Kirkon nuorisotyöntekijät kohtaavat väkivaltaa – myös heitä itseä uhataan

 

Kuvituskuva: Pixabay

Kirkon nuorisotyöntekijät tahtovat lisää koulutusta, joka auttaisi heitä puuttumaan väkivaltatilanteisiin ja keskustelemaan nuorten kanssa rikosten seurauksista.

Seurakuntien nuorisotyöntekijät kohtaavat ja näkevät työssään nuorten välistä väkivaltaa, mutta eivät itsekään ole siltä turvassa. Nuoren vanhempi saattaa käyttäytyä uhkaavasti.

Työyhteisöissä tilanne puhuttaa. Moni jo tekee paikallista yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa väkivallan kitkemiseksi.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Tämä kaikki käy ilmi kyselystä, jonka Kirkkohallitus toteutti kesällä 2023. Vastauksensa antoi 70 kirkon nuorisotyöntekijää.

Heistä kaksi kolmesta oli kokenut nuorten väkivaltatilanteiden lisääntyneen kahden viime vuoden aikana. Kolmasosan mielestä tilanne oli pysynyt entisellään.

Vastauksia analysoinut Kirkkohallituksen asiantuntija, Ville Kämäräinen, kertoo, että seurakunnissa nuorisotyötä tekevät kaipaavat tukea väkivaltateeman käsittelyyn. He haluavat myös tosiasioiden tunnustamista ja selkeitä toimintaohjeita.

– Nuorisotyöntekijät pitävät tärkeänä tunnetaitojen vahvistamista, oikean ja väärän kirkastamista sekä toisen ihmisen kunnioittamista, sillä monet nuorista eivät ymmärrä tekojensa seurauksia tai eivät osaa ilmaista turhautumistaan muuten kuin väkivallalla.

Kirkon työntekijät tahtovat ehkäistä ja suitsia väkivaltaa paikallisten kumppaneiden, kuten kunnan, järjestöjen, poliisin ja koulujen, kanssa.

Heidän mielestään aikuisten pitäisi käyttäytyä nykyistä vastuullisemmin eriyisesti sosiaalisessa mediassa, koska nuoret voivat saada väärän signaalin heidän väkivaltaisista kommenteistaan.

– Aikuiset vaikuttavat nuorten näkemyksiin, Kämäräinen tiivistää.

Nuorisotyöntekijät kaipaavat avointa keskustelua nuorten kanssa väkivallasta ja sen seurauksista.

– Sekin voisi auttaa nuoria ymmärtämään tekojensa vakavuutta ja kehittää heidän tunnetaitojaan.

Kaikki toimien tueksi tarvitaan aiheesta tutkittua, tuoretta tietoa.

Seurakunnat voivat tarjota turvallisia tiloja ja tukipalveluita nuorille, jotka ovat alttiita väkivallalle tai joilla on käytösongelmia.

– Väkivallan kierrettä voi katkaista puuttumalla kouluvaikeuksiin, kiusaamiseen ja yksinäisyyteen, mutta palveluiden ja avun tarjoamisen on oltava joustavaa ja pitkäkestoista, koska nuoret elävät hetkessä.

– Heidät tulee kohdata arvostaen ja uteliaasti, ammatillista apua tyrkyttämättä. Vallankäyttö, tuomitseminen ja syyllistäminen on unohdettava.

Akuutti aihe, nuorisoväkivalta, on keskiössä Kirkon kasvatuksen päivillä ensi tammikuussa.

– Kirkon ammattilaiset tunnistavat ilmiön vaikeuden ja monimutkaisuuden. Haemme yhdessä lisää ymmärrystä ja keinoja, miten voimme ja osaamme toimia hyvin ja turvallisesti.

Ville Kämäräinen työskentelee Kirkkohallituksessa ulkopuolisuuden ehkäisyn sekä liikunta- ja urheiluyhteistyön asiantuntijana. Hän on koulutukseltaan kirkon nuorisotyönohjaaja, diakoni, yhteisöpedagogi ja sosionomi (yamk).