Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

”Kirkko ei tarjoa riittävästi haasteita miehille”

 

Eero Junkkaala haluaa rohkaista miehiä löytämään oman identiteettinsä miehinä

Neljännen mies-kirjansa kesällä julkaissut Eero Junkkaala on sitä mieltä, että kirkko antaa itsestään hieman liian naismaisen kuvan. Miehet eivät useinkaan löydä paikkaansa seurakunnassa ja kokevat, että latistettu moraalisaarna ei vetoa heihin.

Tutkimusten mukaan suomalaiset naiset ovat miehiä uskonnollisempia. Uuden miesaiheisen kirjan (Miehen askelissa, Uusi Tie 2012) julkaisseen Eero Junkkaalan mielestä miesten heikompi uskonnollisuus johtuu siitä, että kirkko ei ole kyennyt tarjoamaan miehille riittävästi älyllisiä eikä toiminnallisia haasteita.

– Kirkossa ei esitetä, että tämä on ihan älykästä toimintaa, opillisesti selkeää ja tiedollisesti haastavaa. Kirkosta tulee sellainen kuva, että se on vain hartauselämän pyörittämistä. Mies voi kokea, että tuohon en pysty tarttumaan tai että tuo ei ole riittävän vakava juttu minulle.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Myöskään toiminnallisia haasteita kirkko ei tarjoa riittävästi. Miehelle ei ole paikkaa kirkossa. Jos mies haluaa olla aktiivinen, hän pääsee vain kantamaan kolehtia eikä muuta. Mies kokee, että hän ei ole tarpeellinen. Tästä syystä kirkossa ei käy niin paljon miehiä ja se voi aiheuttaa sen kuvan kauempaa katsovalle, että tämä on naisten hommaa.

– Miehiä voisi mielestäni käyttää myös paljon enemmän asiantuntijoina, puhujina ja esitelmien pitäjinä. On monia uskovia miehiä, joilla olisi paljon ammattitaitoa jopa puheenpitämisen saralla, mutta papit ovat keskimäärin aika huonoja antamaan vastuuta, Junkkaala huomauttaa.

Yksi syy miesten katoon kirkosta on Junkkaalan mielestä myös kristillisen julistuksen tila. Selkeäsanainen lain ja evankeliumin saarna vetoaa monesti miehiin paremmin kuin nykyisin yleinen latistettu moraalisaarna, jossa ei ole kunnolla lakia eikä evankeliumia. Miehille myös opillisuus on keskimäärin tärkeämpää kuin naisille.

– Mies kokee, että täytyy tässä joku tolkku olla, miten nämä asiat ymmärretään. Siksi julistuksessamme pitäisi olla kohtuullinen määrä opillisuutta. Itsekin kuulun niihin, jotka vierastavat opillisuuden ylikiristämistä, että kaikkea mitataan oikeaoppisuudella. Mutta oppia ja elämää ei pitäisi pitää toistensa vastakohtina.

– Miehiä voisi haastaa käymään opillista keskustelua, ottamaan selvää opin perusteista ja kaivaa esiin vaikka Tunnustuskirjoja. Se olisi miehille sopivaa haastetta, Eero Junkkaala ehdottaa.

Lue lisää Eero Junkkaalan ajatuksista tämän viikon Uudesta Tiestä (35/2012).

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie