Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

ICEJ: Kristittyjen täytyy taistella antisemitismiä vastaan

 

Haifassa vietettiin tällä viikolla holokaustin muistopäivää. ICEJ:n edustaja vetosi puheessaan kristittyihin ja muistutti, että holokaustista selvinneiden pahin pelko on, että se unohdettaisiin.

Tällä viikolla Israelin Haifassa vietettiin ”Kansainvälistä holokaustin muistopäivää” (International Holocaust Remembrance Day). Päivä kokosi yhteen satoja israelilaisia muistelemaan 70 vuotta sitten tapahtunutta vapautumista natsien keskitysleireiltä.

95-vuotias Shoshana Kolmer oli yksi osallistuneista. Hän selvisi hengissä noin puolentoista vuoden koettelemuksestaan Auschwitzissa.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

”Jos kuolen täällä, niin sitten kuolen, mutta kaasuun en halunnut kuolla. Luojan kiitos, pysyin hengissä”, hän kertoo CBN News:n haastattelussa.

Kolmer muistaa yhä vapautumisen hetket.

”Eräs rabbi tuli ilmoittamaan, että olemme vapaita ja voimme lähteä kotiin. Mutta kenellä oli koti jäljellä? Koko perheeni oli tapettu.”

”Ei saa unohtaa”

Keskitysleiriltä selvinneitä on vuosi vuoden jälkeen vähemmän. Israelia ja juutalaisuutta puolustavan ICEJ-järjestön (Inter International Christian Embassy Jerusalem) edustaja David Persons vetosi puheessaan kristittyihin.

”Monet kertovat, että heidän pahin pelkonsa on, että ihmiset eivät enää usko, mitä he ovat kokeneet ja se unohdetaan. Meidän kristittyjen täytyy auttaa muiston säilymisessä ja taistella antisemitismiä vastaan.”

Myös kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz kommentoi aihetta tällä viikolla.

”Minäkin puhun ja annan näistä asioista haastatteluja sen vuoksi, että tietoisuus asiasta säilyisi. Jotta ihmiset ymmärtäisivät, mitä silloin tapahtui ja ennen kaikkea sen, kuinka lähellä meidän aikaamme nämä tapahtumat ovat”, hän kertoo Iltasanomien haastattelussa. Zyskowiczin isä joutui nuorena Majdanekin keskitysleirille.