Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

”Suomessa kärsitään arvotyhjiöstä” – kristilliset koulut kasvattavat suosiotaan

 

Yhä useammat vanhemmat haluavat laittaa lapsensa kristilliseen kouluun. Mistä kasvanut kiinnostus johtuu?

Kristillisten koulujen ja päiväkotien liiton puheenjohtaja Jukka Sipilä arvelee yhdeksi kasvun syyksi sitä, että kristillisten koulujen arvot ja taustat ovat hyvin esillä ja ne on määritelty selkeästi. Toinen syy voisi löytyä kasvatuskumppanuudesta, johon kristillisissä kouluissa on panostettu.

– Kasvatuksessa on äärimmäisen tärkeää se, miten vanhemmat kohtaavat toisensa, miten kodit arvostavat koulua ja miten koulut arvostavat koteja. Kun kasvatuskumppanuus toimii, ympäristö on lapselle hyvä ja turvallinen, Sipilä sanoo.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Toimivaan kasvatuskumppanuuteen sisältyvät Tampereen kristillisen koulun rehtori Merja Kinnusen mukaan sellainen koulun ja kotien välinen luottamus, joka mahdollistaa avoimen keskustelun tärkeistä asioista, sekä yhteisöllisyys.

– Ilmapiiri on sellainen, että olemme yhtä perhettä. Se varmasti tuntuu ja näkyy perheidenkin puolelta.

Perusopetusta kristillisellä arvopohjalla

Suomessa toimii 16 kristillistä peruskoulua ja yksi kristillinen lukio. Kristillisiä päiväkoteja on 27. Peruskoulut ja päiväkodit kuuluvat Kristillisten koulujen ja päiväkotien liittoon. Kristillisissä kouluissa opiskelee Jukka Sipilän arvion mukaan kaiken kaikkiaan noin 2 850 oppilasta, ja päiväkodeissa on puolestaan hoidossa noin 800 lasta.

Pääosin valtion rahoittamissa kristillisissä kouluissa on samat oppiaineet ja -sisällöt kuin muissakin peruskouluissa, mutta opetus perustuu kristilliseen maailmankatsomukseen. Arvopohja näkyy Merja Kinnusen mukaan muun muassa siinä, että kouluissa on kristillisiä päivänavauksia ja henkilökunta keskustelee avoimesti uskonasioista. Kristillisestä arvopohjasta huolimatta kouluja ei ole tarkoitettu pelkästään uskovien kotien lapsille.

– Kaikki ovat tervetulleita, kunhan he vain hyväksyvät koulun periaatteet, Kinnunen sanoo.

”Suomessa kärsitään arvotyhjiöstä”

Viime vuosina kunnallisista kouluista on karsittu rankalla kädellä kristillisiä perinteitä. Joulujuhlassa ei saa olla viittauksia Jeesukseen ja Suvivirsi on pannassa monessa koulussa. Kehitys ihmetyttää Jukka Sipilää ja Merja Kinnusta.

– Kristillisyys on ollut aika vahva suomalaisen yhteiskunnan perusta, jonka pohjalta on rakennettu hyvää hyvinvointiyhteiskuntaa. Miksi se halutaan sulkea pois koulumaailmasta ja tämän päivän lasten ja nuorten elämästä? Kinnunen kysyy.

Kristillisten perinteiden tilalle on tuotu ulkomailta kaupallisia juhlia kuten Halloween. Sipilän mukaan olisi aina tärkeää miettiä, ovatko kristinuskon tilalle tuodut asiat kuitenkaan yhtä hyviä.
Merja Kinnunen näkee, että Suomessa kärsitään arvotyhjiöstä.

– Enää ei tiedetä, mikä elämässä on tärkeää ja merkityksellistä. Merkityksiä yritetään tuoda sitten vähän keinotekoisestikin.

Mistä lääke nuorten pahoinvointiin?

Samaan aikaan kun kristillisiä perinteitä romutetaan, monet lapset ja nuoret voivat huonosti. Miten kristillisissä kouluissa suhtaudutaan nuorten pahoinvointiin? Merja Kinnunen alleviivaa sujuvaa yhteistyötä kodin kanssa. Lisäksi on pyrittävä ymmärtämään nuorten elämään liittyviä ongelmia.

– Välittävä ilmapiiri on kaikista paras lääke, se, että oikeasti välitämme ja kohtaamme toinen toisemme koulussa.

Jukka Sipilä uskoo, että kristillinen maailmankatsomus voi tuoda turvaa nuorille ja siten ennaltaehkäistä pahoinvointia.

– Se että meillä on rakastava Jumala, joka on luonut meidät, jolla on hyvät ajatukset meitä kohtaan ja joka antaa anteeksi, antaa elämään peruskallion ja tuo syvää lohtua ja turvaa.

Miten kristillisissä kouluissa suhtaudutaan erilaisiin mielipiteisiin ja kiusaamiseen? Merja Kinnunen ja Jukka Sipilä keskustelevat kristillisten koulujen toimintaperiaatteista Medialähetysjärjestö IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Toimittajana on Markku Tenhunen.

Ohjelma esitetään antenniverkon kanavalla 16 torstaina 25.4. kello 21.00. Ohjelma on katsottavissa myös tästä linkistä.