Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Miksi ihmeessä kristityt kannattavat Trumpia?

 

Paheellinen elämä ei näytä olevan ongelma silloin, kun maalle kaivataan vahvaa johtajaa. Kuva: Flikr/AlexHanson

Yhdysvaltojen presidentiksi pyrkivän kohumiljardööri Donald Trumpin suosiossa hämmästyttävintä on hänen kannatuksensa evankelisten kristittyjen keskuudessa.

Striptease-klubeja omistava ja avioliiton ulkopuolisilla seksisuhteillaan kehuskellut populistipoliitikko Donald Trump voitti republikaanisen puolueen New Hampshiren esivaalit tällä viikolla – osin evankelisiksi kristityiksi itsensä määrittelevien äänestäjien tuella.

Uutiskanava CNN:n ovensyykyselyn mukaan Trump sai eniten, 27 prosenttia, tähän ryhmään kuuluvien republikaanien äänistä. Neljäsosa puolueen ääniuurnille saapuneista oli juuri evankelisia kristittyjä.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Kaikista puolueen esivaalissa annetuista äänistä Trump sai peräti 35 prosenttia.

Pari viikkoa sitten julkaistun gallupin mukaan koko maassa yli puolet valkoihoisista evankelisista äänestäjistä suhtautuu häneen myönteisesti. Osuus oli entisestään noussut edellisestä kyselystä. Myös jotkut liikkeen nimekkään vaikuttajat ovat ilmaisseet kannattavansa Trumpia.

Yhdysvaltojen kristillistä oikeistoa tutkineen dosentti Markku Ruotsilan mukaan herätyskristittyihin vetoaa sama kuin Trumpin muihinkin kannattajiin: hänen suorasukainen ja jyrkkä tyylinsä.

– Herätyskristityt ja monet muutkin amerikkalaiset kaipaavat vahvaa johtajaa, joka tekee Yhdysvalloista jälleen suuren, ja sitähän Trump juuri lupaa. Hän on myös pitänyt esillä joitakin muita herätyskristittyjä kiinnostavia teemoja, kuten puhunut muslimien maahanmuuttoa vastaan. Viime aikoina hän on alkanut puhua enemmän myös uskonnosta, Ruotsila toteaa.

”Kannatus ei kanna loppuun asti”

Kaikkia evankelisia Trump ei kuitenkaan vakuuta. Erään kommentaattorin mukaan narsistisesti käyttäytyvä ja turhamainen Trump edustaa kaikkea kristinuskon vastaista: hän on täydellinen esimerkki kaikesta siitä, mistä apostolit Uudessa testamentissa kehottavat uskovia pysymään erossa.

– Se, että johonkin ehdokkaaseen suhtaudutaan myönteisesti, ei kuitenkaan tarkoita, että juuri häntä äänestettäisiin vaaleissa. Suuri osa herätyskristityistä suhtautuu Trumpiin varauksellisesti ja tiedostaa, ettei hän ole uskonnollinen ihminen saati herätyskristitty, Markku Ruotsila sanoo.

Pew Research Center -tutkimuslaitoksen tammikuisen kyselyn mukaan Trumpia pidetään yleisesti republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevista henkilöistä kaikista vähiten uskonnollisena.

Vaalikiertueen aloittaneessa Iowan esivaalissa Trump tuli republikaaniehdokkaista toiseksi teksasilaissenaattori Ted Cruzin jälkeen. Vaikka alku on ollut menestyksekäs, Ruotsila ei usko, että Trumpin suosio kantaa presidenttiehdokkuuteen asti.

– Kun vaalikiertue maaliskuussa siirtyy etelävaltioihin, uskon Cruzin ja senaattori Marco Rubion menestyvän selvästi Trumpia paremmin. Cruz on herätyskristitty, ja niin on myös katolilaistaustainen Rubio. He pitävät esillä kaikille amerikkalaisille tärkeää uskonnonvapausteemaa, mutta pystyvät vastaamaan myös muihin poliittisiin kysymyksiin.

– Epäilen suuresti, että Trump lopulta valittaisiin republikaanien presidenttiehdokkaaksi.

Olet työskennellyt tutkijana myös Yhdysvalloissa. Ketä ehdokkaita arvelet sikäläisten tuttaviesi kannattavan?

– Useimmat heistä ovat republikaaneja, ja oletan, että suurin osa kannattaa Rubiota, koska hän pystyy yhdistämään eri äänestäjäkuntia.