Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

”Enää ei tarvitse kahlata kouluun”

 

Sementtimies ato Tamrat ja tekninen neuvonantaja Aki Tuppurainen sillan rakennusvaiheessa. KUVA: TUPPURAISTEN ARKISTO

Ukin kyläläiset ja tuhannet muut seudun asukkaat läntisessä Etiopiassa saivat etukäteen mieluisan joululahjan, kun joen ylittävä silta valmistui viime viikolla. – Koululaiset ovat tosi innoissaan uudesta joenylitysmahdollisuudesta. Toinen ryhmä, joka näyttää nauttivan sillasta, ovat naiset, jotka menevät joen toiselle puolelle myllylle, maaseudun kehittämisprojektissa työskentelevä Aki Tuppurainen kertoo.

Kansanlähetyksen ja Suomen Ulkoasianministeriön rahoittama maaseudun elinolosuhteiden kehittämisprojekti Etiopian Darimussa on harpannut askeleen eteenpäin. Juuri valmistunut silta joen yli Ukin kylän kohdalla lyhentää matkaa kolmesta kyläyhteisöstä isolle torille Kobben kaupunkiin.

– Sadekaudella joen pystyy nyt ylittämään turvallisesti. Suurin apu sillasta on Ukin kylän lapsille, sillä puolet heistä asuu kouluun nähden joen takana, projektin tekninen neuvonantaja Raimo ”Aki” Tuppurainen kertoo.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Autoliikenne tulee lisääntymään varmasti. Viljelijät pystyvät myymään tuotteensa suoraan tukkurille isoissa erissä. Nyt he ovat joutuneet kuljettamaan tuotteensa Kobbeen tai Darimun torille aasilla säkki kerrallaan. Myös taksiliikenne alkaa, kun tie tulee valmiiksi. Sairaat pääsevät helposti sairaaloihin. Opettajat ja muut virkamiehet saavat helposti yhteyden kaupunkeihin, Tuppurainen jatkaa.

Kymmenet tuhannet hyötyvät sillasta

Sillan rakentamiseen kului kuukausi. Pääsementtimiehenä oli ato (herra) Tamrat Darimusta. Hänellä oli apunaan kaksi muuta sementtimiestä, seitsemän paikallista miestä sekä Mekane Yesus -kirkon projektihenkilökunta ja Aki Tuppurainen.

Tuppuraisen mukaan on edes vaikea laskea, kuinka moni ihminen hyötyy sillasta, mutta luku voidaan laskea tuhansissa, jopa kymmenissä tuhansissa. Tarkoituksena on piakkoin aloittaa toisenkin sillan rakentaminen.

– Ihmiset ovat ylitsevuotavan onnellisia, iloisia ja kaikkea sitä ei vielä osaa edes sanoiksi pukea. Työmiehet ovat onnellisia, kun saivat työtä ja sitä mukaa ihan kunnon palkan.

– Koululaiset ovat tosi innoissaan uudesta joenylitysmahdollisuudesta. Enää ei tarvitse kahlata, vaan voi mennä kouluun pikkukengissä. Toinen ryhmä, joka näyttää nauttivan sillasta, ovat naiset, jotka menevät joen toiselle puolelle myllylle, Tuppurainen kertoo.

Darimun kehitysyhteistyöprojektissa on sillan rakentamisen lisäksi tehty tietä, rakennettu koulurakennuksia sekä avustettu köyhistä köyhimpiä naisia pienyritystoiminnassa. Darimun projekti on huomioitu jopa valtakunnan tasolla koulutustilaisuuksissa, joissa se on toiminut positiivisena esimerkkinä Illubaborin maakunnan kehitystoiminnasta. Projekti alkoi vuoden 2012 alussa ja kestää tämän vuoden loppuun saakka. Sille pyritään saamaan jatkoa toisen vaiheen merkeissä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie