Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Tulkaa kaikki -liike ajaa uutta aloitetta homoparien siunaamisesta

 

Kirkollisvaaleihin valmistautuvat Kaisa Raittila ja Juha Auvinen kohtasivat Radio Dein Viikon debatissa.

Tulkaa kaikki -liike on valmis tekemään aloitteen samaa sukupuolta olevien parien siunauskaavan saamiseksi kirkkoon, jos ryhmittymä saa hyvän tuloksen kahden viikon päästä käytävissä kirkollisvaaleissa. Kirkolliskokous teki vain runsas vuosi sitten päätöksen, jonka mukaan samaa sukupuolta oleville pareille ei tule erillistä siunauskaavaa kirkkoon.

– Siinä asiassa on totisesti tekemistä, tässä ollaan vasta puolitiessä. En tiedä, haastammeko tässä piispat, mutta siunauskaava tulee olemaan kaikkien liikkeemme ehdokkaidemme tavoite, sanoi Tulkaa kaikki -liikkeen listoilla Helsingin hiippakunnassa kirkolliskokousehdokkaana oleva Kaisa Raittila Radio Dein Viikon debatti -ohjelmassa keskiviikkona.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous päätti runsas vuosi sitten piispainkokouksen esityksen mukaisesti, ettei samaa sukupuolta oleville pareille tule erillistä siunauskaavaa kirkkoon. Sen sijaan kirkolliskokous hyväksyi parisuhteensa rekisteröineiden puolesta rukoilemisen kirkossa.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Päätöksen jälkeen moni kokousedustaja ja kirkon jäsen huoahti helpotuksesta, kun pitkään jatkunut repivä keskustelu sukupuolivähemmistöjen asemasta kirkossa saatiin päätökseen. Nyt näyttää siltä, että aiheen siirtyminen pois päiväjärjestyksestä oli toiveajattelua – ainakin jos asian käsittely on Tulkaa kaikki -liikkeestä kiinni.

– Päätöstasolla se [tavoitteemme kirkolliskokouksessa] olisi, että samaa sukupuolta olevat parisuhteet siunataan kirkossa. Se voisi myös tarkoittaa sukupuolineutraalin avioliittolain toteuttamista. Vähemmistöjen asiassa olemme yksimielisiä ja siitä emme tingi, Raittila linjaa.

– Mutta se että tulevat neljä vuotta olisivat pelkkää homokysymystä, niin sitä totisesti ei kukaan toivo, kirkolliskokousedustajien vaaliin valmistautuva Tulkaa kaikki -liikkeen edustaja selvitti Radio Deille.

” Kirkon pitää olla uskollinen omille lähtökohdilleen”

Kaisa Raittilan kanssa studiossa vieraillut radiolähetysjärjestö Sanansaattajien lähetysjohtaja ja espoolaisen Uskon ja yhteyden kirkko -vaalilistan pappisehdokas Juha Auvinen korosti, että kirkossa on jo tehty päätös samaa sukupuolta olevien parien rukoushetkestä. Auvinen ei näe tarpeelliseksi repiä tehtyä päätöksiä auki uudelleen tulevalla kirkolliskokouskaudella.

– Kirkon pitää olla uskollinen omille lähtökohdilleen – opilleen, uskolleen ja Raamatun sanalle. Avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Tämä kanta ei ole muuttunut niissä linjauksissa, mitä kirkossa on asiaan liittyen tehty.

Auvinen katsoo, että nyt kirkossa voitaisiin keskittyä perheiden tukemiseen ja lasten oikeuksien turvaamiseen, jotka ovat hänen mielestään jääneet keskustelussa vähemmälle huomiolle.

”Puhumisen tapa on koventunut”

Molemmat debatistit olivat huolissaan siitä, että vastakkainasettelu ja voimakas kielenkäyttö erilaisten ryhmien välillä on kirkollisessa keskustelussa yhä yleisempää ja jyrkempää.

– Puhumisen tapa on koventunut, mutta se on tapahtunut kaikilla rintamilla, ei vain kirkossa. Uskon, että tämä laimenisi sillä, että kirkossa eri tahojen edustajat kohtaisivat enemmän kasvokkain ja keskusteltaisiin, Raittila toivoi.

– Samalla nähtäisiin, että vaikka edustamme erilaisia kirkon piirissä vaikuttavia ryhmiä, niin niissä kaikissa on ihan tavallisia ihmisiä.

Kaisa Raittilan tavoin Juha Auvinenkin tunnisti sanaparin ”kirkollinen vihapuhe” olemassaolon.

– Rakkaudettomat ja kovat, jopa vihapuheena ilmenevät, tavat puhua ovat yleistyneet, ja siitä pitäisi päästä eroon. Tulisi pyrkiä rakentamaan toisia kunnioittava ilmapiiri myös kirkon keskusteluun, Auvinen huomautti.

Uudet kirkolliskokousedustajat valitaan 13. helmikuuta. Kirkolliskokoukseen valitaan 64 maallikkoedustajaa ja 32 pappisedustajaa.

Maallikkoedustajien vaalissa äänioikeutettuja ovat seurakuntien luottamushenkilöt. Papit valitsevat uuden kirkolliskokouksen pappisedustajat lääninrovastin johtamassa kokouksessa.

Uuden kirkolliskokouksen toimikausi on neljä vuotta, 1.5.2012-30.4.2016.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)