Radio Dein uusi toimitusjohtaja Sami Jalonen: Tehtäväni on olla mahdollistaja

 
Sami Jalonen

Sami Jalonen jatkaa Kirsi Rostamon näkyä. KUVA: Jari Hakola

Sami Jalonen haluaa ennen kaikkea työntekijöiden ja kuuntelijoiden elävän onnellista elämää radiomaailmassa. Työtä tehdään yhdessä: haluamme välittää toivoa, rakentaa yhteyttä ja kertoa Jumalan rakkaudesta.

Radio Dein juhlavuoden teemana on 25 vuotta toivoa. Toivo on uudelle toimitusjohtajalle iso mutta lohdullinen aihe.

– Tämän ajan keskellä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin toivo. Meille kristityille se on upea lähtökohta kaikelle ja huojentavakin asia. Toivohan ei riipu meistä millään lailla. Se on olemassa, me saamme siihen tarttua ja levätä siinä kaiken keskellä, Sami Jalonen sanoo.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Radio Dei -laivan uusi luotsi tunnetaan visioista ja uusista ajatuksista. Millaisilla periaatteilla hän lähtee johtamaan kokonaisuutta?

– Kauan sitten yksi alaiseni tuli luokseni ja sanoi: ”Sami, sinä olet mahdollistaja.” En silloin tajunnut sitä, mutta jälkikäteen olen miettinyt, että minun tehtäväni on tosiaan mahdollistaa. Ei pelkästään sitä, että me radiolaiset pystyisimme tekemään työmme hyvin. Tehtäväni on katsoa vielä pidemmälle ja mahdollistaa omalta osaltani sitä, että jokainen saisi elää onnellista elämää, radioalan ammattilainen vakuuttaa.

 

”Uskon, että meitä kaikkia johdatetaan, koska Raamattu sanoo, että Jumala johdattaa niitä, jotka kulkevat rukoillen.”

Sami on toiminut Radio Novan ja Classic FM:n ohjelmajohtajana, yrittäjänä ja organisaatioiden kehittäjänä pitkään. Miksi juuri Radio Dei sai hänet leipiinsä?

– Syyt juontavat tosi kauaksi lukiovuosiin Imatralla. Järjestimme silloin parikin reissua Eurooppaan ja kävimme myös Monte Carlossa, missä oli radiolähetystyötä tekevän Trans World Radion -radioasema. Minuun teki vahvan vaikutuksen käydä siellä asemalla.

– Tämä on nyt tehtävä, joka on minulle annettu tähän vaiheeseen. Uskon, että meitä kaikkia johdatetaan, koska Raamattu sanoo, että Jumala johdattaa niitä, jotka kulkevat rukoillen.

 

Ihmisiä puhutellaan nyt median kautta

– Jokainen meistä kuluttaa mediaa keskimäärin 9–10 tuntia päivässä. Se on paljon. Meidän on pakko ottaa se vakavasti. Jos me haluamme puhutella ihmisiä, se tapahtuu nyt median kautta.

– Minulle on luontevaa ryhtyä pohtimaan yhdessä talon väen kanssa, miten toimimme tästä eteenpäin. Me voimme tehdä sen nimenomaan yhdessä, uusi toimitusjohtaja muistuttaa.

Hän haluaakin kutsua uudenlaista väkeä tekemään mediaa yhdessä, jopa sellaisia ihmisiä, joita ei ole osattu odottaa.

Ja aivan pian voidaan puhua myös näköradiosta, kun osa lähetyksistä näkyy seuraajille myös kuvan kera. Sami Jalonen puhuukin monimediasta, jossa kuva on mukana, ei niinkään jatkuvana virtana vaan netin tyyliin lyhyempinä klippeinä.

 

Silloin asiat pistettiin järjestykseen

Sami Jalosen omaan perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi miehenalkua. Keskustelu ja ilmapiiri ovat kotona avoimia ja uskostakin puhutaan paljon. Oman lapsuutensa ja nuoruutensa hän kasvoi kristityssä perheessä, joka ehti asua monella paikkakunnalla. Usko kirkastui hänelle nuorena selväksi asiaksi.

– Minua pyydettiin seurakunnan piireihin mukaan ja lähdin niihin aktiivisesti. Jossain vaiheessa sitä joutui selkä seinää vasten, että ”onko nää asiat mulle selvät vai ei?” Silloin ihan perinteisesti oli pakko etsiä pappi käsiin. Mikään ei tavallaan muuttunut, mutta kun sai jutella ja rukoilla, se oli hetki, jolloin asiat pistettiin järjestykseen, Jalonen muistelee.

Toimitusjohtajan taustasta juontaa myös se, että Radio Dein hengellisten yhteisöjen kirjava paletti on hänelle luonnollinen asia eikä ennakkoluuloja ole.

– Kirkon nuoriso-ohjaaja isäni vei minut helluntaiherätyksen pyhäkouluun. Mielenmaisema alkoi jo siitä muodostua.

– Minulla ei ole seurakuntarajoja. Jos joku tulee minulle tyrkyttämään niitä, pyydän näyttämään Raamatusta kohdan, johon ne on piirretty. Suren sitä, kuinka paljon me hukkaamme energiaa ja aiheutamme murhetta toisillemme, kun emme mahdu samaan pöytään. Radio Dei on siinä mielessä upea talo, että meillä on vain yksi pöytä, Sami Jalonen kiittää.

 

Kirsi Rostamon näky jatkuu

 

”Me teemme tätä yhdessä.”

Kirsi Rostamo on tehnyt valtavan ison urakan siinä, että saamme nyt juhlia 25-vuotiasta Radio Deitä. Haluaisin sanoa Kirsille, että se arvokas näky, jonka hän on saanut, ei pääty tähän. Se jatkuu.

Tärkeässä osassa ovat tietysti kuulijat.

– Haluan kiittää uskollisuudesta, että he ovat kulkeneet mukana. Ei ole itsestään selvää, että on olemassa kristilliseltä arvopohjalta nouseva radio. Tarvitaan hyvin monenlaista kannatusta: henkistä, hengellistä ja taloudellista tukea.

– Me teemme tätä yhdessä. Kun teemme siirtymää uusmedian puolelle, me teemme sitä vielä isommin yhdessä. On ollut upeaa havaita, että viesti kantaa. Ja viesti, jota me kerromme, nyt jos koskaan Suomi tarvitsee sitä. Haluamme välittää toivoa, rakentaa yhteyttä ja kertoa Jeesuksesta.

 

Sami Jalosen haastattelu on alun perin julkaistu radiotyön ystävien Aalloilla-lehdessä 3/2022. Tilaa itsellesi näytenumero 25-vuotisjuhlanumerosta. Tule myös juhlimaan 25-vuotiasta Radio Deitä ainutlaatuisen upeaan Gaalakonserttiin 3. marraskuuta. Lippuja konserttiin voi ostaa Tiketti.fi:stä, ovella niitä ei ole enää myynnissä.

Teksti: Heikki Paatelma, Marja Salmisen haastattelun pohjalta

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)