Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Ensi kesästä lähtien ruoka-apua jaetaan myös 40 euron arvoisina maksukortteina

 

Ruokavirasto toimii Suomessa välittävänä toimielimenä EU:n aineellisen avun hankkeissa, joita tuetaan vuosina 2021–2027 Euroopan sosiaalirahasto plussasta (ESR+). Kuva ViaDian ruoka-aputoiminnasta Järvenpäästä: Stelios Kirtselis

Suomessa viimeiset EU-ruokakassit jaettiin vuosi sitten maaliskuussa. Ruokavirasto tiedottaa, että tilalle otetaan maksukortit.

Monille ovat tulleet tutuiksi lahjakortit, jotka nykyään ovat usein pankkikortin muotoisia ”muoviläpysköjä”. Niille kaupassa jos toisessakin voidaan ladata saldoa haluttu summa.

Samalla tavalla toimii ensi kesänä käyttöön otettava maksukortti, joka yleistyy ruoka-avun jakamisen välineenä. Tupakkaa, alkoholia ja Veikkauksen tuotteita sillä ei voi ostaa.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Ruokavirasto järjesti asiasta Ystävänpäivänä tiedotustilaisuuden, jossa oli mukana Kirkkopalveluista Jenni Passoja, Ruoka-apu.fi:n projektipäällikkö.

– Tarkkaa aikataulua ei vielä saatu Ruokavirastolta, mutta infossa kerrottiin hankehaun aukeavan helmikuun aikana. On hyvä, että asian etenemisestä tiedotettiin. Nyt EU-maksukorttien jakamisesta kiinnostuneet toimijat voivat aloittaa valmistautumisen hankehakuun.

Hankehakemuksia voivat jättää seurakuntien lisäksi julkisoikeudelliset yhteisöt sekä yksityisoikeudelliset oikeushenkilöt, kuten järjestöt ja kunnat.

Rahoitettavissa hankkeissa jaetaan 40 euron arvoisia maksukortteja, joita vähävaraiset avunsaajat voivat käyttää välttämättömien elintarvikkeiden ja perustuotteiden maksamiseen päivittäistavarakaupassa. Lisäksi hankkeissa annetaan neuvotaan sekä ohjataan avunsaajia tarpeellisten palvelujen piiriin.

Hankkeissa ensisijaisia kohderyhmiä ovat työttömät, vähävaraiset henkilöt ja heidän kotitalouteensa kuuluvat henkilöt.

Suomessa ruoka-apuun turvautuu vuosittain noin 200 000 suomalaista. Kuluttajahintojen nousu on lisännyt ruoka-avun tarvetta entisestään.

Jenni Passoja kertoo, että EU-ruoka-avun päättyminen vuoden 2022 maaliskuussa heijastui vahvasti evankelis-luterilaisen seurakunnan ruoka-aputoimintaan.

– Ruoka-apu.fi:n tilastojen mukaan evankelis-luterilaisten seurakuntien järjestämien ruoka-aputapahtumien määrä putosi vuoden sisällä neljäsosan.

Ruoka-avun toteuttaminen on yhä enemmän järjestöjen ja yhdistysten vastuulla Ruoka-apu.fi -tilastojen valossa.

Ruoka-apu.fi on koonnut ruoka-avun tilannekatsauksia yhdessä Sininauhaliiton kanssa vuodesta 2020 lähtien.