Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Risto Soramies: Islamin ja kristinuskon yhteensovittaminen ei tee kummallekaan kunniaa

 

Risto Soramies piti STI:n syyskauden avajaisluennon. Taustalla STI:n pääsihteeri Henrik Perret. Kuva: Jouko Makkonen

Suomen teologisen instituutin (STI) syyskauden avajaisia vietettiin keskiviikkona 12. syyskuuta. STI:ssa panostetaan tänä syksynä raamattuteologian lisäksi apologiaan ja pastoraaliseen koulutukseen. Avajaisluennon pitäneen rovasti Risto Soramiehen mukaan yritykset sovittaa yhteen kristinuskon ja islamin Jeesus-kuvaa ovat mahdottomia.

 

Vuosikymmeniä islamin parissa työskennellyt Risto Soramies piti STI:n syyskauden avajaisluennon aiheesta ”Koraani ja historian Jeesus – jännitteiden lähteillä”.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Soramiehen mukaan islamin näkökulmasta joidenkin suomalaisten puheet kristillisten juhlien, esimerkiksi joulun tai pääsiäisen, sovittamisesta myös muslimeille sopiviksi ovat järjettömiä.

– Ne asiat, joita pidämme kaikkein tärkeimpinä, joita me juhlimme, ne eivät ole muslimeille pelkästään vieraita, vaan ne ovat jumalanpilkkaa.

Kristinuskon ja islamin Jeesus-käsitysten yhteensovittaminen ei tee kummallekaan uskonnolle kunniaa. Jeesusta kunnioitetaan islamissa profeettana, mutta hänen ei uskota olevan Jumalan Poika. Joulun ydinajatus Jumalan tulemisesta ihmiseksi tai Jeesuksen ristinkuolema pitkäperjantaina ovat islamin mukaan kauhistus.

Soramiehen mukaan islam ja kristinusko suhtautuvat historiallisuuteen eri lailla. Raamattu kuvaa asioita historian tapahtumien ja henkilöiden kautta, kun taas Koraanissa puhutaan enemmän historiasta riippumattomista totuusväittämistä.

Suomen teologisen instituutin syyskauden avajaisia vietettiin 12. syyskuuta. STI:n pääsihteeri Henrik Perret kertoi avajaisissa, että tänä syksynä STI:ssa panostetaan perinteisen raamattuteologian lisäksi apologiaan ja pastoraaliseen koulutukseen. Luentojen aihevalintojen lisäksi painotus näkyy muun muassa kirjastossa, johon on hankittu paljon apologeettisia kirjoja.