Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Helluntaiherätyksellä romanijärjestö jo 50 vuotta

 

Romanijuhlassa lauloi suuri kuoro. Rukoilemassa Tenho Keväänranta. Kuva: Marko Soini

Juhannuskonferenssissa vietettiin perjantaina romanilähetysjärjestö Elämä ja Valon 50-vuotisjuhlaa. Vaikka romanien asema on viime vuosikymmeninä kohentunut huomattavasti, 1500-luvulla Suomeen tullutta kansaa kohtaan esiintyy edelleen ennakkoluuloja, romanikielen tutkija ja opettaja Henry Hedman sanoi juhlapuheessa.

Jumala ei erottele ihmisiä, painotti Helsingin yliopistossa romanikieltä tutkiva ja opettava Henry Hedman puheessaan Elämä ja Valo ry:n 50-vuotisjuhlassa. Helluntaiherätyksen romanilähetysjärjestö vietti juhlaa Juhannuskonferenssi-tapahtumassa perjantaina.

Henry Hedman nosti puheessaan esiin Raamatusta kohdan Apostolien tekojen luvusta 10. Pietari sanoi Corneliuksen kodissa vieraillessaan, että Jumala hyväksyy jokaisen, kuului hän mihin kansaan tahansa.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Vaikka Raamatussa on tällainen selvä sanoma, sitä ei ole aina ymmärretty. Elämä ja Valo toimii sillanrakentajana.

Hedman huomautti, ettei juutalainen Paavali koskaan olisi edes mennyt Corneliuksen – pakanan – kotiin ilman Jumalan tekemää ihmettä ja voimaa.

– Kun Pietari rukoili, Jumala muutti hänen asennettaan Corneliusta kohtaan.

Vainottu kansa

Henry Hedman valotti runsaslukuisesti juhlaan saapuneelle konferenssiyleisölle myös romanien historiaa Suomessa. Suomen maaperälle romanit saapuivat 1500-luvun alussa, kun Kustaa Vaasa karkotti heidät Suomesta.

– Piispa Laurentius Petri päätti pian, etteivät romanit saa Suomessa kirkollisia palveluita. Asiasta teki päätöksen myös kirkolliskokous. 1600-luvulla oli voimassa laki, jonka mukaan karkotetun romanin sai tappaa ilman oikeudenkäyntiä. Edelleen romanit, erityisesti naiset, kohtaavat Suomessa ennakkoluuloja.

Toisen maailmansodan aikana kuoli vähintään 600 000 romania. Hedmanin mukaan viimeisin arvio natsien tappamista romaneista on 1,5 miljoonaa.

Tätä sivulliseksi ajautunutta kansaa Elämä ja Valo pyrkii auttamaan sosiaalisesti ja hengellisesti. Järjestö tekee muun muassa perhetyötä kotimaassa ja lähetystyötä Romaniassa. Sen päätavoite on, että kaikki Suomen romanit tulisivat uskoon.

– 46 vuotta sitten koko meidän perheemme tuli uskoon Elämän ja Valon telttakokouksessa Saarijärvellä, muisteli järjestön 50-vuotisjuhlaa juontanut Tuula Åkerlund.