”Raamattua opettava jumalanpalvelus” täytti 10 vuotta

 

– Helsingin Kansanlähetyksen työntekijät

Helsingin Kansanlähetyksen Filia-messu täytti kymmenen vuotta. Jumalanpalveluksen ensimmäistä vuosikymmentä juhlittiin sunnuntaina noin 220 ihmisen voimin. Juhla alkoi juhlamessulla ja jatkui Outi ja Lee Müllerin konsertilla.

Filia-messut saivat alkunsa vuonna 2003, kun joukko Kansanlähetyksen aktiiveja lähti pohtimaan, mitä liike voisi tarjota Helsingissä, jossa tarjontaa on jo entuudestaan paljon.

– Vaikutteita saatiinkin esimerkiksi Norjasta, missä eräässä seurakunnassa sanoma oli vahva, mutta tunnelma kodikas, aikuistyön sihteeri Seppo Palonen kertoo.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Näkymme on ollut siis alusta saakka tuoda pysyvä sanoma tämän ajan ihmisille kotoisasti, Filia-pastori Mika Ebeling jatkaa.

Kansanlähetys kävi neuvotteluja paikallisseurakunnan kanssa ja saikin luvan omien messujen järjestämiseen. Paikkana toimi ja toimii yhä Kaisaniemessä sijaitseva Hotelli Arthur.

Raamattua opettava jumalanpalvelus

Filia-messu on selkeästi matalakirkollinen. Miehet näkevät sen vaihtoehtona korkeakirkollisuudelle ja karismaattisuudelle. Maallikkouden vahva linkittyminen jumalanpalvelukseen on osaltaan tehnyt siitä hengellisen kokouksen tyyppisen tilaisuuden.

– Mielestäni olemme pystyneet tarjoamaan hyvinkin erilaisista tehtävistä kiinnostuneille ihmisille omanlaisiaan palvelutehtäviä, Ebeling iloitsee.

– Nuoret perheet olivat se väliinputoajaryhmä, jota ajatellen olemme myös messuamme kehittäneet. Halusimme tarjota paikan, jonne heidänkin olisi mahdollisimman helppo tulla, Palonen miettii.

Filia-messujen rikkautena miehet pitävät niiden vapautta.

– Uusia asioita voidaan kokeilla, jos arvellaan hyväksi. Käytäntö sitten osoittaa, mitkä kokeilut kannattaa vakinaistaa, Ebeling sanoo.

Noin viisi vuotta sitten Filia-messujen identiteetti syventyi entisestään, kun aloitettiin Raamatun kirjojen läpikäynti. Myöhemmin keksittiin vielä tähän liittyen slogan ”Raamattua opettava jumalanpalvelus.”

– Helsingissä ei ollut tuolloin paikkaa, jossa Raamattua olisi käyty viikottain systemaattisesti läpi, Palonen kertoo.

Tilaisuuteen tartuttiin. Samoihin aikoihin myös solutyöhön alettiin panostaa yhä enemmän ja niiden yhteyttä messuihin lisättiin. Se taisi kannattaa. Messuissa käy keskimäärin noin 130 ihmistä.

TEKSTI JA KUVA: MIKAEL TAMMILEHTO

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie