Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Piispa Luoma: ”Rakkaus jatkaa siitä, mihin suvaitsevaisuus jää”

 

Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan osallistumalla aktiivisesti Euroopan tulevaisuuden rakentamiseen yhdessä muiden maiden ja kansojen kanssa, voi vaikuttaa oman kodin, uskonnon ja isänmaan tulevaisuuteen. Kuva: Erkki Jokinen

Espoon piispa Tapio Luoma pohti tänään piispainkokouksen avauspuheessaan Hyvinkäällä ”demokratian ja kohtalon suhdetta”. Hän oli huolissaan Syyrian humanitäärisestä katastrofista ja Egyptin kahtiajakautumisesta.

Piispa Luoma näki taustalla erilaisen suhtautumisen länsimaisina pidettyihin arvoihin, suvaitsevaisuuteen ja demokratiaan, raportoi Kirkon tiedotuskeskus.

Länsimaistyyppisen demokratian pelkääminen ja vastustaminen liittyy Luoman mukaan paitsi itse demokratiaan myös sen kumppanina pidettyyn liberalismiin ja näiden yhdessä sisältämään arvomaailmaan, suvaitsevaisuuteen.  Luoman mukaan niin sanotut länsimaiset arvot eivät kaikille edusta mitään ihanteellisuutta.

”Elämän kohtalonomaisuus” ei hänen mukaansa näyttäydy pelkästään kriisien keskellä ja demokratiapyrkimyksissään epäonnistuneiden maiden asukkaiden kokemuksena.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

– Myös länsimaisen demokratian vapautta ja riippumattomuutta korostava ilmapiiri on pohjimmiltaan kohtalonomainen.

– Kirkossakin meidän on syytä olla varuillamme, jotta emme lankeaisi uskomaan kohtalon voimaan. Yhä uudestaan kutsu Jumalan ja lähimmäisen rakastamiseen muistuttaa meitä kirkon perustehtävästä, joka ei tyydy pelkkään suvaitsevaisuuteen eikä suostu kohtalon heiteltäväksi, painotti Luoma.

– Lähimmäisenrakkaus menee syvemmälle ja pitemmälle. Suvaitsevaisuus näyttäytyy tärkeänä, mutta auttamattomasti puolitiehen jäävänä tapana suhtautua toiseen ihmiseen.  Kristinuskossa puhutaankin mieluummin Jeesuksen opetusten mukaisesti lähimmäisen rakastamisesta, jopa vihollisrakkaudesta.  Rakkauden käsite jatkaa siitä, mihin suvaitsevaisuus jää, totesi Luoma puheessaan.

Piispainkokous kokoontuu Hyvinkäällä 10.-11.9.2013

Piispainkokous käsittelee kirkon uskoa, julistusta ja työtä sekä hiippakuntien hallintoa ja hoitoa koskevia asioita. Lisäksi se tekee esityksiä ja antaa lausuntoja kirkolliskokoukselle ja kirkkohallitukselle. Piispainkokoukseen kuuluvat arkkipiispa sekä piispat ja asessorit yhdeksästä hiippakunnasta.

 
Artikkelibanneri perussanoma