Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Rony Smolar: Mayer Franck koki helvetin kauhut ja näki irti päässeen hulluuden

 

Rony Smolar
Kuva: Sari Savela

Rony Smolar kertoo kirjassaan Elämäni kahdeksas päivä juutalaisen Mayer Franckin uskomattoman selviytymistarinan Auschwitzista Suomeen.

Holokausti on ajaton aihe, joka puhuttelee ihmisiä ympäri maailman. Juutalaisten kansanmurha suoritettiin Saksan ja Adolf Hitlerin johdolla toisen maailmansodan aikana. Kuuden miljoonan juutalaisen lisäksi surmattiin miljoonittain myös muita natsien halveksimia ihmisiä.

Toimittaja ja kirjailija Rony Smolar oppi tuntemaan holokaustista selvinneen Mayer Franckin jo nuorena. Franck oli muuttanut Suomeen 1950-luvulla.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

–  Hän kävi tätini luona usein syömässä. Hän oli hyvin hiljainen mies, eikä puhunut juuri mitään, Smolar kuvailee.

1990-luvun lopulla Rony Smolaria alkoi kiinnostaa vanhat tarinat, jotka voisi taltioida myöhemmille sukupolville. Mayer Franckin selviytyminen holokaustista tuntui tarinalta, joka olisi kirjan arvoinen.

– Soitin vuonna 1999 Mayer Franckille ja ehdotin kirjaa hänen tarinastaan, mutta hän torjui ehdotuksen.

Franck suostui myöhemmin. Hän ei ollut koskaan kertonut tarinaansa kenellekään, koska arveli ettei kukaan uskoisi niin uskomatonta selviytymistarinaa. Rony Smolar kertoo haastatelleensa Mayer Franckia kolmesti. Osa haastatteluista nauhoitettiin, välillä Franck kielsi nauhoittamisen. Haastatteluhetket olivat Smolarin mukaan Franckille hyvin vaikeita ja tunteita pintaa nostattavia. Kauhistuttavien muistojen kohtaaminen oli rankkaa.

Orvosta ja yksin jääneestä juutalaispojasta Mayer Franckista tuli kuoleman, äärimmäisen kärsimyksen ja hävityksen todistaja. Elämäni kahdeksas päivä seuraa Mayer Franckin tietä syntymäkaupungista Puolasta kurjaan Łódźin gettoon ja sieltä Auschwitzin kuolemanleirille sekä lopulta uuteen kotimaahan, turvalliseen Suomeen.

Mayer Franck oli 13-vuotias, kun hän jäi orvoksi. Hän asui tuolloin jo getossa. Onnekseen hän pääsi oppipojaksi turkisverstaaseen ja oppi siellä ammatin. Elämä getossa oli selviytymistä päivästä toiseen.

–  Pysyäkseen hengissä hän oppi käyttäytymään metsästäjiä varovan villieläimen tavoin. Sairastua ei saanut, sillä sairaat ja heikot lähetettiin automaattisesti kuolemanleirille.

Myöhemmin tuli myös Franckin vuoro joutua Auschwitzin kuolemanleirille. Auschwitzissa hän kadotti identiteettinsä. Siellä ihmisistä tuli vain numerosarjoja. Käteen tatuoitu numerosarja seurasi häntä hautaan asti.

Tarinan todennäköisin päätepiste olisi ollut polttouuni, mutta ihmeellisesti Franck selvisi tuhoamisleiristä hengissä. Läheltä piti -tilanteita oli paljon. Mayer Franckia auttoi selviytymään hänen sitkeytensä, valppautensa, kykynsä ennakoida ja puhdas tuuri. Smolar kertoo Franckin maininneen, että saksalaisten joukossa oli myös hyviä saksalaisia. Eräskin auttoi häntä yhdessä kiperässä tilanteessa.

Kirjassa Franck pohtii, miksi juuri hän ainoana suvustansa sai säilyttää henkensä. Mayer Franck eli Suomessa 60 vuotta. Hän avioitui ja sai suuren perheen. Vuonna 2012 kuollut Mayer Franck on haudattu Helsingin juutalaiselle hautausmaalle.

Mayer Franckin selviytymistarinan Elämäni kahdeksas päivä taltioinut Rony Smolar on suomenjuutalainen toimittaja ja kirjailija. Hän työskenteli yli kaksi vuosikymmentä Lähi-idässä ja toimi muun muassa Turun Sanomien ja Yleisradion kirjeenvaihtajana. 2000-luvulla Smolar on palvellut juutalaisyhteisön luottamustehtävissä Suomessa ja ulkomailla.