Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

”Skeittihalli ei ole evankeliointimesta”

 

Ermil Terehov tasapainottelee kaiteiden päällä. (Kuva: Christian Valtanen)

Myyrmäen helluntaiseurakunta vastasi huutoon. Entinen Asemakappeli kokoaa nyt rullalautailijoita.

Syyskuussa 2014 Myyrmäen helluntaiseurakunnan väki oli pohtimassa Vantaan Jönsäksentie 6:ssa sijaitsevien entisten seurakuntatilojen kohtaloa. Aku Hakala näki ikkunasta skeittariystävänsä Jesse Turusen, joka hyppi kaiteella skeittiryhmänsä kanssa.
Jesse kutsuttiin sisään vanhaan kirkkoon ja häneltä kysyttiin: ”voitaisiinko tähän tehdä skeittihalli?”.
– Jessen myönteinen vastaus oli vahvistus, että idea voisi onnistua, Hakala kertoo.

Kaikki mukaan

– Perustimme MyyrYorkin nuoret -yhdistyksen, jonka kanssa sitten startattiin homma ja purkaminen alkoi lokakuun puolenvälin jälkeen, puuhamies Aku Hakala kertoo.
Vantaan liikuntatoimesta kerrottiin, että skeittihallia on yritetty perustaa alueelle jo monta kertaa mutta hankkeet ovat aina kaatuneet.
– Oli hienoa aloittaa, kun joka suunnasta näytettiin vihreää valoa: kaupunki ja kaikki muutkin olivat hankkeen puolella. Sitten lähdimme liikahtamaan tässä asiassa.
Pari viikkoa purettiin, kuusi viikkoa rakennettiin, viimeinen viikko siivottiin ja nyt halli on ”jonkinlaisessa jamassa”, kuten Hakala kuvailee.
– Yläkerrassa on vasta aula käytössä ja myöhemmin tänne avataan nuorisokahvila.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Streethalli

Viisto lattia aiheutti omat pohdintansa, mutta tasoittamalla siitä saatiin sopiva, Hakala kuvailee vanhaa elokuvateatteria.
– Rullalautailuliiton Anssi Paukkunen tuli tänne ja suunnitteli yhdessä meidän skeittareiden kanssa, mitä täällä voisi olla.
Ryhmällä oli monenlaisia ideoita muun muassa minirampista.
– Sitten he ajattelivat, että tehdään enemmän tällainen street-tyyppinen halli, jossa voi draivata ees sun taas.
Paukkunen suunnitteli hallin ilmaiseksi. Hallin rakentamisesta ei muillekaan ole maksettu palkkaa, vaan seurakunnan ja ympäristön nuoret, aikuiset ja eläkeläiset ovat olleet mukana talkooperiaatteella.
– Havaitsimme, että seurakunnassakin on paljon skeittaavia nuoria. En ole koskaan ollut ennen talkoissa, joissa myös nuoret ovat innolla mukana hommissa, Aku Hakala kertoo.
– Meillä seurakunnassa on sellaisia nuoria, jotka soittavat ja laulavat. Heillä on oma paikkansa, mutta sitten on niitä kavereita, joilla ei ole oikein mitään. Ja he ovat juuri ne jätkät, jotka rakensivat tätä hallia. Minusta se on aika makeeta.
Hallia on rakennettu kuusi viikkoa, pääasiassa lauantaisin ja keskiviikkoisin. Nuoret ovat tehneet töitä kattaakseen noin 10 000 euron kustannukset. Myös Starkki sekä useat yksityishenkilöt ovat tukeneet hanketta.

Ei vain evankeliointia

Pääosa skeittaajista on seurakunnan omia nuoria.
– Ei ole tarkoitus, että tila olisi evankeliointimesta, vaan olemme enemmänkin sillanrakentajia seurakunnan nuorten ja ympäristön välillä, Aku Hakala kertoo.
– Ihmiset ovat sanoneet että ”te teette hyvää juttua”. Teemme tätä siitä motiivista, että haluamme nuorten ja tämän paikkakunnan parasta ja luoda puitteet terveelle ja turvalliselle harrastusympäristölle.
– Tänne voi tuoda turvallisesti perheen pienimpiä vaikka scoottaamaan eli potkulautailemaan.
Seurakuntien Aku katsoo elävän umpiossa, josta ei ole riittävää yhteyttä ulkomaailmaan. Yhteyttä rakentaakseen hän heittää haasteen seurakunnille.
– Maahanmuuttajien kielikursseille on kahden vuoden jono. Seurakunnat voisivat järjestää heille keskusteluryhmiä, joissa he oppisivat suomea.
Kuka ottaa haasteen vastaan?

Myyrmäen skedehalli palvelee arkisin kello 14-21 ja lauantaisin 10-22. Sisäänpääsy 4 euroa.
Tilaa on myös mahdollista vuokrata ryhmille öisin sekä sunnuntaisin.