Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Inkerin kirkon vankilatyö Novosibirskissä laajenee

 

Puolimatkan kodin väkeä. Vjadseslav Ostanin edessä toinen vasemmalta. Kuva: Juha Saari

Inkerin kirkon vankilatyö Siperiassa siirtyi kesällä uuteen vaiheeseen. Inkerin kirkko osti Novosibirskistä suuren talon vapautuneiden vankien ”puolimatkan kodiksi”.

 

Inkerin kirkon diakoni Vjadseslav Ostanin on jo kymmenisen vuotta tehnyt vankilatyötä Novosibirskissä. Hän on vieraillut säännöllisesti alueen vankiloissa ja lastenkodeissa. Vankien kanssa käydään kirjeenvaihtoa ja heille lähetetään kirjallisuutta. Vangit pyytävät myös usein käytännön elämään liittyviä asioita kuten kyniä, kirjekuoria, hammastahnaa. Syksyisin tarvetta on ollut erityisesti sukista ja lämpimistä kengistä.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

– Varsinaisesti tavara-apuun ei ole viime vuosina ollut varoja. Vaikka alttiutta olisi, kaikkea emme pysty tekemään. Vankien lisäksi haluamme auttaa heidän perheitään. Lastenkodeissa monet lapset ovat niin ikään vaikeista taustoista. Monen vanhemmat käyttävät päihteitä tai ovat vankilassa, Ostanin kertoo.

Siviiliin siirtyminen ei ole yksinkertaista. Jotta voi saada laillista työtä pitää olla passi ja rekisteröinti.

– Monen vangin ainoa omaisuus on leiriltä lahjoitetut vangin vaatteet. Moni vanki on sairas. Venäjän vankileireillä tubi, hiv ja aids ovat yleisiä sairauksia. Säännöllisen lääkityksen ottaminen on tärkeää.

Puolimatkan kodissa vapautuneet vangit totuttelevat siviiliin.

– Hankimme heille passit, etsimme yhdessä työtä ja solmimme suhteita omaisiin. Myös hengellisen elämän hoitaminen on tärkeää. Käymme joka viikko jumalanpalveluksissa kirkossa. Meillä on päivittäiset hartaudet ja raamatunopetustuokiot. Kun asunto on löytynyt ja muutenkin tuntuu siltä, että veli tai sisko on valmis astumaan eteenpäin, emme pidä kiinni.

Ljus i Öster ja Kansanlähetys ovat olleet viime vuosina mahdollistamassa Novosibirskin vankilatyötä. Kansanlähetyksen talvikeräyksellä Siperian työlle saatiin varoja noin 27 500 euroa. Kansanlähetyksellä on Venäjällä seitsemän lähetystyöntekijää.