ASIANTUNTIJA: Postiäänet ratkaisevat Yhdysvaltain presidentinvaalit

 

Yhdysvaltain presidentinvaalituloksia lasketaan vielä pitkään. Atlantassa sijaitsevan Claytonin osavaltioyliopiston Yhdysvaltojen historian professori Marko Maunula muistuttaa, että postiääniä on laskematta myös suurten kaupunkien alueilta.

Radio Dein Herätys! seuraa aamulähetyksessään presidentinvaalien taustoja. Yhdysvaltain historian professori Marko Maunula selventää Yhdysvaltain vaalihistoriaa orjuuden ajoilta, sillä nuo ajat määrittelevät myös valitsijamies-käytäntöä. Myös vallan jako yhteen vaalipäivään niputettuna selittyy kaukaa historiasta ilmeisellä syyllä. Nyt on kuitenkin olennaista tietää, voiko tulosta jo odotella lähitunteina vai kallistuuko vaaka vasta myöhempään jommalle kummalle ehdokkaalle?

– Postiääniä on ruvettu laskemaan Pennsylvaniassa ja Georgiassa. Tässä tämä tilanne näyttää todella hyvältä Trumpille, jos me katsotaan tämän hetkisiä numeroita, mutta pitää ottaa huomioon, että vielä satojatuhansia ääniä on laskematta. Ja monet näistä äänistä tulevat vielä vankan demokraattisilta alueilta niin kuin Pittsburgista ja Philadelphiasta. Ja täältä Atlantasta (metropolialueelta), joka on hyvin vankan demokraattinen alue. Eli ei näitä kisoja ole vielä taputeltu, Maunula rauhoittelee.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Voiko postiäänestykseen luottaa?

– (Trumpin mukaan) Postiäänestäminen antaa mahdollisuuden vaalipetoksiin, mutta tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Postiäänestäminen on suhteellisen vaikeaa ja hyvin kontrolloitua. Todetut vaalipetokset ovat hyvin marginaalisia tilastollisesti.

Samalla kun monet gallup-laitokset ja uutiskanavat näyttävät erilaisia ennusteita valitsijamiesten määristä ehdokkaiden kohdalla, on hyvä muistaa ainakin se, että odotukset ovat vain odotuksia ja tulokset ratkaisevat.

– Monet sekä republikaanit että varsinkin demokraatit unelmoivat jostain murskavoitosta, jossa he vievät lukuisia Trumpin osavaltioita. Mutta tällä hetkellä yksikään osavaltio ei ole vielä ”flipannut” (äänet asettuneet vastakkaiselle puolelle aiempaan verrattuna). Arizonaa ei ole vielä kuulutettu Bidenille, mutta se osavaltio saattaa olla ensimmäinen flippaaja.

KUUNTELE:

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)