Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Kristillinen media vahvistaa Kiinan kasvavaa kirkkoa

 

Useimmilla kiinalaisilla on kännykkä

Kristillinen kirjallisuus, internetsisällöt, videot ja radio-ohjelmat tavoittavat kasvavan joukon kiinalaisia. Maassa on vähintään 630 miljoonaa internetin käyttäjää, ja lähes jokaisella aikuisella ja nuorella on kännykkä. Erilaisten mobiililaitteiden käyttö on nopeasti noussut perinteisen radiokuuntelun ja television katselun rinnalle. Myös seurakunnat käyttävät yhä enemmän sosiaalista mediaa seurakuntalaisten tavoittamiseksi.

Medialähetysjohtaja Juha Auvinen tapasi Shaanxin maakunnan pääkaupungissa Xianissa joukon kristillisten radio-ohjelmien kuuntelijoita. Monille radio-ohjelmat ovat olleet jopa vuosikymmenien ajan innoituksen, tiedon, uskoon juurtumisen ja rohkaisun lähteinä.

Esimerkiksi herra Gao, rouva Yang ja herra Zhang kertoivat, että ohjelmat ovat vahvistaneet heidän uskoaan ja että radion välityksellä he ovat oppineet ymmärtämään Herraa.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Vaikka internet valtaa nopeasti alaa, Kiinassa riittää edelleen niitä, jotka kuuntelevat mieluiten radiota. Lukuisat uskovien ryhmät kokoontuvat edelleen viikoittain kuuntelemaan kristillisiä ohjelmia yhdessä.

Moni kirkonjohtaja on radion opettama

Kiinassa on huutava pula koulutetuista työntekijöistä, jotka huolehtisivat uusista seurakunnista. Maassa on useita seurakunnan johtajia, jotka ovat saaneet kristillistä ja teologista opetusta vain radion kautta.

Teologisen opetuksen lisäksi seurakuntien vastuunkantajat sanovat tarvitsevansa opetusta johtamisessa ja hallinnossa. Oman haasteensa tuo voimakas muutto maaseudulta kaupunkeihin, mikä lisää uskovien rohkaisun ja seurakuntayhteyden tarvetta.

Länsi-Kiinassa, jossa myös islam vaikuttaa, syntyy uusia seurakuntia, jotka tarvitsevat tukea. Pastori Chao työskentelee muslimialueella noin 400 kilometrin päässä Xianista.

– Seudullamme on vain muutama pastori tai evankelista. Seurakunnat ovat hajallaan, jopa sadan kilometrin päässä toisistaan. Vuoden 2004 jälkeen olemme jakaneet alueellamme tuhansia radioita. Saamme hengellistä apua ainoastaan radio-ohjelmien ja kristillisen kirjallisuuden kautta. Nykyisin monet katsovat myös satelliittitelevision kristillisiä kanavia, pastori Chao selvittää.

Erityisesti suurissa kaupungeissa lyhytaaltoradio-ohjelmien kuuluvuus on altis häiriöille, joten ohjelmasisältöjä jaetaan myös MP3-soittimissa. Lähes jokaisella kiinalaisella aikuisella ja nuorella on käytössään kännykkä. Kuuntelijat toivovatkin puhelimella kuunneltavia mobiilisovelluksia ja muistikortteihin pakattuja ohjelmia.

40 vuotta Kiinan-työtä

Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) on tukenut mandariinikiinankielistä radiotyötä 40 vuoden ajan. Nykyään työ on laajentunut radiosta internetiin ja mobiilisovelluksiin.

Uusin aluevaltaus on nuorille ja koulutetuille kiinalaisille suunnattu Baobao-mobiilisovelus, jota Sansa tukee. FEBC:n tuottama sovellus on saanut nimensä suositun radio-ohjelmakokonaisuuden mukaan, ja sillä voi muun muassa kuunnella ohjelmia, jakaa niitä sosiaalisessa mediassa, paikantaa muita käyttäjiä, tehdä suosikkilistoja ja lukea käsikirjoituksia. Puolessa vuodessa Baobao-mobiilisisältöjä on ladattu kaksi miljoonaa kertaa.

Pekingiläinen rouva Yolan Chan löysi internetin kautta radio-ohjelmat, jotka lohduttivat ja antoivat toivoa vaikeassa elämäntilanteessa. Monia raskaita vaiheita ja menetyksiä elämässään kokenut hallituksen virkamies ja tutkija on löytänyt elävän uskon Jeesukseen ja kiittää joka päivä Jumalaa hänen hyvyydestään.

Lue Juha Auvisen laajempi Kiina-artikkeli tänään ilmestyneestä Lähde-lehdestä.

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa