Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Pekka Simojoki: Lähitulevaisuuden päätökset ratkaisevat kirkon suunnan

 

KUUNTELE KLIPPI. Kirkollinen vaikuttaja ja kirkolliskokousedustaja Pekka Simojoki katsoo, että evankelis-luterilainen kirkko elää murrosvaihetta, jossa edessä olevat päätökset ratkaisevat kirkon suunnan pitkälle tulevaisuuteen.

– Elämme aika hurjaa aikaa, kun ajatellaan sitä vyörytystä, joka meillä on vuoden aikana ollut. Kirkon tilanne näyttää aika huolestuttavalta. Tilastot vievät vääriin suuntiin, Simojoki toteaa.

Pitkään kirkollista elämää seuranneena hän pitää itsestään selvänä, että kirkko on murroskohdassa, jossa tehtävät päätökset ratkaisevat kirkon tulevaisuuden.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

– Elämme historiallisessa tilanteessa, jossa meillä on mahdollisuus nähdä oma tulevaisuutemme, kun katsomme Ruotsiin tai katsomme Saksaan. Ruotsissa rippikoulunkäymisprosentti on alle neljäkymmentä. Saksassa on alueita, joissa kirkkoon kuuluu alle kaksikymmentä prosenttia ihmisistä. Meillä on mahdollisuus nähdä, mikä on meidän tie ja meidän tulevaisuus, ellemme tee mitään.

”Nyt täytyy tehdä oikeita asioita”

Simojoki on huolestunut siitä, kuinka kirkossa kohdellaan herätysliikkeitä, jotka ovat kuuluneet sen piirin sukupolvien ajan.  Hän pitää virheenä sitä, että kirkko hukkaa maineensa ja voimavaransa riitelyyn ja eri tavoin ajattelevien vainoamiseen.

– Meillä on vahvat herätysliikkeet, nyt vain täytyy tehdä oikeita asioita tulevaisuutta ajatellen. Meillä on kansankirkkona se tilanne, että asemamme tässä maassa on ollut automaatio. Mutta tänä päivänä kirkko kuuluu ihmisten arkeen yhä vähemmän; ihmiset eroavat kirkosta eivätkä tule takaisin.

Evankelis-luterilaisen kirkon tulisi Simojoen mukaan ottaa herätysliikkeistä oppia siinä, kuinka ne ovat saaneet kosketuksen ihmisten arkeen ja välttäneet institutionalisoitumisen kirot, vaikka ylilyöntejä ja mustavalkoajattelua niiden piirissä paikoin esiintyykin.

– Meillä ei ole enää varaa pitää palvelulaitosmentaliteettia, jossa ihmiset mielletään vain asiakkaiksi, joille annamme palveluita.

”Ihmiset kysyvät, mitä voin tehdä kirkon hyväksi”

Simojoen mukaan kirkko ei säily elävänä ilman rohkeita ja ennakkoluulottomia muutoksia.

– Meidän täytyy panostaa kirkon kieleen, jumalanpalvelukseen ja musiikkiin. Niihin tulee tehdä rohkeita uudistuksia ja muutoksia, että ihmiset kokevat kirkon omakseen. Meidän tulee tehdä kirkko sellaiseksi, että ihmiset kokevat itsensä osaksi kirkkoa eikä niin, että kirkko on hämärä instituutio jossakin.

Toivoaan viikonloppuna Porissa järjestettäville Suomen Lähetysseuran valtakunnallisille lähetysjuhlille valmistautuva Simojoki ei ole menettänyt.

– Minulla on sellainen kokemus, kun olen maata kiertänyt, että hyviä merkkejä on paljon. Ihmisiä on heräämässä ja kysymässä, mikä on minun paikkani; mitä voisin tehdä kirkon hyväksi ja Jumalan valtakunnan hyväksi.

Pekka Simojoki esittelee ajatuksiaan kirkon tulevaisuudesta ja haasteista Radio Dein Ajankohtaistunnilla torstaina 9.6. klo 9-10. Uusinta klo 13-14 ja yöllä klo 01-02.

Kuuntele Pekka Simojoen arvio kirkon tämänhetkisestä tilanteesta (toimittaja Noora Palola):

 
Dei, ihmisen ääni, artikkeliban 5.9.- (2/2)