Vuoristokansa hurahti kuninkaaseen

 

Joskus kansan tarina liittyy evankelilumiin. Kuva: FEBC.

Eräs vuoristokansa Aasiassa uskoi oman kansantarinansa perusteella, että jonain päivänä tulee hyvä johtaja ja pelastaa heidät.

Eräänä päivänä he sitten kuulivat radiosta, että tuollainen johtaja ja kuningas on ”Vang Chu”, heidän oma Jumalansa, joka on taivaallinen henki.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Kansallinen sanomalehti uutisoi asiasta ja totesi, että paras tapa selvittää ”kuninkaaseen hurahtaminen” on ymmärtää kansan syvimmät tunteet. Koska ongelma sai alkunsa heimon sisältä, täytyy käyttää heimon jäseniä kontrolloimaan omaa kansaansa.

Vuoristokansan ”kuninkaaseen hurahtamista” ei voitu estää, vaan puolet koko vuoristokansasta tuli kristityiksi, ja sitä he ovat edelleen.

Tällaisia vuoristokansoja on edelleen varsinkin Aasiassa. Joshua Project on julkaissut listan 31 suurimmasta kansanryhmästä, joilla on saatavilla vähiten jos lainkaan kristinuskoon liittyvää materiaalia. Heidän pariinsa saattaa olla vaikea mennä tekemään ns. perinteistä lähetystyötä. Siksi medialähetysjärjestöt miettivät, miten tarjota näille ihmisille kristinuskon sanomaa joko kuunneltavassa tai luettavassa muodossa.

Viis veisaammeko etnisistä kansoista?

Evankeliumille saavuttamattomat kansat voivat olla todella suuria, jopa 10 miljoonaa ihmistä, tai pieniä, muutama tuhat ihmistä. Monesti näillä kansoilla on yhteisiä piirteitä. Heillä saattaa olla vähemmistökansana tunne siitä, että he ovat marginalisoituja, jopa syrjittyjä. Heiltä saattaa puuttua yhteiskunnallista vaikutusvaltaa, jopa äänioikeus. Joskus vähemmistökansaa yritetään muuttaa valtaväestöksi.

Yllä mainitulla vuoristokansalla oli tarina omasta perinteestä. Tuon tarinan mukaan he odottivat kuningasta, ja kun tämä tarina tuli ääniaalloilla, he omaksuivat sen iloisin sydämin. Vastaavanlaisia kansoja ja tarinoita on edelleen maapallollamme. Millaisia tarinoita heidän parissaan kerrotaan? Kiinnostaako meitä kuunnella heidän näkökulmaansa?

Tässä muutamia mongolialaisten ei-kristittyjen esittämiä kysymyksiä ja näkökulmia:

Mikä on Jumala? Mitä Jumala merkitsee minulle? Eihän Jumalaa voi nähdä. Elän mahdollisimman oikein. Onko olemassa kohtaloa?

Miksi ne, jotka laulavat kirkossa, näyttävät niin tunteellisilta? Jos pelkäämme, että Jumala näkee kaiken, miten asenteemme elämään muuttuu? Mitä eroa on väärin tekemisellä ja synnillä?

13.5.2021 järjestetään kansainvälinen rukouspäivä evankeliumille saavuttamattomien kansojen hyväksi.

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa