Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Keskustelu lähetysjärjestöjen tuista käy kuumana

 

Miikka Ruokanen kuva: Pia Tiusanen

Professori Miikka Ruokasen mukaan (HS 5.6.) lähetysjärjestöjen tukemista koskevissa päätöksissä on otettava huomioon, että Afrikan ja Aasian nuoret kirkot kieltäytyvät yhteistyöstä sellaisten kirkkojen, järjestöjen ja lähetystyöntekijöiden kanssa, jotka hyväksyvät homoparien siunaamisen.

Ruokanen vastasi kirjoituksessaan Sari Roman-Lagerspetzille, joka oli (HS 3.6.) huolissaan siitä, että valtio ja kirkko rahoittavat ”syrjivien oppien viemistä kehittyviin maihin”.

Pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymissä selvitellään lähetysjärjestöjen seksuaalivähemmistöjä ja naispappeutta koskevia kantoja. Järjestöjä halutaan kuulla ennen avustusten myöntämistä.

Vantaan yhteisessä kirkkoneuvostossa vaikuttava Roman-Lagerspetz ilmoittaa huolenaiheekseen Suomen evankelisluterilaisen kansanlähetyksen työn.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

”SEKL:n mukaan seurakunnassa ja perheessä tulee noudattaa niin sanotun luomisjärjestyksen mukaista sukupuolten välistä järjestystä. Naisten ja miesten erilaisuus tulee tunnustaa, ja naisten tulee olla alamaisia miehille”, hän kirjoittaa.

Roman-Lagerspetzin mukaan SEKL suhtautuu kielteisesti sekä naispappeuteen että samaa sukupuolta olevien parisuhteiden siunaamiseen. Hän on huolissaan siitä, että SEKL on ”kirkon eniten rahoitettuja lähetysjärjestöjä”.

”On tärkeää että kirkko ja valtio tekevät pikaisesti vastuullisia päätöksiä, ja lopettavat syrjivien oppien levittämisen rahoittamisen”.

”Homoparien siunaaminen puhtaasti länsimainen ilmiö”

Miikka Ruokasen mukaan keskustelu homoparien siunaamisesta koskee vain noin 13 prosenttia kristikunnasta.

”Homoparien siunaaminen on länsimainen ilmiö, ja sielläkin lähinnä liberaalien protestanttisten kirkkojen hyväksymä toiminto”

”Roman-Lagerspetz haluaisi edistää liberaalien länsimaisten arvojen missiota. Länsimaisten seksuaalieettisten näkemysten pakkovienti Aasiaan ja Afrikkaan olisi kulttuuri-imperialisimia, sikäläisten perinteisten arvojen sekä heidän kristillisten arvojensa korvaamista moderneilla länsimaisilla arvoilla”.

”Nykyaikainen lähetystyö karttaa tällaista ylimielisyyttä.”

”Lähetysjärjestöt tukevat nuoria kirkkoja heidän keskeisimmässä tehtävässään, evankeliumin julistamisessa ja ihmisten palvelemisessa”, Ruokanen kirjoittaa.

”Herätysliikeväellä oikeus odottaa kirkon tukia”

Ruokasen mukaan suurissa seurakuntayhtymissä on havaittavissa ”herätyskristillisyyttä diskriminoiva tendenssi”.  Herätysliikkeisiin kuuluvilla on hänen mukaansa oikeus odottaa, että osa kirkon kolehti- ja verotuloista käytetään heidän kannattamiensa toimintojen tukemiseen.

”Kansankirkon moniäänisyys on tunnustettava myös taloudellisissa realiteeteissa”.

Tänään ilmestyneessä Helsingin Sanomissa käytännöllisen teologian professori Eerik Lagerspetz kritisoi Ruokasen kirjoitusta.

”Ruokanen esitti, että länsimaisten seksuaalieettisten näkemysten vieminen olisi kulttuuri-imperialismia. Koko lähetystyön perusajatus on kuitenkin tiettyjen eettisten ajatusten levittäminen kaikkialle maailmaan.”

Suomen evankelisluterilaisen kirkon lähetysjärjestöt, joihin SEKL kuuluu, saavat seurakunnilta muun muassa talousarvioavustuksia ja kolehtituloja.

Tutkija Sari Roman-Lagerspez ja professori Miikka Ruokanen kohtaavat toisensa ensimmäistä kertaa kasvotusten Radio Dein Ajankohtaistunnin suorassa Taistelupari-lähetyksessä torstaina 16.6. klo 9.03-10.00. Uusinta klo 13-14 ja yöllä 01-02.

 

 
Artikkelibanneri perussanoma