Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Israel säätää lakia ”mykistä moskeijoista”

 

Kalliomoskeija on näkyvä maamerkki Jerusalemissa. Kuva: Sari Savela.

Israel haluaa vaimentaa moskeijoista kantautuvat yöunta häiritsevät rukouskutsut. Lakialoite on herättänyt voimakasta vastustusta arabiväestössä.

Voanews.com  uutisoi (8.3.2016), että lakialoite moskeijoiden rukouskutsujen vaimentamisesta äänenvaimentimin Israelissa ja miehitetyssä Itä-Jerusalemissa sai alustavan hyväksynnän latautuneessa parlamentin istunnossa. Arabilainsäätäjät julistivat toimenpiteen rasistiseksi. Lain vastustajat uskovat, että oikeistopuolueiden tukema lainsäädäntö vahingoittaa Israelissa asuvan muslimivähemmistön uskonnonvapautta. Lakiesityksen tukijat puolestaan sanoivat parlamentin istunnossa, että laki on tarkoitettu parantamaan niiden ihmisten elämänlaatua, jotka asuvat lähellä moskeijoita ja ovat menettäneet yöunensa rukouskutsujen takia, eikä lain tarkoituksena ole missään nimessä loukata kenenkään uskonnollista vakaumusta. Rukouskutsut kajahtavat päivittäin minareettien kovaäänisistä vähän ennen kello viittä aamulla.

Kaksi eri versiota laista voitti parlamentin hyväksynnän ja menee komiteaan lisäkeskusteluja varten ennen kuin parlamentti äänestää siitä lopullisesti. Yksi lakialoitteista kieltäisi kovaäänisten vahvistamat rukouskutsut iltayhdentoista ja aamuviiden välillä. Tämä mykistäisi yhden viidestä päivittäisestä moskeijasta kantautuvasta rukouskutsusta. Toinen ehdotus kieltäisi rukouskutsut asutusalueilla kaikkina kellonaikoina ja säätäisi lisäksi 10000 sekelin (2700 $) sakon lain rikkomisesta.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Tzipi Livni, keskusta-vasemmistolaisen Siionistien Unionin johtaja ja entinen ulkoministeri totesi VOA News’in mukaan, että israelilaisten pitäisi yhdistää voimansa vastustaakseen tällaista lainsäädäntöä, joka leivittää vihaa ja vahvistaa jännitteitä muslimien ja juutalaisten välillä. Kiivaan väittelyn kuluessa arabilainsäätäjä Ayman Odeh nousi tuolistaan kädessään kopio lakialoitteesta. Hän puuskahti, että lakialoitetta ei tulla panemaan täytäntöön ja repi sen palasiksi, minkä jälkeen hänet poistettiin istuntosalista.

Israelin valtio on sitoutunut suojelemaan kaikkien uskontojen uskonnollisia oikeuksia ja taistelemaan arabiväestön syrjintää vastaan. Lakiehdotuksessa Itä-Jerusalem, jonka Israel valloitti vuoden 1967 sodan aikana ja liitti alueisiinsa, kuuluisi myös kiellon piiriin. Toimenpide koskisi kuitenkin vain asuinalueita, joten al-Aqsan moskeija, joka on muslimien kolmanneksi pyhin paikka ja sijaitsee Jerusalemin muurien ympäröimässä vanhassa kaupungissa, jäisi kiellon ulkopuolelle.