Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Simo Peuralle jatkokausi Kirkkojen maailmanneuvostossa

 

Piispa Simo Peura on valittu jatkokaudelle Kirkkojen maailmanneuvoston 150-jäseniseen keskuskomiteaan. Kausi kestää kahdeksan vuotta.

Pohjoismaiden ja Baltian kirkoilla on keskuskomiteassa yhteensä kahdeksan paikkaa.

Suomesta keskuskomitean jäseneksi valittiin lisäksi ortodoksikirkon edustajana Pekka Metso.

– Valituksi tuleminen merkitsee työteliästä kahdeksaa vuotta. Kristikunnan sisällä ja kirkkojen välillä on tällä hetkellä paljon jännitteitä. Ne liittyvät rotuun, etniseen alkuperään, sukupuoleen, valtaan ja asemaan. Tämä tulee esiin Yhteys-dokumentissa, joka hyväksytään loppuviikosta, Simo Peura sanoo.

– Suomalaisille on ollut tunnusomaista rakentaa yhteyttä ja sopua. Tälle on tässä jännitteisessä tilanteessa tarvetta, Lapuan piispa arvioi.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Edelliseltä kaudelta on kokemus, että yhteistyö suomalaisten ortodoksien ja Pohjoismaisten kirkkojen edustajien kanssa on toiminut hyvin.

Simo Peura näkee, että suomalaisille Kirkkojen maailmanneuvoston jäsenyys merkitsee kristikunnan moninaisuuden kohtaamista.

– Omat kysymyksemme usein suhteellistuvat, kun niitä katsoo kristikunnan kokonaisuudesta käsin, Peura sanoo.

Kirkkojen maailmanneuvoston työtä ohjaavat jatkossa Busanin KMN:n kokouksessa esitellyt lähetysasiakirja ja Kirkko-dokumentti. Lähetysasiakirja tulee vaikuttamaan lähetysteologiseen ajatteluun. Se nähdään kädenojennuksena helluntailais-karismaattisille kirkoille ja ortodoksikirkoille tuoden Pyhän Hengen osuutta esiin.

Kirkko-dokumenttiin puolestaan kohdistuu suuria odotuksia rakennettaessa kirkkojen yhteyttä tulevaisuudessa. Kirkkojen maailmanneuvostolla on edessä myös talouden tasapainottaminen.

Euroopan alueen puheenjohtajaksi valittiin jo aiemmin yksimielisesti Ruotsin kirkon arkkipiispa Anders Wejryd. Puheenjohtajia on kaikkiaan kahdeksan eri maanosista ja alueilta.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)