Räppäri Prinssi Jusuf: Suomi ei osaa käsitellä rasismia

 

Prinssi Jusuf vieraili Radio Dein Jouluparaatissa itsenäisyyspäivän aattona Anu Lehtipuun seurassa. Kuva: Marjaana Keränen

KUUNTELE KLIPPI. Etiopiasta kaksivuotiaana Suomeen muuttanut Prinssi Jusuf kehuu suomalaisia nuoria erilaisuuden ymmärtämisestä ja mutkattomasta suhtautumisesta maahanmuuttajataustaisiin suomalaisiin. Vanhemmille ikäpolville räppäri sen sijaan antoi itsenäisyyspäivän aattona Radio Dein aamulähetyksessä risuja suhtautumisestaan erilaisuutta kohtaan.

Prinssi Jusuf eli Iyouseyas Belayneh vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Vuosaaressa. Henkilörekisterissä synnyinmaan kohdalla lukee Etiopia. Itä-Helsinkiin hän saapui pienenä vanhempiensa matkassa.

Prinssi Jusifilla on Instagramissa 42 000 seuraajaa. Samoin nuoren miehen yhtyeellä, Pastoreilla, on sosiaalisessa mediassa mojova määrä seuraajia ja tykkääjiä.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Pastorit antavat hengellistä viisautta ja sanaa. Tärkeää on, että musiikillisella puolella vaikutetaan. Nuorena kuuntelin vain jenkkiräppiä enkä niinkään kuunnellut sanoja. Kun tulin uskoon, ajattelin, että: ”Hei, kristillistä musiikkia kannattaisi tehdä nuorille, eli pitää räpätä”.

Iyouseyas Belaynehin juuret ovat Etiopian ortodoksikirkon kristillisyydessä. Suuri osa hänen Etiopiaan jääneistä sukulaisista lukeutuu ortodokseihin. Hänen kasteessa saama nimi Iyouseyas tarkoittaa Jumalan lahjaa.

– On fantastista, että kristillinen räppi on noussut näin suosituksi. Aina musiikkiamme ei edes mielletä kristilliseksi, yhtyettämme kuuntelee moni ateistikin ja ajattelee, että nämä ovat ihan fiksuja jätkiä. Se on hieno juttu.

Teksteissään Prinssi Jusuf puhuu suorasukaisesti ihonväristään ilmaisuilla ”punastuin mustemmaksi” ja ”mul on vaa nää suklaahuulet”. Entä jos joku kantasuomalainen käyttäisi samoja termejä hänestä?

– En välttämättä koe sitä rasismiksi, mutta Suomi ehkä ei osaa käsitellä sitä [rasismia].

Entä onko Prinssi Jusuf, Iyouseyas Belayneh kokenut Suomessa rasismia?

– Nuorempana vähän enemmän, mutta tulin kaksivuotiaana Suomeen ja ymmärsin, mikä meininki täällä on. Ehkä koin, että ulkomaalaisuuden tai monikulttuurisuuden tuoma rikkaus oli vähän vielä heikkoa. Nuoretkaan eivät vielä ymmärtäneet, kuinka rikasta se loppujen lopuksi on, että täällä on ulkomaalaisia, jotka oikeasti tekevät tälle kansalle jotain hyvää.

Prinssi Jusufin mukaan nuorten ikäpolvien asenne on muuttunut merkittävästi avarakatseisempaan suuntaan muutaman viime vuoden aikana. Vanhempien ikäryhmien suhtautuminen on hänen mukaansa yhä monin paikoin vielä varautuneempaa.

– Niille tämä on vielä vähän erilaista.

Ensi vuonna Prinssi Jusuf aikoo uhmata ennakkoluuloja ja lähteä kiertämään ahkerasti ympäri maakuntia yhtyeensä Pastoreiden kanssa.

Kuuntele, kuinka Prinssi Jusuf kuvaili suomalaisten suhdetta rasismiin Radio Dein Jouluparaati-aamulähetyksessä torstaiaamuna [toimittajina Anu Lehtipuu ja Ariel Neulanimi, 3 min]:

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)