Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Evankeliumi takaisin Jumalan omalle kansalle − 20 vuotta medialähetystyötä Israeliin

 
Jerusalem

Jerusalemia pidetään kolmen uskonnon – kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin – pyhänä kaupunkina. Noin 8,3 miljoonasta israelilaisesta on uskonnoltaan juutalaisia 74,7 prosenttia, muslimeja 17,7 prosenttia, kristittyjä 2, druuseja 1,6 ja muita yhteensä 4 prosenttia. Kuva: Shutterstock.

Sansa on tukenut hepreankielisten radio-ohjelmien tuotantoa jo 20 vuoden ajan. Kol Ha Yeshua -ohjelma on edelleen ainoa kristillinen, hepreaksi toimitettu radio-ohjelma, jota Israelissa voi kuunnella kuutena päivänä viikossa.

− Israelin kansa on Jumalan valittu kansa ja Jumalan silmäterä (Sakarja 2:12). Siksi on etuoikeus saada olla mukana viemässä evankeliumia juutalaisille, sanoo Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) ulkomaisen työn sidosryhmäpäällikkö Kristiina Erelä. Järjestö on tukenut hepreankielisten, kristillisten ohjelmien radiointia 20 vuotta, elokuusta 1998.

− Raamatussa (Room. 1:16) sanotaan: ”Minä en häpeä evankeliumia; sillä se on Jumalan voima ja se tuo pelastuksen kaikille, jotka uskovat, ensin juutalaisille, sitten myös kreikkalaisille.” Kun juutalainen tunnistaa Jeesuksen Messiaaksi, hän ymmärtää Jumalan pelastussuunnitelman maailmalle Abrahamista lähtien. Jotkut kristilliset perinteet saattavat tuntua juutalaisesta vierailta, mutta juutalaisen perinteen hän löytää myös Vanhasta testamentista, Erelä jatkaa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

− Vaikka juutalaiset ovat Jumalan valittu kansa, ja Jeesus tuli maailmaan tämän kansan kautta, juutalaisetkin pelastuvat vain uskomalla Jeesuksen sovitustyöhön. Meillä kristityillä on nykypäivänä erityinen tehtävä viedä evankeliumi heille takaisin.

Pelastuksen ääni nyt sekä radion että internetin kautta

Sansa on tukenut hepreankielisten radio-ohjelmien tuotantoa siitä saakka, kun se on ollut mahdollista eli elokuusta 1998. Maailman suurin medialähetysjärjestö TWR alkoi tuolloin lähettää ohjelmia Lähi-itään keskipitkillä aalloilla (AM). Ne ovat edelleen ainoita kristillisiä, hepreaksi toimitettuja radio-ohjelmia, joita Israelissa voi kuunnella kuutena päivänä viikossa.

Tällä hetkellä Sansa kustantaa yhden hepreankielisen Pelastuksen ääni -ohjelman (Kol Ha Yeshua) viikossa. Lisäksi muut tahot kustantavat hepreankielisen radio-ohjelman viitenä ja venäjänkielisen radio-ohjelman yhtenä päivänä viikossa.

Radio-ohjelmat on alusta saakka tuottanut Netivyah-raamatuntutkimuskeskus (Herran tie). Nykyisin niitä voi käydä myös lataamassa internetin kautta keskuksen kotisivuilta, joten kuuntelijakunta on maailmanlaajuinen. Netivyah onkin vastaanottanut jonkin verran palautetta esimerkiksi Australiasta, Jordaniasta, Kreikan saarilta, Ukrainasta ja Uudesta-Seelannista.

Venäjänkielisiä asuu Israelissa yli miljoona

Sansan Israelin-työ laajeni vuoden 2015 alussa, jolloin Sansa alkoi tukea myös venäjänkielisille juutalaisille suunnattua ohjelmaa nettitelevisiossa. Sen raamatunopettajana toimii Caspari-keskuksen Israelin-työn johtaja Alexander ”Alec” Goldberg. Hän on itsekin venäjänjuutalaisia ja muuttanut Israeliin viitisentoista vuotta sitten. Venäjänkielisiä maahanmuuttajia asuu Israelissa yli miljoona.

Venäjänkielinen nettitelevisio-ohjelma, jonka nimi on englanniksi Word from Jerusalem (Sana Jerusalemista), lähetetään kerran viikossa Oasis Median kautta. Caspari on Raamatun ja juutalaisuuden koulutus-, opetus- ja tutkimuskeskus. Päätehtävänään se pitää messiaanisen liikkeen vahvistamista koulutuksen keinoin.

Koska Oasis Media on nettitelevisiokanava, sen ohjelmia voi katsoa ympäri maailmaa. Sen katsojamäärät ovatkin johtaja Leon Mazinin mukaan kasvaneet viime vuosina nopeasti. Nykyisin katsojia on yli 50 000 kuukaudessa.

Yhteistyöstä iloitaan Suomessa ja Israelissa

− Olemme kiitollisia, että meillä on ollut mahdollisuus nyt jo 20 vuotta tukea Israelissa kristillistä, hepreankielistä Pelastuksen ääni -radio-ohjelmaa. Yhteistyö Caspari-keskuksen kanssa on sittemmin monipuolistanut tukemaamme mediatyötä, kun venäjänkieliset nettitelevisio-ohjelmat lisäävät Israeliin muuttaneiden raamatuntuntemusta, korostaa Sansan toiminnanjohtaja Juha Auvinen.

− Netivyah-keskuksen johtaja Joseph Shulamin mukaan he Netivyahissa arvostavat yhteistyötä TWR:n ja Sansan kanssa. Hän mainitsi kerran: ”On hyvin hienoa saada tehdä työtä yhdessä teidän kanssanne, jotta Hyvä uutinen Messiaasta leviäisi hepreaa ja venäjää puhuvan väestön keskuudessa Lähi-idässä. Iloitsemme hyvästä yhteistyöstä ja uskon, että voimme vaikuttaa Israelin ja juutalaisen kansan pelastukseen pommittamalla ääniaaltoja evankeliumilla, Jumalan sanalla sekä myönteisillä, ihmisiä auttavilla ohjelmilla.”

Messiaanisilla juutalaisilla ei aina ole helppoa

Jeesukseen uskovat juutalaiset eivät useinkaan kutsu itseään kristityiksi, vaan messiaanisiksi juutalaisiksi. Hehän eivät lakkaa olemasta juutalaisia siksi, että uskovat Jeesukseen, Messiaaseen.

Alec Goldberg onkin sanonut, että messiaaninen liike on Israelissa luonnostaan kahden välissä: juutalaisen yhteisön ja kristittyjen yhteisön. Ja että jokainen juutalainen, joka alkaa uskoa Jeesukseen, joutuu identiteettikriisiin.

− Haluan mainita myös vastustuksen, joka mielestäni kuuluu elämiseen Herran kanssa. Meidän täytyy aina olla valmiita kohtaamaan vastustusta, muodossa tai toisessa. Miten suhtautua vaikkapa siihen, että kaikki juutalaiset, varsinkaan ortodoksijuutalaiset, eivät halua kristittyjen ja messiaanisten juutalaisten olevan tässä maassa? Heillä kun on mielestään uskontoon yksinoikeus, Goldberg kyseli aikaisemmassa haastattelussa.

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa