Ystävyys on hyvän avioliiton perusta

 

Samuli ja Hilpi Perttula (vas.) ja Marjo ja Jari Kalavainen rohkaisevat nuoria parisuhteen hoitamiseen jo seurusteluaikana ja avioliiton alkutaipaleella.

Ystävyys ja kommunikaatiotaidot ovat hyvän avioliiton avaimia. Niitä voi vahvistaa avioliittoleirillä.

Kansan Raamattuseuran Samassa Veneessä -avioparityön tarjoamat leirit ja viikonloput tarjoavat virikkeitä suhteen hoitamiseen. Leireistä vastaavat vapaaehtoiset  vastuuparit.

Hilpi ja Samuli Perttula vastaavat viikonlopusta, joka on suunnattu seurusteleville ja muutaman vuoden naimisissa olleille nuorille aikuisille. Toisena vetäjäparina ovat Marjo ja Jari Kalavainen.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Perttuloilla on yhteisiä vuosia jo 15 ja neljä lasta. He olivat itse ensimmäisellä leirillään kaksi viikkoa ennen häitä. Leirin lahjoitti tuleva anoppi. Myös vihkipappi sanoi, ettei vihkisi heitä, elleivät he ensin kävisi avioparileirillä. Leireistä on ollut apua molemmille.
– En saanut kotoa toimivia malleja, Hilpi Perttula kertoo.
Samuli on puolestaan oppinut tunnistamaan tunteita, mikä auttaa niistä puhumista.

Leiri voi olla prosessin alkuunpanija. Samassa Veneessä -työn leirit tarjoavat vertaisuutta. Vetäjät on koulutettu tehtäväänsä, mutta he eivät ole asiantuntijoita tai ammattilaisia. He ovat tavallisia pariskuntia, jotka haluavat jakaa toisille siitä mitä ovat itse oppineet.

Treffeille vaikka kotona

Usein ajatellaan, että leirille lähdetään vasta, kun suhteessa ongelmia.
– Asia on päinvastoin. Leirille kannattaa lähteä ennen kuin ongelmia ilmaantuu, Perttulat painottavat.

Jokainen avioliitto on erilainen. Leiriltä saa rohkaisua oman mallin rakentamiseen.
– Haluamme arkipäiväistää parisuhteen hoitamisen ja riisua siitä turhia jännitteitä. Suhde puolisoon on arjen asia. Ei suhteen hoitamisen tarvitse olla jotain suurta ja ihmeellistä. Treffit voi olla kotonakin. Hauskan pitäminen yhdessä on myös tärkeää.

– Varaamme kalenteriin yhteistä aikaa, jolloin keskustelemme suhteeseemme liittyvistä asioista. On hyvä pitää lyhyet tilivälit.
– Jos jokin painaa mieltä, eikä tiedä miten siitä puhuisi, voi käyttää vaikka tekstaria. Näin toinen pystyy myös varautumaan keskusteluun, Hilpi vinkkaa.

Suhteessa tarvitaan myös tilaa kasvaa, yhdessä ja erikseen. Suhde puolisoon elää elämänkaaren myötä.
– Muutumme ja kasvamme ihmisinä, käymme läpi eri vaiheita. On hienoa seurata toisen kasvua ja antaa sille tilaa, Perttulat sanovat.

Hyvä suhteen salaisuudet

– Kaiken perustana on ystävyys ja kommunikaatio, Perttulat korostavat.
– Kommunikaatiossa tärkeintä on kuunteleminen.  Toisen kuuntelemisen lisäksi, on hyvä kuunnella myös sitä, mitä itse sanoo ja miten, Hilpi lisää.
– Kommunikaatio ei ole vain sanoja ja puhumista, vaan myös tekoja, tapa olla. On hyvä tuntea oma tapansa ilmaista asioita. Keskustelu on kuin pallon heittämistä. Kumpikin antaa toiselle mahdollisuuden saada pallosta kiinni.

Perttulat kirjoittavat toisilleen tarpeen tulleen myös kirjeitä.  Jos jokin vaivaa, eikä tiedä miten siitä puhuisi, siitä voi kirjoittaa toiselle. Kun kirje on valmis, se on hyvä lukea hetken kuluttua uudelleen ja miettiä ilmaiseeko se sen mitä haluaa sanoa. Kirjeeseen ei saa vastata samana päivänä. Se auttaa miettimään miten sanoittaa omia tunteitaan.

– Tunteet ovat hyviä, mutta ne eivät saa tulla kommunikaation tielle.

Perttuloiden ja Kalavaisten Lohjalla Vivamossa vetämällä leirillä puhutaankin paljon kommunikaatiosta. Teemoina ovat esimerkiksi miten ilmaisen toiveitani ja ajatuksiani paremmin, kuulenko vai kuuntelenko, riitely ja ristiriidat, rakkauden kielet.

– Toivomme, että mukaantulolle on matala kynnys. Jos jo nuoret parit oppivat hoitamaan suhdettaan, se vaikuttaa kaikkeen, koko perheen ja lähiympäristön hyvinvointiin.

Samassa Veneessä -avioparityö järjestää useita erilaisia avioliittoleirejä eri puolilla maata. Osalla leireistä on lastenhoito.