Sairaalapappi Ulla Ullgren: Joululaulut tuovat Jumalan valtakunnan sairaalan arkeen

 

Kuva Milla Suonio

Musiikki antaa voimia ja siirtää ajatuksia pois sairaudesta. Jumala on läsnä sen kautta. ”On hienoa, ettei joulu mene ohi myöskään sairaalassa”, Ullgren iloitsee.

Kauneimpia joululauluja on laulettu Helsingin sairaaloissa jo useiden vuosien ajan, mutta viime vuonna Sibelius-lukion kuorolaiset toteuttivat ensimmäistä kertaa joululaulukiertueen Meilahden syöpäklinikalla ja sen ympäristössä. Viime kesänä samalla alueella järjestettiin Suvivirsi-kiertue, joka sisälsi Suvivirren ja muita kesäisiä lauluja. Mukana oli ammattimuusikoita ja -laulajia. Molemmista kiertueista on tulossa perinne, kertoo järjestelyistä vastaava Ulla Ullgren.

Sibelius-lukiolaiset tulevat jälleen tuomaan helsinkiläisiin sairaaloihin jouluiloa 20.12. He laulavat aluksi syöpäklinikan aulassa ja jalkautuvat sen jälkeen klinikan eri osastoille. He käyvät myös muun muassa Meilahden sairaalan aulassa ja Naistenklinikan syöpäosastolla. Tilaisuudet on suunnattu potilaille, heidän omaisilleen ja sairaalan henkilökunnalle.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Joululaulut koskettavat ja hoitavat kipujen keskellä

Sairaalapappi Ulla Ullgren muistuttaa, että joululaulujen laulaminen on osa suomalaista kulttuuria ja kuuluu monen suomalaisen joulunviettoon. Kirkkojen Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksien suosio kertoo ihmisten halusta laulaa joululauluja. Ne nostavat pintaan monenlaisia tunteita ja muistoja.

Monet syöpää sairastavista eivät pysty lähtemään kirkkoon, koska he ovat alttiita erilaisille tulehduksille. Tämän vuoksi Ullgrenin mielestä on erityisen tärkeää, että joululaulut tulevat heidän luokseen ja heillä on mahdollisuus laulaa lauluja läheistensä kanssa. Sekä Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet että Sibelius-lukiolaisten joululaulukiertue ovat kestoltaan 15 – 20 minuuttia. Ullgrenin mukaan lyhyet pistäytymiset toimivat hyvin kiireisessä sairaalaympäristössä.

– Ihmiset voivat tulla osaston aulaan vapaasti pyjamassa ja aamutakissa, sytostaatti- ja antibioottitippojensa kanssa. Henkilökuntakin on mukana sen mukaan, miten he ehtivät. Osa potilaista ei jaksa tulla. Heiltä kysytään, avataanko huoneen ovi käytävään, jotta he voisivat kuunnella huoneissaan. Osaston normaali arki pyörii samaan aikaan, soittokellot soivat ja kuljetuksen miehet voivat hakea jonkun potilaan hoitoihin tai tutkimuksiin, jolloin siitä tilaisuuden keskeltä menee sänky tai pyörätuoli.

Sairaalapastori kertoo, että hänelle tuottaa iloa erityisesti se, kun hän näkee jo lauluhetkissä, miten merkityksellisiä kokemuksia ne ovat potilaille, heidän läheisilleen ja henkilökunnalle. Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa potilaat ovat toivoneet laulettaviksi heille itselleen tärkeitä lauluja ja saaneet kertoa myös niihin liittyviä muistojaan. Ullgren on saanut laulukiertueista ja Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksista paljon positiivista palautetta sekä potilailta että henkilökunnalta.

– Molemmissa tilanteissa – silloin, kun ihmisellä on vahva toivo paranemisesta ja myös silloin, kun hänellä on tietoisuus siitä, että nämä ovat nyt viimeiset joululaulut hänen kohdallaan –  joululaulut tuovat myös sen toisen, hengellisen todellisuuden. Se on koskettavaa. Näiden musiikkihetkien kautta Jumala on täällä läsnä ja koskettaa ja hoitaa ihmisiä. Jumalan valtakunta tulee lähelle, tähän ihmisten keskelle.

Sairaaloiden ovet ovat auki musiikille

Ulla Ullgren tuo esiin, että musiikilla on tutkitusti positiivisia vaikutuksia aivojen toimintaan ja muutenkin parantavaa vaikutusta. Se koskettaa ihmistä kokonaisvaltaisesti. Dementiasta ja muistivaikeuksista kärsivä ihminen muistaa usein laulunsanoja ja ihminen, joka ei pysty puhumaan, saattaa pystyä kuitenkin laulamaan.

Sairaalapastorin mukaan sairaaloihin ei ole rantautunut kouluissa käyty keskustelu siitä, saako siellä laulaa Suvivirttä tai lukea jouluevankeliumia. Sairaalat ovat yhä avoimia ottamaan vastaan myös hengellistä musiikkia.  Näin joulun aikaan moneen sairaalaan on rakennettu jouluseimi.

Monet seurakuntien kanttorit ja kuorot käyvät esiintymässä sairaaloissa. Lisäksi jo vuosia toimineen Musiikkia sairaalaan -vapaaehtoistoiminnan puitteissa kymmenet vapaaehtoiset käyvät kuukausittain laulamassa ja soittamassa helsinkiläisissä sairaaloissa.

Sairaalapastori haluaisi tuoda sairaaloihin vielä enemmän musiikkia. Sitä haluavat myös potilaat. Viime keväänä Meilahden sairaalassa he harmittelivat, miksi suvivirsikiertue poikkesi vain sairaalan aulassa, eikä lainkaan osastoilla. Ullgren toteaa, että kiertueen on mahdotonta jalkautua kaikille sairaalan osastoille – laulajia tarvittaisiin valtava määrä.

Ullgren toivottaa uudet soittajat, laulajat ja lauluryhmät tervetulleeksi mukaan musisoimaan sairaaloihin. Hän toivoo, että löytäisi ihmisiä, jotka haluaisivat käydä soittamassa tai laulamassa syöpäklinikalla aina silloin tällöin ja haaveilee, että lauluja voitaisiin koota vaikkapa erilaisten teemojen ympärille.

– Kun ollaan syövän kanssa tekemisissä, niin ollaan usein raskaiden asioiden kanssa tekemisissä. Silloin ihmisellä on paljon epävarmuutta ja huolta. Jos siihen tulee joku soittamaan ja laulamaan, niin kyllä se ilahduttaa. Keskusteluissa potilaiden kanssa on tullut esiin, että musiikki antaa heille voimia, ilahduttaa ja siirtää ajatuksia hetkeksi pois heidän sairaudestaan.  On hienoa, että joulu ei mene  ohi silloinkaan, kun ihminen on sairaalassa – myös siinä tilanteessa saa olla osallinen vaikkapa joululauluista.

Jos haluat ilahduttaa sairaaloiden potilaita laulullasi tai soitollasi, ota yhteyttä kotikuntasi sairaalapappeihin. Mikäli olet kiinnostunut musisoimisesta Meilahden syöpäklinikalla tai Auroran sairaalassa, lähetä sähköpostia Ulla Ullgrenille osoitteeseen ulla.ullgren@evl.fi.

Lue lisätietoa Musiikkia sairaalaan –toiminnasta.