Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Uusi kaupunkifestivaali Kirkon juhlat tuo Tampereelle 2000 laulajan kuoron ja laajan kattauksen ohjelmaa

 

2100 laulajan suurkuoro esiintyy Tampereen Keskustorilla perjantaina ja sunnuntaina.  Kuva: Tampereen seurakunnat/Tuomas Koskialho

Tampereella järjestetään uusi kaupunkifestivaali Kirkon juhlat 17.–19.5.2024. Kaupunki täyttyy tapahtumista, joihin valtaosaan on vapaa pääsy. Osaan on maksullinen sisäänpääsy. 

Festivaali kokoaa Keskustorille tuhatpäisen kuoron ja tarjoaa ajankohtaiskeskustelujataidetta sekä ajatusten, uskon ja elämänkatsomusten vuoropuhelua. Kirkkotorilla puolestaan järjestöt ja yritykset esittelevät toimintaansa. Kirkon juhlien ohjelman kantavana ajatuksena on vahvistaa toivoa tulevaisuuteen. Juhlien teemana onkin “Toivon voimalla”.

”Kirkon juhlat yhdistää suuren joukon ihmisiä puhumaan ja laulamaan toivosta. On tärkeää jättää näkyvä, voimakas ja positiivinen viesti toivosta tämän hetken jännittyneessä yhteiskunnallisessa ja kansainvälisessä tilanteessa. Toivo syntyy kohtaamisista, sanoista ja teoista tässä ja nyt”, sanoo tapahtuman tuottaja Jari Kupiainen Kirkkopalvelut ry:stä.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Kirkon juhlien esiintymislavoille nousevat muun muassa Katja Ståhl, Annika Saarikko, Jarno Limnéll, Tuomas Enbuske, Olli Keskinen, Maaret Kallio, Kari Kanala, Erkka Westerlund sekä piispat Tapio Luoma, Kaisamari Hintikka, Jari Jolkkonen, Teemu Laajasalo, Mari Leppänen, Mari Parkkinen ja Matti Repo.

Suurkuoro ja sinfoniaorkesteri messussa

Runsas musiikkiohjelma on luonnollinen osa Kirkon juhlia, sillä perinteikäs kirkkomusiikkitapahtuma Kirkon musiikkijuhlat sulautuu tänä vuonna osaksi uutta festivaalitapahtumaa. Musiikkitapahtumia on festivaalien aikana yli kolmekymmentä. Ohjelmassa on paitsi konsertteja, myös työpajoja ja musiikillisia tapahtumia lapsille.

2100 laulajan suurkuoro esiintyy Tampereen Keskustorilla perjantaina ja sunnuntaina. Perjantaina 17.5. kello 18.30 kuoro tahdittaa laulullaan konserttia, jossa kuullaan kaikkein tunnetuimpia ja lauletuimpia hengellisiä suosikkilauluja. Ohjelmistossa kuullaan mm. Kesäpäivä Kangasalla, Suomen laulu ja Händelin Messias-oratorion Halleluja.

”Näin suuren kuoron esiintyminen on aivan erityinen tapahtuma”, sanoo Kirkkohallituksen musiikin asiantuntija Teija Tuukkanen, joka vastaa Kirkon juhlien musiikkiohjelmasta.

Sunnuntaina suurkuoroa pääsee kuulemaan 19.5. kello 12 alkavassa juhlien päätösjumalanpalveluksessa. Juhlille on tilattu 11 uutta sävellystä, jotka kaikki lauletaan messussa. Orkesterina toimii Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri.

”Juhlien päätösmessu on poikkeuksellinen, sillä sinfoniaorkesteri säestää koko messun, liturgiaa myöten. Tiedossani ei ole, että näin olisi aiemmin Suomessa tehty”, Tuukkanen kertoo. Päätösmessun voi katsoa suorana Yle TV1:ssä.

Lauantai-iltana 18.5. kello 18 Keskustorin lavan valloittaa Tampereen maineikas Sorin Sirkus yhdessä Tampereen tuomiokirkon urkuri Esa Toivolan kanssa. Mukana esityksessä on myös poikakuoro Pirkanpojat johtajanaan Jouni Rissanen.

Monimuotoista hengellisyyttä ja rock-ikoneita

Kirkon juhlilla Aleksanterin kirkossa voi tutustua ja osallistua muun muassa hiljaisuuden joogaan, meditatiiviseen valokuvaukseen, ignatiaaniseen raamattumietiskelyyn, hiljaiseen rukoukseen, pyhiinvaellukseen tai Godfulness-messuun.

Kalevan kirkossa puolestaan on esillä valokuvaaja Ville Juurikkalan näyttely, jossa on esillä yli neljäkymmentä valokuvaa tunnetuista muusikoista. Rock Ikonit – Ville Juurikkalan valokuvanäyttely on kirkossa avoinna kesäkuun puoliväliin asti.

”Rock Ikonit -näyttelyn kuvissa on ihmisiä ja idoleita. Jokainen ihminen on Jumalan kuva ja pyhä, rosoineenkin. Pyhä tulee kuvissa lähelle yllättävällä tavalla”, kertoo Jari Kupiainen.

Kirkon juhlat 2024 järjestävät Kirkkopalvelut, Kirkkohallitus, Suomen Lähetysseura, Suomen Kanttori-Urkuriliitto, Suomen Kirkkomusiikkiliitto ja Tampereen seurakunnat.