, vaan kokemus perustuu uskoon.”

Raimo Mäkelän puhe päättyi virteen 261. ”Virsikirjassamme on Lutherilta 19 väkevää ja puhuttelevaa virttä. Lutherin tärkein virsi on kuitenkin virsi 261 Iloitkaa te kristityt. Se on Isän Jumalan ja Pojan Jeesuksen välistä vuoropuhelua.”

Nuoremman sukupolven terveisiä uskonpuhdistukseen ja herätysliikkeiden reformaatioon toi pastori Marko Sagulin Kangasalta. Hän lainasi formulatermejä: ”Usein me liikumme yhden herätyksen taktiikalla. Ensin oli herätys, sitten herätysliike ja lopulta pelkkä liike.” Hän viittasi Tukholman Santa Klara -kirkon kasvuun, joka alkoi kolmen naisen ja kirkkoherran rukouksista. ”Kirkon uudistus lähti siitä, että lähdettiin siihen suuntaan, mihin sillä hetkellä piti lähteä. Aina puhdistettava asia ei ole sama kuin aiemmin.” Hän muistutti myös, että erilaiset asiat johdattavat ihmisiä Jeesuksen luo: ”Meillä on erilaisia suhteita Jeesukseen ja erilaisia tapoja kohdata hänet. ”

Kirkkokansan Raamattupäivä jatkuu iltapäivällä Minun teesini -paneelikeskustelulla, jossa kirkkoherrat Teemu Laajasalo ja Keijo Rainerma sekä pastori Jukka Jämsén julkaisevat omat teesinsä tähän päivään. Klo 15.25 on vuorossa ennakkoon kohua herättänyt Niilo ja Päivi Räsäsen puhe kristillisestä avioliitosta.

Kirkkokansan Raamattupäivän järjestävät viidenteen herätysliikkeeseen kuuluvat kirkolliset järjestöt Lähetysyhdistys Kylväjä, Suomen Ev.lut. Kansanlähetys, Suomen Raamattuopisto sekä Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys.