Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Poliitikko voi olla reilusti kristitty

 

Meille on julistettu, että kristillisyys tai uskonto ylipäätään tulee pitää pois politiikasta. Jos presidentti sanoo kerran vuodessa Jumalan siunausta, herättää jo se epämukavuutta joissakin. Suomesta on tullut hyvin uskontokielteinen, ja me olemme alkaneet pitää sitä normaalina olotilana yhteiskunnassa. Siksi on joskus hyvä katsoa, mitä muualla tehdään. Kaikkialla uskonnonvapautta ei ymmärretä vain negatiivisena vapautena uskonnosta vaan nimenomaan vapautena ilmaista usko.

Jos kuuntelee Britannian pääministeri David Cameronin videotervehdystä pääsiäiseksi, ei voi kuin hämmästyä sitä avointa uskon asennetta, mikä miehen puheessa on. Ensiksi Cameron mainitsee, miksi kristityt viettävät pääsiäistä: silloin juhlitaan Kristuksen ylösnousemusta ja voittoa kuolemasta. Hän painottaa kristillisyyden roolia kansansa elämässä ja nostaa esiin monia hyviä asioita, mitä kirkko jatkuvasti tekee kodittomien, köyhien ja vaikeuksissa olevien hyväksi.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Itsekin hän sanoo saaneensa lohdutusta kirkon piiristä elämänsä vaikeuksissa. ”Kristityt eivät vain puhu rakkaudesta vaan toteuttavat sitä käytännössä.” ”Tämä on kristitty maa”, Cameron sanoo ylpeästi Britanniasta ja samalla lisää, että maa ottaa avosylin vastaan kaikki muidenkin uskontojen harjoittajat. Kristittynä maana Britannia ajaa myös uskonnonvapautta.

Isona asiana Cameron mainitsee kristittyjen vainot ympäri maailmaa. Hän pitää velvollisuutenaan puhua vainottujen kristittyjen puolesta. ”Me seisomme teidän rinnallanne”, pääministeri vakuuttaa vainotuille kristityille. Tietysti hän ei unohda kertoa, mitä hänen hallituksensa tekee ongelmien ratkaisemiseksi, mutta näinhän politiikassa kuuluukin tehdä.

Minusta meillä on menty äärimmäisyyksiin luterilaisen regimenttiopin harjoittamisessa, kun maallinen ja hengellinen erotetaan täysin toisistaan ja ollaan siksi puhumatta mitään niistä taustoista, joista esimerkiksi kunkin poliitikon ajatukset ja arvomaailma ponnistavat.

Vaalien alla keskustelu on kovin paljon pyörinyt yksittäisissä kysymyksissä. Toimittajat käskevät puolueiden edustajia nostamaan milloin punaisen, milloin vihreän kortin esiin tai vastaamaan lyhyesti ”kyllä” tai ”ei” johdatteleviin kysymyksiinsä. Tällaisesta päiväkotilasten leikistä pitäisi luopua ja keskustella oikeasti syvemmin niistä ideologioista, mitkä politiikan takana vaikuttavat.

Olisiko mahdotonta, että meilläkin voitaisiin Cameronin tavoin nähdä kristinuskon hyvää tekevä vaikutus ja tunnustaa peittelemättä, että Suomi on kristitty maa ja olla jopa ylpeitä siitä?

Katso David Cameronin puhe tästä (englanniksi)