Kirkko saa tunnustusta työnohjauksestaan ja -ohjaajakoulutuksestaan

 

Tulevaisuudessa yhä useampi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon työntekijä saa työnohjausta verkossa. Kuvituskuva: Pixabay

Kaikilla evankelis-luterilaisen kirkon työntekijöillä on mahdollisuus työnohjaukseen. Kittilän seurakunnan pastorilla, Meri Tirroniemellä, on siitä hyvät kokemukset viideltä vuosikymmeneltä.

Kirkon kaikissa ammateissa on nykyään mahdollisuus osallistua työnohjaukseen. Vuonna 2021 tilaisuuteen tarttui 1 334 kirkon työntekijää.

Oman työnohjaajakoulutuksen kirkko aloitti vuonna 1972.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Kirkon kehitystyö onkin tässä aihepiirissä laajasti tunnettua ja arvostettua; Suomen työnohjaajat ry myönsi sille Vuoden työnohjaustunnustuksen 2023.

Tärkeä ehdotus

Pastori Meri Tirroniemi aloitti kirkon työt vuonna 1981 seurakuntakuraattorin koulutuksen saaneena diakoniatyöntekijänä.

– Noina vuosina työnohjauksessa oli hyvä miettiä ja kypsyttää omaa ammatti-identiteettiään. Muistan pohdiskelleeni työnohjaajan kanssa myös sitä, voiko kirkon tekemä työ kyynistää tekijänsä. Olin tavannut kollegan, jolle ajattelin käyneen niin. Itse en halunnut samaa kohtaloa.

Kun Meri Tirroniemi suunnitteli vuorotteluvapaalle jääntiä, työnohjaajalta tuli rakentava ehdotus:

– Hän kehotti minua miettimään teologian opintojen mahdollisuutta. Ilmi selvästi hän oli kuunnellut kutsumukseen liittyviä pohdintojani tarkalla korvalla. Hänen ehdotuksensa uudesta urakäänteensä oli niin inspiroiva ja sydämeen osuva, että otin sen tosissani.

Pappina Meri Tirroniemi on palvellut seurakuntia 16 viime vuoden ajan, nyt Kittilässä.

– Vielä työvuosien loppumetreilläkin olen saanut työnohjausta. Eräs työnohjaaja tuli sitä itse tarjonneeksi minulle, kun taisi aistia tarpeeni siihen muihin asioihin liittyvien keskusteluidemme yhteydessä.

Tirroniemestä on aina tuntunut hyvältä se, että työnohjaaja on kirkon työntekijää varten.

Hän on ollut valmis ajamaan autolla työnohjaukseen yhteen suuntaan 170 kilometriä.

– Työnohjaajalle olen saanut luottamuksella kertoa esimerkiksi työyhteisön johtamisen ja vuorovaikutuksen ongelmista sekä omista tunteistani niihin liittyen.

– Itsekseni olen kuitenkin miettinyt, miten paljon työnohjausresursseja säästyisi, jos kirkon työpaikoilla pystyttäisiin nykyistä rakentavammin käsittelemään vaikeita asioita ja ratkomaan ongelmia.

Verkon välityksellä

Kirkon työnohjaajakoulutukseen osallistuu vuosittain 20–40 henkilöä seurakunnista.

– Tulevaisuudessa aiotaan lisätä tiimien ja työryhmien sekä johto- ja esihenkilötehtävissä toimivien työnohjausta. Myös ohjattavien työnantaja sitoutetaan nykyistä tiiviimmin työnohjausprosessiin. Verkossa tapahtuva työnohjaus lisääntyy, kertoo Markku Tynkkynen, joka on toiminut kirkon työnohjaajakouluttajana vuodesta 2009 lähtien.

Kirkko määrittelee työnohjauksen oman työn tutkimiseksi, arvioinniksi ja kehittämiseksi, joka tapahtuu koulutetun työnohjaajan avulla.

Se on työhön, työyhteisöön ja omaan työrooliin liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden yhdessä tulkitsemista ja jäsentämistä.

Meri Tirroniemi työskentelee nyt Kittilän seurakunnan pastorina. Kuva vuodelta 2013: Erja Taura-Jokinen