Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

 
Vishal Mangalwadi katsoo kameraan lähietäisyydeltä. Hänellä on yllään musta pikkutakki ja valkoinen kauluspaita. Hän hymyilee.

Vishal Mangalwadin suosikkipaikka Raamatussa on Ilmestyskirjan luku 22. Se kertoo uudesta Jerusalemista, elämän puista ja elävän veden virroista. – Ne virrat ovat kirkkaita kuin suomalaisten järvien vedet. Kuva: Ilkka Kontturi

Raamatusta löytyvä maailmankuva ja ihmiskäsitys tervehdyttävät kansat. Lopulta niin tapahtuu, filosofi ja lakimies Vishal Mangalwadi rohkaisee.

Varas ja valehtelija. Sellainen Vishal Mangalwadi kertoo olleensa teininä. Nykyisin hän on Intian todennäköisesti tunnetuin ja yksi koko maailman tunnetuimmista kristityistä ajattelijoista. Tultuaan nuorena uskoon hän omisti elämänsä Raamatun opettamiseen ja yhteiskuntien uudistamiseen.

Mangalwadin pääteesin mukaan Raamattu on ollut keskeinen voima ihmisoikeuksien, tieteen ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden edistämisessä. Maallistumisen myötä länsimaat ovat hukkaamassa totuuden ja viisauden, joiden olemuksen Jumala on ilmoittanut ihmisille Raamatussa.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Koulutukseltaan Mangalwadi on filosofi ja lakimies. Hän on myös reilut parikymmentä kirjaa kirjoittanut kirjailija, jonka teosten aihepiirit käsittelevät uskontoja, kulttuureja ja yhteiskuntia muuttavia voimia. Teoksista on suomennettu kaksi: Tämä kirja muutti kaiken (2023) ja Kirja joka muutti maailmasi (2017).

Kiertueella Suomessa

Suomessa parhaillaan vieraileva Vishal Mangalwadi on kiertänyt puhumassa läntisen maailman muutoksen mahdollisuudesta. Hän on tavannut liike-elämän vaikuttajia, seurakuntien johtajia, poliitikkoja, opettajia ja opiskelijoita eri puolilla Suomea.

Helatorstaina hän tapasi Kansanlähetysopistossa kristittyjen lukio-opettajien verkoston jäseniä ja rohkaisi heitä pitämään rohkeasti esillä kristillistä maailmankuvaa, ihmiskuvaa ja totuuskäsitystä.

1970-luvulla Vishal Mangalwadi ja hänen teologivaimonsa Ruth Mangalwadi muuttivat pieneen kylään Vishalin isän kotitilalle ja perustivat järjestön auttamaan alhaisiin kasteihin kuuluvia ja kastittomia köyhiä. Tavoitteena oli kastijärjestelmästä kärsivien maatyöläisten työolojen parantaminen.

Pariskunta sai osakseen kovaa vastustusta, ja vuonna 1980 Vishal Mangalwadi vangittiin.

– Paikallinen poliisi uhkasi tappaa minut, jos en peru rukouskokousta. En perunut. Hän ei kuitenkaan tappanut minua, vaan heitti vankilaan. Siellä ryhdyin kirjoittamaan uutta kirjaa totuudesta ja sosiaalisista uudistuksista, Mangalwadi kertoi lukion opettajille Ryttylässä.

Voimia ja vastavoimia

Vankilassa Mangalwadia alkoi kiinnostaa erityisesti Johanneksen evankeliumin kertomus sokean miehen parantumisesta. Fariseukset raivostuivat Jeesuksen tekemästä ihmeestä ja halusivat tappaa tämän.

– Evankeliumissa ja evankelioimisessa on jotakin, joka synnyttää maailmassa myös taistelua ja kärsimystä. Evankeliumilla on voima muuttaa kansoja, mutta sillä on myös valtavan vahva vastustaja, Mangalwadi sanoi.

Vankilassa alkunsa saanut kirja Truth and Social Reform (1989) on parhaillaan suomennettavana. Mangalwadi analysoi siinä muun muassa totuuden muutosvoimaa, kansan ideaa sekä uskon ja totuuden suhdetta.

Maallistuneiden länsimaisten yhteiskuntien ja Raamatun ilmoitustotuudesta luopuneiden kirkkojen lisäksi kritiikkiä saa osakseen myös herätyskristillinen evankelinen teologia. Tätä teologiaa edustava liike on ollut Mangalwadin mukaan kiinnostunut uskosta mutta ei totuudesta.

– Tässä se on tehnyt virheen. On erehdys ajatella, että meidän tulee opettaa vain Raamattua, ja toiset opettajat voivat opettaa muut asiat.

Vishal Mangalwadi puhuu Jyväskylän Veritas Forumissa.
Vishal Mangalwadi puhui keskiviikkona Jyväskylän Veritas Forumissa etnologian professori Laura Starkin (vas.) kanssa hyvinvointiyhteiskunnan perustasta. Moderaattorina toimi projektikoordinaattori Frank Ojwang. Foorumit ovat katsottavissa tallenteina. Kuva: Ilkka Kontturi

Totuus parantaa

Mangalwadin missiona ovat yhteiskunnat, joissa koululaiset ja opiskelijat saavat kaikissa aineissa kristilliseen ihmis- ja maailmankuvaan perustuvaa opetusta. Hän korostaa, että Jeesus on sekä pelastaja että totuus.

– Totuus vapauttaa ja parantaa kansat. Ilmestyskirja kertoo, että lopulta niin tapahtuu, Mangalwadi innosti.

– Onko sinun sydämesi Jumalan valtaistuin? Jos on, sieltä virtaavat maailmaan elävän veden parantavat virrat.

Perjantaina 10. toukokuuta Vishal Mangalwadi keskustelee Veritas Forumissa Helsingissä kansanedustaja Eva Biaudet’n kanssa rikkinäisen maailman muuttamisesta.