Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Professorit debatoivat uskon ja tieteen suhteesta

 

Atte Korhola omaksui nuorena Matti Leisolan kreationistisia näkemyksiä mutta on tutkimuksen myötä muuttanut käsitystään muun muassa maailman iästä.

Uskon ja tieteen suhde nousee keskiöön Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkoaamuna. Suorassa lähetyksessä kohtaavat ympäristömuutoksen professori Atte Korhola ja bioprosessitekniikan emeritusprofessori Matti Leisola. Kreationistina tunnettu Leisola on kritisoinut maailman ikää koskevien luonnontieteellisten mittausten luotettavuutta. Korholan mukaan Leisolan väitteet ovat tieteellisesti kestämättömiä.

Radio Dein Viikon debatissa selvitetään, kuinka eri tavoin kaksi kristittyä luonnontieteilijää sovittaa yhteen tieteellisen maailmankuvan ja Jumalan toiminnan. Luvassa on keskustelua muun muassa siitä, voiko kristitty olla uskottava tiedemies ja millä edellytyksellä.

”Minä en ole tiedeuskovainen. En ajattele, että tiede olisi jotenkin aukotonta tai etteivätkö siinä voisi vaikuttaa ennakko-oletukset ja myös inhimillisyys. Aina joskus paljastuu selviä tieteen väärinkäytöksiä. Tiede ei ole virheetön tapa etsiä tietoa, mutta se on paras tapa, koska se pohjautuu klassisille tieteen pelisäännöille”, kirjoittaa Atte Korhola viime vuonna julkaistussa luomisuskoa ja tieteellistä maailmankuvaa käsittelevässä Alussa Jumala loi -kirjassa.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Matti Leisolan näkemys taas on, että tiedemaailmassa kristinusko kyseenalaistetaan tarkoitushakuisesti.

– Vastustus on pitänyt nöyrempänä, jos ei muuta. Olen ajatellut usein esimerkiksi Joosefia, Danielia ja Daavidia, joita kaikkia pompoteltiin, mutta Jumala nosti heidät kuitenkin omana aikanaan johtaviin asemiin, on Leisola todennut Seurakuntalainen.fi:n haastattelussa.

Leisolan mielestä hänen edustamansa evoluutiokriittisyys on oikea lähtökohta kristilliselle maailmankuvalle. Hän kuitenkin myöntää, että hänen edustamansa tieteen- ja uskontulkinta ovat usein vaikeasti sovitettavissa yhteen nykykeskustelussa.

– Evoluutiokriittisyys ja biokemian tutkimus on räjähdysaltis yhdistelmä kulttuurissa, jonka tärkeimpiä kertomuksia on elämän syntyminen itsestään ja ihmisen kehittyminen sattuman ja luonnonvalinnan kautta luomakunnan herraksi, Leisola pamauttaa.

Atte Korholan ei näe tieteen sulkevan pois ihmeitä ja Jumalan mahdollisuuksia.

”Kristikansassa on joskus taipumus ajatella, että tiede on tendenssimäistä ja pyrkii osoittamaan, että Jumalaa ei ole, ja että tiedemiehillä olisi tällainen salainen agenda. Pääsääntöisesti tiedeihmiset ovat kuitenkin vilpittömiä. Lisäksi on huomioitava tieteen itsensäkorjaavuus”, Korhola korostaa.

”Tieteessä ei ole mitään demonista tai salaista agendaa. Ei sellaiseen tieteellisessä työskentelyssä törmää. Ihmiset haluavat vilpittömästi etsiä parasta selitysmallia. Rajat on hyvä nähdä, myös siten ettei tee järjettömän isoa distinktiota uskon ja tieteen välille siten, että usko on kokonaan oma maailmansa, jolla ei olisi mitään kiinnekohtaa fyysisessä todellisuudessa.”

Matti Leisola ja Atte Korhola kohtaavat Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkona 5.2. Suora lähetys klo 9-10. Uusinta klo 13-14 ja yöllä 01-02 sekä sunnuntaina 9.2. klo 20-21.

Lue myös:

Evoluutiokriitikko Matti Leisola: Vastustus on pitänyt nöyrempänä

Fysiikan professori: ”Luonnonlait eivät kiellä ylösnousemusta”

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)