Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

50 vuotta Kennedyn, Lewisin ja Huxleyn kuolemasta

 

John F. Kennedyn kuolemasta tulee kuluneeksi 50 vuotta. KUVA: WIKIMEDIA COMMONS

Tänään tulee kuluneeksi viisikymmentä vuotta Yhdysvaltojen presidentti John F. Kennedyn salamurhasta. Samana päivänä (22.11.1963) kuolivat myös Narnia-sarjoista tunnettu kristitty kirjallisuuden professori C.S. Lewis ja kirjailija Aldous Huxley.

John F. Kennedy (s. 1917) oli Yhdysvaltojen ensimmäinen katolilainen presidentti. Hänen presidenttikaudellaan suuria kysymyksiä olivat muun muassa ydinaseiden ilmakehässä tapahtuvan testauksen lopettaminen, Kuuban ohjuskriisi, Vietnamin sodan alkaminen ja Apollo-kuuohjelman aloittaminen.

Perjantaina 22. marraskuuta 1963 John F. Kennedy lähti vaimonsa ja varapresidentti Lyndon B. Johnsonin kanssa Texasiin vierailulle. Presidentin saattue ajoi avoautolla Dallasin keskustassa, kun Kennedyä kohti ammuttiin useita kiväärinlaukauksia. Kennedy vietiin sairaalaan, jossa hänet todettiin kuolleeksi. Kennedyn kuolema on innoittanut useita salaliittoteorioita. Warrenin komission selvityksen mukaan murhalla oli vain yksi toteuttaja: Lee Harvey Oswald.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Clive Staples Lewis (s. 1898) syntyi Pohjois-Irlannissa, mutta eli suurimman osan elämästään Englannissa. Hän toimi keskiajan ja renessanssin kirjallisuuden tutkijana ja opettajana Oxfordin ja Cambridgen yliopistoissa. Hänen tunnetuin kirjallinen saavutuksensa on seitsenosainen Narnia-sarja. Siinä Pevensien perheen neljä lasta seikkailee kuvitteellisessa Narnia-maailmassa, jonka hallitsijana on majesteettinen Aslan-leijona.

Lewis omaksui nuoruudessaan ateismin, mutta kääntyi tunnustavaksi kristityksi yliopistoaikanaan. Hänen runsaasta kristillisestä kirjallisuudesta tunnetuimpia teoksia ovat Tätä on kristinusko (Mere Christianity) ja Paholaisen kirjeopisto (Screwtape Letters). Lewis kuului anglikaanikirkkoon.

Aldous Huxley (s. 1894) oli englantilainen kirjailija, joka aloitti uransa kirjoittamalla runoja ja novelleja. Hänen kuuluisin teos on tieteisromaani Uljas uusi maailma (Brave New World). Huxley kirjoitti myös aistiharhoja aiheuttavien huumeiden käyttökokemuksista. Huxleyn teoksia on sensuroitu muun muassa Yhdysvalloissa, Neuvostoliitossa ja Irlannissa.

Kirjassaan Taivaan ja Helvetin välillä (Between Heaven and Hell) teologi Peter Kreeft hahmottelee Lewisin, Kennedyn ja Huxleyn oletettua keskustelua heidän kuolemansa jälkeen. Kaikki kolme uskoivat, että kuolema ei ole inhimillisen elämän päätepiste, mutta kukin eri tavoin. Kennedy edustaa Kreeftin kirjassa modernia humanismia, Lewis kristillistä teismiä ja Huxley itämaista panteismia.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie