Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Ylivieskan kirkkopalosta epäilty on todettu syyntakeettomaksi

 

Ylivieskan vuonna 1786 valmistunut puukirkko tuhoutui täysin tuhopoltossa maaliskuussa 2016. Palon raunioista löytyi kuitenkin kirkonkellot jokseenkin ehjinä. Kuva: Ylivieskan seurakunta/Eveliina Pylväs

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos on antamassaan lausunnossa todennut, että Ylivieskan kirkkopalosta epäilty mies oli teon tehdessään syyntakeeton.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus määräsi elokuussa, että kirkonpolttamisesta syytetyn miehen mielentila oli tutkittava.  Käräjäoikeus julkisti mielentilatutkimuksen lopputuloksen tänään torstaina. Tutkimuksen mukaan vuonna 1989 syntynyt mies oli teon hetkellä syyntakeeton.

Ylivieskan puukirkko paloi pahoin viime pääsiäisenä. Poliisi otti teosta epäillyn tuoreeltaan kiinni. Mies on tunnustanut sytyttäneensä palon.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Raahen-Ylivieskan käräjäoikeus jatkaa pääkäsittelyä joulun välipäivinä 29.12.2016.

Syyntakeettomuus tarkoittaa sitä, että tekijä ei ole ymmärtänyt tekohetkellä rikoksensa tosiallista vakavuutta ja luonnetta.

Uudesta kirkosta suunnittelukilpailu

Ylivieskan kirkkoneuvosto aikoo järjestää arkkitehtikilpailun Ylivieskan uuden kirkon suunnittelusta. Kilpailuaika on 14.2.-15.5.2017. Voittaja ratkeaa syksyllä 2017. Uuden kirkon arvioidaan maksavan noin kymmenen miljoonaa euroa.

Kellot soivat Slush-tapahtumassa

Palaneen Ylivieskan kirkon kellot löytyivät syvältä paloraunioin tuhkasta. Kellot ovat säilyneet kokonaisina, vaikkakin niisä on pieniä halkeamia.

Helsingin pörssin kasvuyritystapahtuma Slushin avajaisissa 1. joulukuuta kuultiin toista kelloa.

Yli 1000 kiloa painavan isomman kellon särkynyt sointi muistuttaa edelleen siihen kaiverretun Psalmin 95 ajatuksesta: ”Nyt iloiten laulakaa Herralle, kohottakaa hänelle riemuhuuto, hän on meidän turvakalliomme. Tulkaa hänen kasvojensa eteen ja kiittäkää, virittäkää hänelle riemuvirsi.”